StoryEditor

Banky v eurozóne čaká trojstupňová kontrola

14.10.2013, 16:42
Autor:
tasr, stltasr, stl
Európske banky čakajú veľké zmeny. Tretie záťažové testy budú oveľa prísnejšie, ako predchádzajúce. Ich činnosť bude podliehať až trojitej kontrole.

V poradí tretie záťažové testy európskych bánk, ktoré na budúci rok uskutoční Európska centrálna banka, prebehnú inak, ako predchádzajúce dva. Na bankový sektor v Európe si "posvietia" až tri páry očí. Uviedol v rozhovore pre agentúru Bloomberg člen predstavenstva ECB Benoît Coeuré.

"Spôsob, akým sa na budúci rok uskutočnia testy, sa bude výrazne líšiť od predchádzajúcich dvoch záťažových testov," vyhlásil. "Každé číslo, ktoré daná banka poskytne, skontroluje najskôr národný úrad pre dohľad nad bankami, druhá kontrola sa uskutoční na európskej úrovni a do tretice si údaje z bánk preveria nezávislí audítori," spresnil.

ECB prevezme dohľad nad bankami v eurozóne v rámci novej bankovej únie, ktorá má zabrániť, aby sa v budúcnosti zopakovala dlhová kríza. Ale ešte predtým, ako centrálna banka prevezme zodpovednosť za finančné ústavy v menovej únii, uskutoční trojstupňovú kontrolu ich "zdravotného stavu", ktorá vyvrcholí testom ich prežitia pri najhoršom možnom scenári.

Európske banky sa podrobili dvom záťažovým testom, pričom cez posledný z nich, roku 2011, neprešlo celkovo osem bánk. Test odhalil, že finančným ústavom chýba kapitál v celkovej výške 2,5 miliardy eur.

Predstavitelia ECB už upozornili, že prevezmú dohľad nad bankami až vtedy, keď splnia všetky podmienky. To znamená, že sa zbavia zlých úverov a budú mať dostatočné kapitálové rezervy. Centrálna banka preto tlačí na národné vlády, aby si pripravili financie na pomoc bankám, ktoré neprejdú cez záťažové testy a nebudú schopné získať súkromný kapitál.

Coeuré v tejto súvislosti uviedol, že Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS) je pripravený poskytnúť pomoc bankovému sektoru v štátoch, ktoré o to požiadajú, tak, ako to bolo v prípade Španielska.

"Niektoré banky (v eurozóne) budú možno potrebovať kapitál," pripustil prezident ECB Mario Draghi, podľa ktorého je však situácia v eurozóne pomerne dobrá. Dodal, že od polovice augusta sa už viacerým bankám podarilo bez problémov zvýšiť kapitálové rezervy.

Draghi zverejní podrobnosti o budúcoročných testoch 23. októbra. Podľa člena predstavenstva ECB Yvesa Merscha zhruba 130 najväčších bánk v eurozóne, na ktoré má v budúcnosti dohliadať ECB, bude potrebovať zvýšiť kapitálové rezervy.

Medzinárodný menový fond minulý týždeň varoval, že bankám v Španielsku, Taliansku a Portugalsku hrozia v nasledujúcich dvoch rokoch možné straty zo zlých úverov vo výške približne 250 miliárd eur.

01 - Modified: 2005-07-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ťažbu ropy môžu zvýšiť nórske technológie
01 - Modified: 2023-03-17 18:57:33 - Feat.: - Title: Európske akciové trhy majú za sebou najhorší týždeň v tomto roku 02 - Modified: 2023-03-17 09:12:03 - Feat.: - Title: Európske akcie po začatí obchodovania ďalej spevňujú, obavy o banky poľavili 03 - Modified: 2023-03-16 15:46:18 - Feat.: - Title: Európske bankové systémy zostávajú podľa ratingovej agentúry Moody‘s v zásade v dobrom stave 04 - Modified: 2022-02-28 12:27:16 - Feat.: - Title: Akcie európskych bánk s prepojením na Rusko utrpeli dnes najväčšie straty 05 - Modified: 2022-02-01 17:56:32 - Feat.: - Title: Sadzby na hypotékach padli na nové dno. Kedy sa vám oplatí zmeniť tú vašu a čo tým získate?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:47