StoryEditor

Koniec nemeckej rozprávky (komentár)

30.10.2015, 11:15

Svetový futbalový šampionát roku 2006 bol významným zlomom v histórii Nemecka. To sa postupne stalo stabilnou demokraciou a podarilo sa dosiahnuť aj jeho znovuzjednotenie. A potom dokonca došlo k niečomu, čo bolo po dlhú dobu nepredstaviteľné: Ostatné krajiny začali mať Nemecko rady. Zorganizovalo totiž perfektný futbalový šampionát a ukázalo svetu svoju vrelú kozmopolitný tvár. Zdalo sa, že majstrovstvá sveta upevnili pozíciu Nemecka ako priateľskej krajiny, s ktorou sa ľudia môžu identifikovať.

Sami Nemci hovoria o majstrovstvách v roku 2006 ako o "rozprávkovom lete". Vtedy sa zdalo, že celému svetu imponuje spôsob, akým sú Nemci zvyknutí riešiť a robiť veci. Zem sa s jej ekonomickou silou a ľuďmi zaradila medzi tie, ktoré robia svet lepším miestom. Potom, čo Nemecko spáchalo tie najhoršie zločiny v histórii ľudstva, sa dokázalo úplne zmeniť a ukazovalo, že v budúcnosti bude stáť na tej správnej strane. Vyhýbalo sa vojnám, snažilo sa o ochranu klímy, vytvorilo silný systém zdravotnej starostlivosti a dokonca sa zdalo, že poprelo zákon kapitalizmu, ktorý hovorí, že vyhrajú len tí bezohľadní. Zdalo sa, že úspech a slušnosť môžu ísť ruka v ruke.

Už to celé vyzeralo, že Nemecko bude vyhlásené za sväté. Ale potom prišiel ďalší prudký obrat a teraz je povesť Nemecka vážne poškodená. Ukázala sa jeho temnejší stránka, stránka podvodov a kriminálnych činov. Volkswagen, ktorý bol archetypom spoľahlivosti, dokázal svojim škandálom s emisiami zmeniť význam značky "Made in Germany". To, čo bolo známkou spoľahlivosti, je teraz varovaním. Ani nemeckí politici nie sú bez úhony. V roku 2011 rezignoval minister obrany Karl-Theodor zu Guttenberg kvôli falošnej časti jeho doktorandskej práce. Ursula von der Leyen, ktorá je považovaná za možnú nástupkyňu súčasnej kancelárky, je tiež predmetom vyšetrovania, ktoré by mohlo viesť k odobratiu jej titulu.

A teraz praskla ďalšia bublina. Ukázalo sa totiž, že "rozprávkové leto" bolo v skutočnosti letom úplatkov. Podľa našich informácií by sa totiž bez ľudí ako Franz Beckenbauer a ďalších vysokých predstaviteľov nemeckého futbalu, vrátane Wolfganga Niersbach, ktorý nedávno kritizoval FIFA kvôli korupcii a o ktorom sa hovorí ako o novom šéfovi UEFA, konal šampionát v Južnej Afrike. Je možné, že vysoko konkurenčná povaha kapitalizmu znemožňuje, aby ľudia ostali slušní, nehovoriac o kultúre vnútri FIFA, ktorá je skrz-naskrz skorumpovaná.

Bez podvodov by Nemecko nemalo na získanie usporiadateľstva šancu. To ale nie je ospravedlnenie. Keby chcelo mať čisté svedomie, mohlo jednoducho povedať "nie". Poctivosť musí ostať jadrom našich hodnôt. V minulých rokoch bol obraz zlých Nemcov nahradený obrazom Nemcov bezchybných. V oboch prípadoch ide o nereálne extrémy a teraz sa vytvára realistickejší obraz. Nemecko nie je ani lepšie ani horšie ako iné krajiny. Je to krajina s veľkými prednosťami, ale tiež so slabosťami.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-10-27 09:54:00 - Feat.: 0 - Title: Čínu a USA spojí telekomunikačný kábel za 500 mil. USD
01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 03 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 04 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia 05 - Modified: 2022-01-09 07:58:56 - Feat.: - Title: Kanibal z Nemecka dostal doživotie. Bývalý učiteľ vraždil, aby realizoval svoje fantázie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:22