StoryEditor

Čo potrebujeme? No predsa reformy (komentár)

02.06.2013, 00:00
Ako vidí najdôležitejšie udalosti týždňa Matúš Pošvanc? Prečítajte si komentár na FinWebe.

V pondelok bol v USA voľný deň. Avšak zlato si to i tak namierilo k 1400 USD. V utorok a stredu boli pokojné dni, ktoré vystriedal štvrtok, keď zlato prekročilo hranicu 1400 USD a ukončilo obchodovanie 13 USD nad ňou. Striebro sa pokúsilo zdolať 23 USD; no neúspešne. V piatok oba kovy výrazne oslabili oproti predchádzajúcemu dňu.

Cena zlata nakoniec uzavrela na úrovni 1388,3 USD, čo bolo o 2 USD viac ako minulý týždeň. Cena striebra klesla o 0,13 USD a je na úrovni 22,27 USD. Pomer ceny zlata a striebra je na úrovni 62,35 (t.j. za gram zlata by ste si kúpili 62,35 gramu striebra; minulý týždeň to bolo 61,92). To znamená, že tento týždeň utrpelo relatívne viac striebro. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) skončil na úrovni 274,55 a v porovnaní s minulým týždňom stúpol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) ukončil na úrovni 107,36 a rovnako stúpol o 6,78 USD. Krátke koncentrované pozície veľkých bánk (stávka na pokles ceny) na COMEXe sa opätovne znížili ako pri striebre, tak i pri zlate. Výrazne však len pri zlate.

Ceny oboch kovov sa tento týždeň správali primerane. Piatkový pokles bol spojený so zverejnením pozitívnych dát z USA, kedy boli barometer obchodnej aktivity a sentiment spotreby značne pozitívne. Správa o stave pozícií na COMEXe indikuje, že veľké banky sa od začiatku roka výrazným spôsobom pohli do tzv. dlhých kontraktov (stávka na rast ceny), kým menší špekulanti majú historicky najvyššia krátke pozície. To vytvára pozitívny obraz o možnostiach rastu cien drahých kovov; primárne pri zlate.

V dnešnej dobe popisujú súčasnú situáciu na trhu dva druhy analytikov. Jedna skupina hovorí o výraznom fyzickom dopyte po drahých kovoch (primárne u malých investorov, ktorí sa obávajú kolapsu finančného systému a centrálnych bánk) a manipulácii na trhu s cenami drahých kovov. Druhá skupina vysvetľuje súčasnú situáciu tým, že väčšina hráčov likvidovala svoje pozície v zlate a striebre vzhľadom na potrebu likvidity a jej umiestnenia v akciových trhoch. Ak ste s názorom niekde uprostred, neurobíte zle.

Zažívame teda dno na cenách drahých kovov? To je ťažké povedať, hlavne ak budeme špekulovať o striebre. Ako sme spomenuli vyššie, veľké banky, ktoré velia trhu, znižujú svoje stávky na pokles ceny, na strane druhej je však koncentrácia ich stávok na pokles cien stále vysoká. Z času na čas sa objaví bakwardácia na oboch kovoch, čo indikuje stres spojený s fyzickým dodaním kovov. Akcie ťažobných spoločností za ostatné dva týždne výrazne posilnili. To sú viac rastové faktory, ako faktory poklesu. Z môjho hľadiska však na pohyb smerom hore potrebujeme nejaký spúšťač. Tým môže byť Sýria, Japonsko alebo krach Slovinska. Inak existuje stále vysoká pravdepodobnosť, že ceny pôjdu i smerom dole. Ako to dopadne ukáže čas.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

Zdroj: upner.com, kitco.com

Ázijský apetít po zlate
Podľa agentúry Thomson Reuters sa veľkosť pašovaného zlata, ktoré sa dovezie do Indie tento rok, vyšplhá na úroveň 140 ton, čo je 40 % nárast oproti minulému roku. Hlavnými dôvodmi sú stále silný dopyt po žltom kove zo strany obyvateľstva a zároveň reštrikcie zo strany indickej vlády v podobe dovozných ciel, lokálnych obmedzení nákupov a ďalších reštrikcií. Tieto sily idú proti sebe a vytvárajú ideálny priestor pre pašovanie.

