Zsolt Sütő pokladá Strekov za dedinu, v ktorej sú ľudia silnými lokálpatriotmi. Chcel vyrábať víno, ktoré mu bude chutiť, tak zmenil život. Z elektrikára sa stal vinárom. Na snímke je s novým prírastkom, somárom Fülöpom.HN/V. COSCULLUELA
StoryEditor

Vinár zo Strekova zariskoval a prerazil na lukratívnych trhoch v Dánsku aj USA

10.08.2020, 00:00
Vína Zsolta Sütőa sa podávajú na najlepších stoloch sveta. Strekov 1075 si môžete vychutnávať napríklad v dánskej reštaurácii Noma. Poľnohospodár však dáva prednosť svojim zásadám pred biznisom.

Obchod s vínom nie je o nekonečnom vyjednávaní o cene. Zakladá sa na kamarátstve. Na istom druhu blízkosti. „Je to osobný vzťah. Odberateľ ma musí poznať. Keď chce moje produkty predávať, musí so mnou piť,“ približuje Zsolt Sütő, majiteľ vinohradu Strekov 1075.

Sedíme za veľkým dreveným stolom v dome, v ktorom poľnohospodár svoj nápoj uskladňuje v sudoch, fľaškuje aj predáva návštevníkom. Spravil nám kávu a so smiechom nás ponúkol aj sektom. Sme tu však autom.

Kukurica, pšenica a vinič
Cestou do Strekova neďaleko Nových Zámkov sa nám nezdalo, že by sme sa nachádzali vo vinárskej oblasti. Vozovka sa kľukatí a vedie nás cez dediny s dvojjazyčnými názvami. Jasová – Jászfalu, Dubník – Csúz, Rúbaň – Fűr. Všade naokolo sa rozprestierajú kukuričné a pšeničné polia. Viniča niet. Pri vjazde do obce Rúbaň sa však za krčmou odbočuje doprava smerom k miestnemu château. Prvá indícia, že sa v okolí vyrába víno.


O pár kilometrov ďalej zavítame do cieľovej dediny. Tesne pred tabuľou obrátime hlavu doľava a zbadáme to. Kopec nad obcou je takmer celý pokrytý viničom. Spoločnosť mu robí starý topoľ, ktorý sa týči nad údolím, a pár zalesnených parciel.

Uprostred Strekova za starými potravinami COOP Jednota sa nachádza dvojpodlažná budova, v ktorej podniká naturálny vinár. Na hornom poschodí sa konajú ochutnávky. Nalieva sa víno. Súkromníkom, skupinám, kamarátom a obchodným partnerom. Niekedy majiteľ pozve kapelu a hrá tu živá muzika. Vonku občas zahíka nový prírastok v rodine, somár menom Fülöp.

V minulosti bol Zsolt Sütő elektrikár a teraz vyrába hroznový nápoj. „Každý v dedine vie robiť víno. Venujeme sa tomu od malička. Tie základné princípy nie sú komplikované. Viete piecť mäso?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-03 18:00:00 - Feat.: - Title: Láska je to jediné čo sa nedá kúpiť: Svoj príbeh nám opísala Zuzana, ktorú míňanie takmer stálo manželstvo 02 - Modified: 2024-09-21 16:20:54 - Feat.: - Title: Taliansko smeruje k návratu na post najväčšieho producenta vína na svete, úroda sa zlepšila 03 - Modified: 2024-09-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Vinárom dochádza čas. Predaj burčiaka odštartoval veľmi skoro, teraz majú dva týždne na hrozno 04 - Modified: 2024-09-07 05:08:07 - Feat.: - Title: Francúzski vinári sa trápia. Podľa vlády klesne produkcia vína o takmer pätinu 05 - Modified: 2024-09-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Spisovateľka o traumách detstva 90. rokov i odvrátenej strane života v kláštore: Ľudia sa boja, ak je ste iný
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. október 2024 05:49