StoryEditor

Čínu a USA spojí telekomunikačný kábel za 500 mil. USD

27.10.2007, 11:54
Autor:
TASRTASR

Tento týždeň začalo medzinárodné konzorcium klásť od čínskeho pobrežného mesta Čching-tao optický kábel smerom k americkému pobrežiu. Nové spojenie zvýši 60-násobne kapacitu telekomunikačného spojenia medzi oboma brehmi Tichého oceánu s jej súčasnou výkonnosťou. Informovala o tom britská rozhlasová a televízna spoločnosť BBC.

Podľa harmonogramu sa má kábel položiť do júla budúceho roku a sprevádzkovať ho majú ešte pred pekinskými olympijskými hrami.

Trasa kábla je vybraná tak, aby sa vyhla miestam s veľkou tektonickou činnosťou pod dnom oceánu.

Investorom projektu je konzorcium Trans-Pacific Express, ktorého členmi sú americký koncern

Verzion Communications, čínske spoločnosti Netcom a China Unicom, juhokórejský Korea Telecom a taiwanský Chung-hwa Telecom.

Kábel sa dostane z Tichého oceánu na americkom západnom pobreží v zátoke Nedonna v štáte Oregon.

Celková dĺžka kábla by mala dosiahnuť 18 000 kilometrov a konzorcium zaň zaplatí 500 miliónov USD, v prepočte 11,623 miliárd SKK.

Súčasne telefonické spojenie medzi Čínou a USA prechádza cez Japonsko. Analytici však tvrdia, že regionálna rivalita viedla Číňanov k tomu, že sa dali do budovania priameho telekomunikačného spojenia so Spojenými štátmi. Nový kábel umožní, aby medzi zúčastnenými štátmi prebiehalo súčasne 62 miliónov telefonických rozhovorov. Kapacita kábla sa bude dať v budúcnosti zvyšovať tak, aby vyhovovala rastu internetovej výmeny, videonahrávok a rastu elektronickej pošty.

Informovala o tom britská rozhlasová a televízna spoločnosť BBC.
(1 USD = 23,247 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:05