World Gold Council očakáva, že oficiálny dovoz zlata do Indie dosiahne približne 350 – 400 v druhom kvartáli 2013. To by znamenalo 200 % navýšenie dovozu oproti minulému roku. Celkovo očakáva WGC, že dovoz zlata do Indie tento rok dosiahne výšku 865 – 965 ton. Čo sa týka Číny, tak tam WGC očakáva, že len 160 – 170 ton zlata doviezla krajina počas apríla a celkový ročný dopyt bude na úrovni medzi 780 – 880 tonami zlata.

Najžiadanejší produkt americkej mincovne Americký Eagle v hmotnosti 10-tiny unce zlata je opäť raz na “ponukovom menu” mincovne. Mincovňa prekvapivo obmedzila výrobu na 20 000 kusov na mesiac bez limitov pre domácnosti a ponúkala ho za 195 USD. V tom čase to znamenalo, že minca sa predávala so 40 % maržou nad spotovou cenou. Mincovňa pozastavila začiatkom roku predaj mince vzhľadom na rozsiahly dopyt zo strany verejnosti z apríla tohto roku.

Rusko, Grécko, Turecko, Kazachstan a Azerbajdžan v apríli navyšovali svoje zlaté rezervy. Využili tak pokles cien na trhu. Podľa dát z MMF centrálne banky minulý mesiac dokúpili približne 972 000 uncí (30,22 tony) zlata. Podľa WGC dopyt zo strany centrálnych bánk predstavuje 11,3 % celkového dopytu po zlate.

Predaj zlatých a strieborných Maple Leafs od kanadskej Royal Canadian Mint sa rovnako výrazne zvýšil v prvom kvartáli tohto roku. Predaj strieborných mincí sa zvýšil o 65 % na 6,6 miliónov kusov oproti 4 miliónom z minulého roku. Zlaté mince sa predávali ešte výraznejšie. Ich predaj sa zvýšil o 96 % na úroveň 269 000 v prvom kvartáli tohto roku, oproti 137 000 kusov z minulého roku.

Negatívnou správou pre novú ponuku zlata a striebra boli ďalšie správy z projektu Pascua-Lama spoločnosti Barrick Gold. Tento krát sa chilské úrady rozhodli stopnúť celý projekt na minimálne rok až dva a uvalili na spoločnosť pokutu vo výške 16 miliónov USD za porušovanie environmentálnych štandardov. Pascua Lama projekt mal dodávať na trh viac ako 700 – 800 tisíc uncí zlata (0,93 % celkovej ročnej produkcie) a až 35 miliónov uncí striebra (4,5 % celkovej ročnej produkcie).

Potrebujeme reformy
ECB varuje pred rizikom znovuobjavenia sa finančnej krízy. Hlavným dôvodom je vývoj v ekonomikách eurozóny a problémy s narastaním nesplácaných pôžičiek. Logika je jednoduchá. Pretrvávajúca recesia spôsobí, že splácať dlhy bude pre dlžníkov omnoho ťažšie, čo vyvolá dodatočný stres na súvahách bánk, ktoré sa ešte poriadne neotriasli z krízy v roku 2008. ECB klasicky nespomenula, ktorých bánk sa jej varovanie týka, avšak špecifikovala, že sa jedná primárne o krajiny s vysokou mierou nezamestnanosti. Z toho vyplývajú jasní kandidáti: Taliansko, Španielsko, Grécko, či Portugalsko.

A veru nezamestnanosti by sme sa mali reálne obávať. Už prekročila 12 % v krajinách eurozóny. Najdesivejším faktom je však nezamestnanosť mladých do 26 rokov, ktorá postupne rastie a už presiahla úroveň 24 %, pričom neklesla už 24 po sebe idúcich mesiacov. Rekordérom je Španielsko, kde nezamestnanosť medzi mladými rastie už 41 mesiacov po sebe. Klub s najvyššou mierou nezamestnanosti mladých má tak týchto členov: Taliansko 40,5%, Portugalsko 42,5 % Španielsko 58,2 % a samozrejme Grécko 62,5 %.

Áno to značí, že potrebujeme reformy. Chce ich i minister zahraničia Veľkej Británie William Hague, ktorý na návšteve v Nemecku volal po užšej spolupráci Nemecka a Británie zameranej na reformy v EU. Avšak nie som si moc istý, či to pomôže. Prečo? To by nesmel minister financií Nemecka Schaeuble uvažovať spôsobom, že jediná cesta pre Európu je zachovanie jej sociálneho štátu. Dokonca vyhlásil, že ak by sme pristúpili na model, ktorý funguje v USA (ktorý je inak tiež značne sociálny), tak tu „máme revolúciu nie zajtra, ale ešte v ten istý deň, ako by sme sa o to pokúsili.“ Tak si teda vyberte. Ešteže tu máme riešenia. Tie navrhla Európska komisia. V čom spočívajú? Ukončenie úspor a posunutie termínov pre plnenie už dohodnutých pravidiel v oblasti rozpočtových deficitov. Dnes sa posunuli termíny pre Poľsko, Slovinsko, Španielsko, Holandsko, Francúzsko a Portugalsko. Zajtra pre tých, ktorí pochopia, že dodržiavať pravidlá, ktoré neexistujú, je na ich vlastný úkor.

