TASR/DPA
StoryEditor

Bez Moskvy to nepôjde. Potrvá roky, kým sa EÚ zbaví závislosti na jadrovom palive z Ruska

07.04.2022, 14:43
Autor:
ČTKČTK
Slovensko, ktoré má štyri jadrové bloky ruskej výroby, minulý mesiac vytvorilo palivové konzorcium, ktoré má zdieľať náklady spojené so zmenou zdroja jadrového paliva.

V krajinách, ktoré v minulosti patrili k sovietskemu bloku, vyrábajú elektrinu jadrové reaktory založené na sovietskych konštrukciách. Na Ukrajine zabezpečujú tieto reaktory viac ako polovicu celej elektriny a tiež približne dve pätiny výroby elektriny na území od Fínska po Bulharsko.

Dodávka paliva pre tieto elektrárne bola celkom rutinnou záležitosťou. To však skončilo vo chvíli, keď prezident Vladimir Putin nariadil inváziu na Ukrajinu, upozornila agentúra Bloomberg.

Ruská spoločnosť Rosatom je najväčším vývozcom jadrových reaktorov na svete a udržiava si takmer monopolné postavenie nad palivom, ktoré sa v nich používa na výrobu elektriny. Táto firma zatiaľ nebola sankcionovaná Spojenými štátmi ani Európou.

Európske krajiny tak stoja pred ďalšou energetickou výzvou. Kontinent sa teraz snaží zakázať ruské fosílne palivá, ale treba tiež nájsť spôsob, ako znížiť závislosť od obchodu s jadrovým palivom z Ruska, na ktoré boli uložené prísne sankcie a mnohí v regióne ho chcú ešte viac izolovať.

Dôležitý nástroj geopolitiky

Pre Moskvu je jadrový vývoz dôležitým geopolitickým nástrojom. Používa štátne peniaze na rozšírenie pôsobnosti Rosatomu o nové reaktory v Číne, Indii, Iráne a Turecku. Žiadatelia z týchto krajín zatiaľ neuplatnili sankcie na Rusko.

Jadrové palivo sa líši od komodít ako plyn alebo uhlie. Musí zodpovedať predpísanému tvaru s vysokou presnosťou v súlade s licenčnými požiadavkami stanovenými bezpečnostnými úradmi.

Snaha o predčasné prerušenie vzťahov s Ruskom by tak mohla ohroziť dodávky elektriny pre takmer sto miliónov Európanov v krajinách, ktoré sa spoliehajú na jadrové elektrárne ako na svoj najväčší zdroj čistej energie.

Nájsť náhradu tak nie je vôbec ľahké a môže to trvať roky. Fínsko, kde spoločnosť Fortum Oyj prevádzkuje dva reaktory sovietskej výroby 90 kilometrov východne od Helsínk, sa snaží nájsť alternatívu k Rusku.

V 90. rokoch 20. storočia podpísalo dohodu s British Nuclear Fuel, ktorú teraz vlastní Westinghouse Electric. Nakoniec ale zostalo pri výhodnejších cenách Rosatomu.

Nedávno americké ministerstvo pre energetiku a Ukrajina začali pracovať so spoločnosťou Westinghouse na odstránení paliva Rosatomu z 15 reaktorov na Ukrajine, ktoré stále vyrábajú viac ako polovicu elektriny v krajine. Palivo vyrobené firmou Westinghouse teraz vyrába elektrinu v šiestich ukrajinských reaktoroch.

Jadrový inžinier José Emeterio Gutiérrez, ktorý predtým viedol snahy Westinghousu konkurovať Rosatomu, upozornil, že aktivity firmy na Ukrajine začali vďaka vládnym dohodám. Podľa neho ale zvláštnosti trhu s jadrovým palivom spolu s dedičstvom sovietskej technológie sťažujú diverzifikáciu.

Zmeny by trvali roky

Len málo krajín má rozsiahlu infraštruktúru potrebnú na premenu a obohacovanie uránovej rudy na kov, ktorý sa potom musí spracovať na pelety a vložiť do zirkóniových palivových tyčí s bezpečnostnou toleranciou meranou v milimetroch. Katalóg medzinárodných predpisov zabezpečuje, aby materiál nebol zneužitý na výrobu zbraní.

Najmenej päť rokov trvá, kým krajina získa licenciu pre nového dodávateľa. A až desať rokov, kým môže začať prijímať palivo vyrobené na mieru, uviedol Gutiérrez.

Palivo licencované v jednej krajine nemožno automaticky previesť do inej krajiny kvôli predpisom a rozdielom v konštrukcii reaktorov. Prevádzkovateľom reaktorov ruskej výroby vo východnej Európe, z ktorých mnohé sú už na konci svojej životnosti, sa nemusia vyplatiť stovky miliónov dolárov potrebných na zmenu zdroja paliva.

Rast dopytu po stabilných dodávkach energie spolu s tým, že EÚ sa rozhodla označiť jadrovú energiu za ekologickú, by mohol pomôcť tento proces urýchliť. Slovensko, ktoré má štyri jadrové bloky ruskej výroby, minulý mesiac vytvorilo palivové konzorcium, ktoré má zdieľať náklady.

Spojené štáty sa tiež zapájajú a minulý týždeň prisľúbili, že pomôžu Česku zabezpečiť palivo pre jej šesť reaktorov ruskej konštrukcie. Fínsko však upozorňuje, že odklon od Rosatomu si vyžiada čas a bude trvať tri až štyri roky, kým bude možné plne vymeniť ruské palivo v súčasnosti používané vo Fínsku za nové.

01 - Modified: 2022-03-16 08:23:08 - Feat.: 0 - Title: Obrovský Iljušin dnes pristál v Bratislave. Dorazila aj druhá dodávka jadrového paliva, oznámil Sulík 02 - Modified: 2022-04-03 10:24:15 - Feat.: 0 - Title: Sulík: Cestou je diverzifikácia zdrojov. Som za to, aby malo Slovensko na výber z viacerých možností 03 - Modified: 2022-04-04 08:00:07 - Feat.: 0 - Title: Remišová: Sulíka už chvália aj Rusi, jeho vyjadrenia idú proti záujmom Slovenska 04 - Modified: 2022-04-04 08:16:48 - Feat.: 0 - Title: My zmluvu neporušíme. Za plyn zaplatíme v eurách, nech si ich Putin zamení v Kremli, odkázal Sulík 05 - Modified: 2022-04-06 12:54:32 - Feat.: 0 - Title: So zákazom dovozu ruského uhlia do Únie Slovensko dokáže existovať, tvrdí Sulík
01 - Modified: 2024-04-03 11:26:01 - Feat.: - Title: Stovky kontajnerov s preglejkou. Nemecké úrady zablokovali loď s nákladom z Ruska, ktorý podlieha sankciám 02 - Modified: 2024-03-25 23:14:15 - Feat.: - Title: Slovensko nie je jediné. Od ruského uránu sa nevedia odstrihnúť ani USA, Kremľu stále platia miliardy 03 - Modified: 2024-03-20 15:06:52 - Feat.: - Title: Ruské jadrové palivo: Závisť a závislosť 04 - Modified: 2024-03-18 15:37:52 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacií EÚ schválili ďalšie sankcie voči Rusku. Zasiahnu ľudí z justičného systému 05 - Modified: 2024-03-18 23:01:01 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Slovenské atómky sa vzďaľujú Rusom. Elektrárne chcú mať do troch mesiacov zmluvu s Francúzmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 10:18