Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

K poklesu priemyslu v poslednej dobe prispieva najmä energetika. Výrazný pokles zaznamenali potravinári

09.09.2022, 11:43
Autor:
TASRTASR

"Celkové čísla medziročného rastu priemyslu tak znižovala až o 4 percentuálne body. Bez poklesu energetiky by priemysel v júli medziročne klesal ‘len‘ o 2,4 percenta," povedal anakytik.

K poklesu priemyslu v posledných mesiacoch prispieva najmä domáca energetika. Uviedol to analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák v komentári k júlovej priemyselnej produkcii, ktorú zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Energetika podľa neho síce už v júli 2022 ďalej neklesala, medziročne však bola jej produkcia nižšia až o 29,1 percenta. "Celkové čísla medziročného rastu priemyslu tak znižovala až o 4 percentuálne body. Inými slovami, bez poklesu energetiky by priemysel v júli medziročne klesal ‘len‘ o 2,4 percenta," spresnil.

Za prepadom nie je pokles vo výrobe

"Predpokladáme, že za prudkým prepadom slovenskej energetiky, ktorý pozorujeme už od začiatku roka, sú skôr technické faktory (obchodné kontrakty) ako reálny pokles vo výrobe elektriny či tepla," myslí si analytik.

image

Ak sa prerušia dodávky plynu, nevyrobíme žiadne auto, upozorňuje nový šéf Škody

Výraznejší pokles produkcie v júli podľa Koršňáka zaznamenali dve takzvané low-tech odvetvia orientované prevažne na domáci trh – potravinári a výrobcovia textilu, odevov a obuvi. V oboch sa produkcia oproti júnu po zohľadnení sezóny znížila o viac ako desatinu, v porovnaní s júlom minulého roka bola potom nižšia o 8,5 percenta (potraviny), respektíve 3,1 percenta (textil).

"Nálada v domácom priemysle ostáva nízka. Vojna na Ukrajine, rekordne vysoká inflácia, ale už aj prvé efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch slovenských priemyselníkov budú čoraz viac nahlodávať aj kondíciu viacerých odvetví slovenského priemyslu. Viacero odvetví tak môže v druhej polovici roka vykazovať pozvoľné znižovanie produkcie," upozornil.   

image

Škoda Fabia sa pretaví na cenovo dostupný elektromobil. O meno pravdepodobne príde

   

Pokles produkcie je podľa Koršňákových slov pritom možné očakávať najmä pri energeticky náročnej produkcii, kde budú kľúčovú rolu zohrávať najmä vysoké ceny energií, ktoré môžu robiť časť produkcie ekonomicky nerentabilnou. "Na druhej strane, v auguste by mohol medziročné čísla priemyslu štatisticky vylepšovať priaznivý bázicky efekt, najmä v automobilovom priemysle," zdôraznil.

Automobilky trávia dodávky

V kľúčovom automobilovom priemysle budú podľa Koršňáka naďalej hrať dôležitú rolu úzke hrdlá v dodávateľských reťazcoch. "Tie by sa mohli v porovnaní s jarou tohto roka aspoň čiastočne uvoľniť, naďalej však budú narúšať produkciu slovenských závodov automobiliek a prispievať k zvýšenej volatilite produkcie priemyslu. Problémy automobilového priemyslu aj v ostávajúcich mesiacoch roka by mali ostávať najmä na strane ponuky (dodávok)," dodal analytik UniCredit Bank.

image

V dedine pri Bratislave vyrastie veľké nákupné centrum. Ukrojí aj z ornej pôdy

"Ďalší výkon priemyslu (ale aj hospodárstva) bude závisieť aj od prijatých opatrení, či už slovenskej vlády, alebo európskeho spoločenstva, ktoré o možných opatreniach práve 9. septembra diskutuje. Pomoc priemyselným podnikom na zmiernenie aktuálnej situácie je nevyhnutná, avšak stále musí byť cielená a efektívna, keďže verejné financie sa po pandémii ešte nestihli znovu postaviť na nohy," doplnil analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.  

Štatistický úrad Slovenskej republiky v piatok informoval, že priemyselná produkcia v júli 2022 medziročne poklesla o 6,4 percenta, zvýšila tak tempo poklesu zaznamenané v júni, ale udržala sa pod mierou poklesu evidovaného v jarných mesiacoch.

01 - Modified: 2022-09-09 09:07:31 - Feat.: 1 - Title: Riešenie cien energií aj pre pekárov je v kompetencii rezortu hospodárstva, reagujú na pekárov pôdohospodári 02 - Modified: 2022-09-09 08:57:42 - Feat.: 1 - Title: Pekári žiadajú od vlády energetický cenový a legislatívny rámec, chcú okamťité zastropovanie cien energií 03 - Modified: 2022-09-09 08:37:48 - Feat.: 1 - Title: Voda je novou hviezdou medzi komoditami 04 - Modified: 2022-09-09 07:26:10 - Feat.: 1 - Title: Priemyselná produkcia medziročne poklesla o 6,4 percenta, stále sa však drží nad úrovňou z jari
01 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 02 - Modified: 2024-04-16 09:44:58 - Feat.: - Title: Slovenské firmy podľahli čaru „zelených“ tém. Dotlačila ich k tomu aj spoločenská objednávka (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 05 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 03:20