Na juhu Slovenska sú problémy s hroznom, z ktorého sú len hrozienka. FOTO: TASR/R. Hanc
StoryEditor

Aké bude tohtoročné víno? Špička nášho vinárstva pre HN načrtla, čo budeme piť (veľká anketa)

20.07.2022, 19:30
  • Dlhodobé vyššie teploty umožnili vinárom pomýšľať na rôzne odrody viniča.
  • Hoci im takéto podmienky vyhovujú, očakávajú o 15 percent nižšiu úrodu.
  • Optimistizmus zrážajú aktuálne horúčavy bez zrážok.

Dlhodobé zvyšovanie teploty nemusí so sebou priniesť vždy iba negatívne účinky. Presvedčili sa o tom tuzemskí vinári, pre ktorých už nie je problém pestovať takmer akúkoľvek odrodu viniča. Sú teda v odlišnej pozícii ako v 90. rokoch. Vtedy prevládal na Slovensku trend sadiť odrody ako cabernet sauvignon či chardonnay, avšak sa im nepodarilo vyzrieť. „Teraz, keď sa otepľuje, začínajú byť pre nás pomaly vhodné,“ povedal pre HN pred časom majiteľ vinárstva Velkeer Tomáš Sládeček.

Na druhej strane, až príliš veľké horúčavy úrode ubližujú. „Teploty nad 35 stupňov bez zrážok majú práve opačný účinok. Rast listovej plochy sa zastaví a bobule viniča začnú zasychať a vädnúť,“ približuje Miloš Holík z hlohovského vinárstva Golguz. Z nádejných vyhliadok a pomýšľania na exotickejšie druhy sa tak razom môže stať boj o každý strapec.

Tento scenár neobchádza predovšetkým oblasť na juhu, kde už dnes kvôli vysokým teplotám ostávajú iba hrozienka. „Strihá sa tak iba polovica strapca, aby vinič zvládol utiahnuť aspoň niečo na dozretie,“ hovorí Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska. Úroda by preto mala byť o 15 percent nižšia ako vlani. S nádejou sa pestovatelia pozerajú na jesenné obdobie, ktoré môže nepriaznivý vývoj otočiť.

HN preto zisťovali, ako vplývajú vysoké teploty na podnikanie slovenských vinárov. 

Otázky:

1. Čoraz teplejšie počasie umožňuje pestovateľom pomýšľať na exotickejšie druhy. Pestujete – alebo plánujete – odrodu viniča, pri ktorej to počasie predtým neumožňovalo?

2. Akú úrodu očakávate tento rok, či už z hľadiska kvality alebo kvantity?

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-07-06 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Zober celý kamión, alebo nič. Pivovarom chýbajú plechovky, musia ich hľadať v Ázii 02 - Modified: 2022-07-05 14:08:19 - Feat.: 1 - Title: Ovocinári si s mrazmi poradili. Po dvoch rokoch hrôzy marhule lámu konáre 03 - Modified: 2022-06-30 14:11:45 - Feat.: 1 - Title: Pri aktuálnych horúčavách je rastlina vypnutá. Pestovatelia prichádzajú až o 20 percent úrody 04 - Modified: 2022-06-27 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Boom minipivovarov? Nové síce stále pribúdajú, no Slovák si k remeselnému pivu hľadá cestu len pomaly
01 - Modified: 2025-12-10 19:50:14 - Feat.: - Title: Náš tenis potrebuje zlepšiť výsledky v hlavnej kategórii, medzi mužmi už dva roky nemáme zástupcu v top 100 02 - Modified: 2025-12-10 09:30:00 - Feat.: - Title: Ako sa varené víno stalo ikonou Vianoc? Príbeh najvoňavejšieho zimného nápoja siaha tisícky rokov dozadu 03 - Modified: 2025-11-20 18:31:21 - Feat.: - Title: Za pár rokov sme prišli o 18 miliónov litrov. Nad vinárskym odvetvím teraz visí ďalšia hrozba 04 - Modified: 2025-11-15 13:53:41 - Feat.: - Title: Globálna produkcia vína tento rok mierne vzrástla, zostala však pod priemerom. Je za tým aj klimatická zmena 05 - Modified: 2025-11-10 17:32:06 - Feat.: - Title: Dopyt po OOH je stabilný, atraktivita DOOH sa zvyšuje (Anketa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. december 2025 06:07