TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

My zmluvu neporušíme. Za plyn zaplatíme v eurách, nech si ich Putin zamení v Kremli, odkázal Sulík

04.04.2022, 10:15
Autor:
TASRTASR
Slovensko podľa šéfa SaS postupuje spoločne s ostatnými krajinami Európskej únie napriek tomu, že sme jednou z najviac závislých krajín od ruského plynu.

Za dodávky ruského plynu zaplatíme podľa platnej zmluvy, čiže v eurách. Zároveň čakáme na analýzu ruských požiadaviek, na ktorej pracuje Európska komisia.

V reakcii na kritiku jeho skorších vyhlásení o možnosti platenia v rubľoch, ak to bude nevyhnutné, to na sociálnej sieti konštatoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Slovensko podľa neho postupuje spoločne s ostatnými krajinami Európskej únie napriek tomu, že sme jednou z najviac závislých krajín od ruského plynu.

Spravili sme opatrenia, všetky doterajšie záväzky má Slovenský plynárenský priemysel riadne zaplatené v eurách, ďalší účet príde až v druhej polovici mája, priblížil. Európska komisia teraz posudzuje rozsah, v ktorom sú ruské požiadavky v rozpore so zmluvnými záväzkami aj právom Únie.

"Počkáme si na výsledky. To všetko preto, lebo sa nedáme vydierať Putinom a ruble nemáme. Ale dostať ich môže. Veď nech si ich na eurá zamení doma v Kremli a hneď to má v rubľoch, hrivnách, bitcoinoch, hocičom len chce. My zmluvu neporušíme," zdôraznil Sulík.

Zároveň však upozornil, že bez plynu nám nielen bude zima, ale nevyrobíme napríklad naftu, benzín, ani hnojivá, čo bude znamenať menšiu a drahšiu úrodu. Bez plynu podľa ministra nevyrobíme ani oceľ a množstvo iných vecí, pretože Slovensko je extrémne priemyselná krajina.

​"Odkedy začala vojna, pomáhame Ukrajine zo všetkých síl a budeme pomáhať aj naďalej. Skolabovaním slovenskej a ani európskej ekonomiky by sme im však príliš nepomohli. A to je to moje „ak to bude nevyhnutné“. Nie je to moja ochota vyhovieť vojnovému zločincovi Putinovi. Je to pochopenie nevyhnutnosti," dodal Sulík.

Slovensko bude pri nákupe zemného plynu z Ruska koordinovať svoj postup s ostatnými členskými štátmi Únie. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) v reakcii na vyhlásenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ktorý pripustil platbu aj v rubľoch. Tú od "nepriateľských" štátov požaduje od začiatku apríla ruský prezident Vladimir Putin.

Od vyhlásenia Sulíka v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 sa dištancovala aj koaličná strana Za ľudí.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:03