StoryEditor

Po hotovosti vytlačí gastrolístky ďalšia novinka. Prejaví sa to na zdražení jedál, varujú u Divného Janka

30.11.2022, 06:42
  • Od 1. marca minulého roka majú zamestnanci na výber medzi gastrolístkami a finančným príspevkom.
  • Záujem o príspevok na stravu v podobe peňažného príspevku odvtedy rastie.
  • Poskytovanie stravného vo forme finančného príspevku je výhodnejšie z hľadiska reštaurácií aj zamestnávateľov.
  • Od budúceho roka sa začne postupný prechod od papierových stravných lístkov na elektronické stravovacie karty.
  • Viac ekonomického a politického spravodajstva nájdete na HNonline.sk.

Gastrolístky v žiadnej podobe neprijímame už asi šesť rokov. Odmietame sponzorovať nadnárodné spoločnosti a oligarchov,“ hovorí Miroslava Líšková, manažérka reštaurácie Schoppa na bratislavskej Kolibe. Napriek tomu sú gastrolístky stále najrozšírenejšou formou, ktorou dostávajú zamestnanci príspevok na obed, ak im ich firma nezabezpečuje teplé jedlo priamo vo svojej jedálni. Od zavedenia novely Zákonníka práce, ktorá nadobudla účinnosť vlani v marci, však majú ľudia na výber medzi stravnými lístkami či elektronickou stravnou kartou a tiež finančným príspevkom na stravovanie k mzde. Počet ľudí, ktorí volia práve možnosť finančného príspevku, odvtedy pribúda.

Asociácia moderných benefitov združujúca emitentov stravných lístkov predstavila prieskum, ktorý ukázal, že stravné lístky na Slovensku využíva 48 percent zamestnancov a finančný príspevok na st...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-26 06:41:34 - Feat.: 0 - Title: Už o pár dní príde zmena. Pozrite sa, koľko po novom dostanete na stravu od zamestnávateľa 02 - Modified: 2022-05-15 13:40:30 - Feat.: 1 - Title: Bieda s gatrolístkami. Jeden týždeň v mesiaci si môžete obedy platiť zo svojho 03 - Modified: 2022-05-11 07:54:45 - Feat.: 1 - Title: Náklady na zamestnancov zdraželi. Mesačne ide o niekoľko eur 04 - Modified: 2022-11-24 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Obedy v školách budú pestrejšie a kvalitnejšie, no drahšie. Jedálne sa obávajú, že prídu o stravníkov 05 - Modified: 2022-09-01 22:02:55 - Feat.: 1 - Title: Tvrdý dopad energetickej krízy na školy pocítia aj deti. Šetria už na kúrení, svietení aj obedoch
01 - Modified: 2025-05-30 06:29:35 - Feat.: - Title: Michelinský šéfkuchár Pavol Sekerka: Úspech jedla je z 20 percent na kuchárovi, zvyšok stojí na inom 02 - Modified: 2025-05-28 15:00:00 - Feat.: - Title: Ako skrotiť nadúvanie a plynatosť? Osvojte tieto jednoduché a účinné rady pre pokojnejšie trávenie 03 - Modified: 2025-05-26 16:00:00 - Feat.: - Title: Poklad záhrad aj jedálničkov. Pomôže vám hravo schudnúť, vyhladí pleť a môžete ho jesť koľko chcete 04 - Modified: 2025-05-26 06:49:17 - Feat.: - Title: Nejeden Slovák zostane poriadne nahnevaný. Známy web priniesol zoznam našich najhorších jedál, nechýba treska či strapačky 05 - Modified: 2025-05-14 06:00:00 - Feat.: - Title: Ray Kroc kúpil podnik od bratov McDonaldovcov. Takto syn českých emigrantov vybudoval svetovú sieť fast foodov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
31. máj 2025 22:14