HDP Slovinska sa prepadlo v prvom kvartáli o 4,8 % oproti minulému roku. To veru nie je dobrá správa pre krajinu. Na dosahovanie rozpočtových cieľov môžeme rovno zabudnúť a otáznik sa zväčšuje i nad tým, ako vlastne zachrániť bankový sektor krajiny, ktorý sa topí v problémoch. Na strane druhej je Slovinsko v euro klube, takže nejaký záchranný plán je už určite pripravený.

Francúzsko bojuje s recesiou. Počet registrovaných nezamestnaných sa opätovne zvýšil. Minulý mesiac o 40 000 a dosiahol úroveň 3,26 milióna, čo je jedno z najvyšších čísel v histórii. Francúzsko sa zároveň snaží šetriť. A veru má kde. Len počas krízy dokázalo minúť ročne 250 000 eur na nákup vín, ktoré sa nachádzajú vo vínnej pivnici v Elyzejskom Paláci, hneď veľa tajného bunkra s názvom „Jupiter“. Veru strategické umiestnenie. V pivnici je viac ako 15 000 fliaš najkvalitnejšieho vína. A ozaj. Skoro som zabudol. To šetrenie spočíva v tom, že 1200 fliaš ste si mohli kúpiť na aukcii z minulého týždňa. Rozpočet Francúzska určite zajasal.

S uvoľnenou monetárnou politikou sa spájajú vždy nečakané dopady. O jednom z nich sme informovali len nedávno, keď McDonald zdvihol ceny niektorých svojich produktov v Japonsku o 20 %. Dnes ho nasleduje spoločnosť Apple. Apple dvihol ceny iPadov a iPodov v krajine o 16% z dôvodu poklesu kúpnej sily jenu.

Pozitívne správy prišli hlavne z USA. Miera očakávanej obchodnej aktivity sa znovu-oživila po prvý krát po troch rokoch. Chicago Business Index vzrástol na úroveň 58,7 bodu, čo je rekord za skoro posledných 6 rokov. Thomson Reuters/University of Michigan index spotrebiteľského sentimentu rovnako vzrástol v máji na 84,5 bodu, čo je najviac od júla 2007. Na strane druhej sme mali z USA i negatívne správy, kedy počet ľudí na federálnych sociálnych dávkach dosiahol v USA nový rekord. V máji bolo na dávkach 10 978 040 ľudí, čo znamená nárast o 30 tisíc oproti minulému mesiacu. Celkovo je na dávkach toľko ľudí, koľko býva kumulovane v štátoch Georgia, Michigan, Severná Karolína, New Jersey a Virginia.

Ak si myslíte, že môžete zlepšiť stav ekonomiky prostredníctvom monetárnych stimulov, je nutné sa vycvičiť za centrálneho bankára. Ako? Môžete si napríklad zahrať na Bena Bernankeho a hrať online hru s názvom FEDERATOR. Uvidíte, aké je to zložité. Cieľ je 2 % inflácia a 5 % nezamestnanosť. Takže to skúste. Ja so to skúsil a 11 krát som zlyhal:  http://wsj.com/thefederator

 


 Matúš Pošvanc 


upner.com

 

01 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie 02 - Modified: 2024-04-25 10:50:10 - Feat.: - Title: Ceny španielskych výrobcov sa aj v marci prepadli o vyše osem percent 03 - Modified: 2024-04-24 20:10:01 - Feat.: - Title: Španielsky premiér zvažuje rezignáciu. Dôvodom je vyšetrovanie jeho manželky v korupčnej kauze 04 - Modified: 2024-04-24 12:44:55 - Feat.: - Title: Španielsky súd vyšetruje manželku premiéra Sáncheza pre podozrenia z korupcie 05 - Modified: 2024-04-23 21:00:08 - Feat.: - Title: Líder gangu pašerákov drog je na úteku, v Španielsku zaplatil kauciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:45