StoryEditor

Ťažbu ropy môžu zvýšiť nórske technológie

21.07.2005, 00:00
V situácii, keď nové ložiská ropy je čoraz ťažšie nájsť a ceny komodity dosahujú rekordné hodnoty, sa do popredia popri obnoviteľných zdrojoch dostávajú aj nové technológie, ktoré zvyšujú ťažbu ropy z už otvorených ložísk.

V situácii, keď nové ložiská ropy je čoraz ťažšie nájsť a ceny komodity dosahujú rekordné hodnoty, sa do popredia popri obnoviteľných zdrojoch dostávajú aj nové technológie, ktoré zvyšujú ťažbu ropy z už otvorených ložísk.

Nórske technológie v popredí
Ako uviedla agentúra Reuters, s momentálne najsľubnejšími systémami prichádzajú nórske firmy. Tie sa do pozornosti dostali už skôr, a to vďaka tzv. magnetickému prieskumu. Ten podľa analytika Morgan Stanley Oleho Slorera prekonáva v súčasnosti bežne využívaný seizmický prieskum a zatiaľ čo terajšie príjmy z magnetického mapovania sa odhadujú na 30 miliónov, tak do troch až štyroch rokov analytici počítajú s ich rastom na 600 až 900 miliónov dolárov. V tejto oblasti je jednou z najaktívnejších firma nórska Electromagnetic Geoservices, ktorá sa presadila na viacerých lokalitách v Barentsovom, Severnom či Nórskom mori.
Najnovšie sa ropný priemysel začína viac zaujímať aj o ďalšiu technológiu označovanú ako multifázové prúdové meranie. Jej popularita vzrástla v domovskom Nórsku ešte v 90. rokoch, keď produkcia ropy z ložísk v Severnom mori začala klesať. Ako uviedol denník The Wall Street Journal Europe, multifázové prúdové merače, ktoré merajú tok tekutých látok z ropného rezervoára, začali používať viaceré veľké ropné koncerny. Medzi nimi americké Exxon Mobil a Occidental Petroleum, francúzska Total, saudskoarabská Saudi Aramco či nórska štátna firma Statoil. Podľa Jeana-Paula Couputa plánuje Total zaviesť prúdové merače vo všetkých nových projektoch. "Tok ropy v rezervoári môžete sledovať ako film. Ak potom prispôsobíte stratégiu hĺbenia nových vrtov výsledkom meračov, produktivitu ťažby je možné zvýšiť o päť až 10 percent," povedal Couput.

Ťažba aj vo vojnových zónach
Tieto prístroje sa zvlášť hodia do problematických ťažobných oblastí, ako sú lokality pod úrovňou hladiny mora alebo vo vojnových zónach. Ich nevýhodou je nevyhnutné časté ciachovanie, ktoré zaručuje trvalú presnosť prístrojov.
Podľa predstaviteľov nórskeho Statoilu firma nainštalovala už približne 100 meračov vo viacerých komplikovaných lokalitách, čo sa odrazilo na zvýšení vyťažiteľnosti ropy. Zatiaľ najväčší kontrakt s hlavným nórskym výrobcom meračov Roxar podpísala firma Saudi Aramco, keď kúpila 53 meračov za osem miliónov dolárov. Firma pritom už za minulý rok zvýšila medziročne tržby za rok 2004 na 100 miliónov dolárov a podobne ako Electromagnetic Geoservices, ktorá zabezpečuje elektromagnetické mapovanie, očakáva v budúcich rokoch ďalší rast. Na trhu však nie je Roxar jedinou spoločnosťou ponúkajúcou túto technológiu. Jeho rivalmi sú nórske konzorcium 3-Phase Measurement tvorené nórskou Framo Engineering a americkou firmou Schlumberger, ďalej čínsky podnik Haimo Technologies, texaská Agar Corporation a Solartron, divízia britskej spoločnosti Roxboro Group.

Budúcnosť leží pod morom
V minulosti, keď ložiská boli ešte plné ropy, sa spoločnosti príliš nezaujímali o to, koľko nevyťaženej ropy v nich zostane. Pri neexistujúcich monitorovacích zariadeniach bola vyťažiteľnosť ropy dosahovala iba jedno až tri percentá z celkových zásob v ložiskách. Nástup nových technológií, okrem multifázového prúdového merania aj elektromagnetického mapovania či injektovania plynov (hlavne CO2) na zvýšenie tlaku v rezervoároch, by mohlo v budúcnosti zvýšiť vyťažiteľnosť od 10 do 30 percent.
Keďže zadávanie údajov a softvér umožňujú meračom ich monitorovanie aj v odľahlých lokalitách, ich popularita rastie najmä v prípade projektov, kde je celé produkčné zariadenie umiestnené pod hladinou mora, nie na ťažobných vežiach. Podľa Eirika Aabra zo Statoilu bude v budúcnosti čoraz viac zariadení umiestňovaných pod hladinu mora, čo dáva šance aj výrobcom multifázových prúdových meračov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 22:56