PolitikTASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Remišová: Sulíka už chvália aj Rusi, jeho vyjadrenia idú proti záujmom Slovenska

04.04.2022, 08:07
Autor:
jfjfTASRTASR
Takéto vyjadrenia robia zo Slovenska nedôveryhodného partnera v rámci EÚ, vyhlásila strana Za ľudí na margo slov Richarda Sulíka o platení za ruský plyn v rubľoch.

Koaličná strana Za ľudí sa dištancuje od vyjadrení ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý povedal, že je v nevyhnutnom prípade potrebné platiť za plyn v rubľoch.

Vyjadrenia majú rozbíjať "spoločný európsky postup v otázke platieb za energie a ohrozujú tak z dlhodobého hľadiska bezpečnosť Slovenska," zaznelo v dnešnom stanovisku strany.

Na podmienkach musíme trvať

Podľa strany Za ľudí má Slovenská republika platnú zmluvu s Ruskou federáciou a musí trvať na podmienkach, ktoré boli dohodnuté. "Keď dovolíme, aby sa z dlhodobej zmluvy spravil trhací kalendár, poškodíme samých seba," zdôrazňuje jeden z koaličných partnerov. 

“Na podkopávanie slovenských záujmov v rámci únie môže Slovensko iba doplatiť, pretože naša sila je práve v spolupráci s ostatnými európskymi krajinami. Zvlášť po masových vraždách a vojnových zločinoch v ukrajinskej Buči, kde Rusi strieľali zozadu do hlavy nevinných civilistov a deti, je takýto prístup kontraproduktívny, až lokajský," vyhlásila v tejto súvislosti šéfka Za ľudí Veronika Remišová

Dodala, že sa nemožno čudovať, "že ministra Sulíka za jeho slová už „chváli“ aj ruská štátna tlačová agentúra". Zároveň však tvrdí, že Rusi "takýmto slabošským prístupom hlboko pohŕdajú" a nedokážu si vážiť národy, ktoré podľahnú ich vyhrážkam.

Plyn musí tiecť ďalej

Sulíkove slová o tom, že Slovensko bude za ruský plyn v nevyhnutnom prípade platiť v rubľoch, zazneli v nedeľňajšej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Minister však zároveň podotkol, že aktuálna požiadavka Ruska je porušením uzatvorených zmlúv.

“Plyn sa nesmie zastaviť. Preto aj hovorím, možno je to pre niektorých príliš pragmatická pozícia. Keď je tu podmienka platiť rubľom, tak plaťme rubľom,” dodal Sulík s tým, že Slovensko kupuje až okolo 85 percent svojej spotreby plynu práve z Ruska.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) v reakcii na Sulíkovo vyhlásenie uviedol, že Slovensko bude pri nákupe zemného plynu z Ruska koordinovať svoj postup s ostatnými členskými štátmi EÚ.

"Slovensko bude pri nákupe plynu z Ruska postupovať jednotne s členskými štátmi EÚ. Práve na našu žiadosť sa začala koordinácia prístupu EÚ k platbám za dovoz plynu z Ruska. Aj v tejto situácii je jednota kľúčová a trváme na rešpektovaní zmluvných podmienok a platbách v eurách," uviedol Heger.

Zmluvu neporušíme

V reakcii na kritiku svojich skorších vyhlásení o možnosti platenia v rubľoch, ak to bude nevyhnutné, Richard Sulík skonštatoval, že za dodávky ruského plynu zaplatíme podľa platnej zmluvy, čiže v eurách

Zároveň dodal, že čakáme na analýzu ruských požiadaviek, na ktorej pracuje Európska komisia (EK). Slovensko podľa neho postupuje spoločne s ostatnými krajinami EÚ napriek tomu, že sme jednou z najviac závislých krajín od ruského plynu.

Spravili sme opatrenia, všetky doterajšie záväzky má Slovenský plynárenský priemysel (SPP) riadne zaplatené v eurách, ďalší účet príde až v druhej polovici mája, priblížil. Európska komisia teraz posudzuje rozsah, v ktorom sú ruské požiadavky v rozpore so zmluvnými záväzkami aj právom EÚ.

"Počkáme si na výsledky. To všetko preto, lebo sa nedáme vydierať Putinom a ruble nemáme. Ale dostať ich môže. Veď nech si ich na eurá zamení doma v Kremli a hneď to má v rubľoch, hrivnách, bitcoinoch, hocičom len chce. My zmluvu neporušíme," zdôraznil Sulík.

Zároveň však upozornil, že bez plynu nám nielen bude zima, ale nevyrobíme napríklad naftu, benzín, ani hnojivá, čo bude znamenať menšiu a drahšiu úrodu. Bez plynu podľa ministra nevyrobíme ani oceľ a množstvo iných vecí, pretože Slovensko je extrémne priemyselná krajina.

"Odkedy začala vojna, pomáhame Ukrajine zo všetkých síl a budeme pomáhať aj naďalej. Skolabovaním slovenskej a ani európskej ekonomiky by sme im však príliš nepomohli. A to je to moje „ak to bude nevyhnutné“. Nie je to moja ochota vyhovieť vojnovému zločincovi Putinovi. Je to pochopenie nevyhnutnosti," dodal Sulík.


01 - Modified: 2022-03-25 07:44:00 - Feat.: 0 - Title: Moskva hľadá alternatívy: Turecko a Čína by za energie mohli platiť v bitcoinoch, Západ v rubľoch 02 - Modified: 2022-03-28 14:15:22 - Feat.: 0 - Title: Odmietnutie platiť za ruský plyn v rubľoch bude znamenať zastavenie dodávok, znie z Moskvy 03 - Modified: 2022-03-30 13:32:32 - Feat.: 0 - Title: Rusko nebude žiadať odberateľov, aby hneď platili za plyn v rubľoch 04 - Modified: 2022-04-03 10:24:15 - Feat.: 0 - Title: Sulík: Cestou je diverzifikácia zdrojov. Som za to, aby malo Slovensko na výber z viacerých možností 05 - Modified: 2022-04-03 14:44:54 - Feat.: 0 - Title: Zaplatí Slovensko za ruský plyn v rubľoch? Sulík pripustil aj túto možnosť
01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-04-03 11:26:01 - Feat.: - Title: Stovky kontajnerov s preglejkou. Nemecké úrady zablokovali loď s nákladom z Ruska, ktorý podlieha sankciám 05 - Modified: 2024-04-03 11:27:03 - Feat.: - Title: Strana Za ľudí podporila Korčoka. Pellegrini podľa Remišovej mohol porušiť ústavný zákon, žiada vysvetlenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:05