10,19 milióna eur. VÚB, ČSOB a Slovenská sporiteľna. Trojica bánk, ktorá medzi sebou uzavrela kartelovú dohodu za účelom zabránenia súťaže a odstránenia Akcenty CZ – konkurenta v rámci vykonávania bezhotovostných devízových operácií pre spotrebiteľov. Banky zrušili českej nebankovej spoločnosti v roku 2007 jej účty, ktoré potrebuje k tomuto typu podnikania. PMÚ za to udelil spomínanej trojici pokutu vo výške 10,19 milióna eur. Najviac zaplatila VÚB – 3,8 milióna eur. ČSOB a Slovenská sporiteľňa po 3,2 milióna eur. Tak v predchádzajúcich, ako aj v tomto prípade sa vyskytujú pokusy o vyhnutie sa pokute. „V tejto záležitosti ešte stále prebieha súdne konanie medzi bankou a Protimonopolným úradom SR. Dôvody udelenia pokuty, ako aj jej výšku nepovažujeme za správne,“ oznámil postoj banky hovorca ČSOB Juraj Štefanovič. Celkom iný postoj k rozhodnutiu však cítiť napríklad od VÚB: „S uvedeným rozhodnutím úradu sme sa nestotožnili, rešpektovali sme však rozhodnutie vydané v tejto veci,“ uviedla stanovisko VÚB jej hovorkyňa Alena Walterová.HN/ Peter Mayer
StoryEditor

Jesenné akcie bánk začali. VÚB znížila úroky na hypotékach na 1,29 percenta

25.09.2017, 16:30
Hoci analytici už dlhšie tvrdia, že úroky na hypotékach sú už na dne a nemajú kam klesať, banky na Slovensku vedia v rámci konkurenčného boja stále prekvapiť.

Najnovšie spustila úrokovú jesennú vojnu opäť VÚB, ako to urobila aj na jar. Znížila úroky na hypotékach o jednu až dve desatiny percenta. Od dnes teda môže žiadateľ získať úver na bývanie od 1,29 percenta ročne pri fixáciách od jedného do piatich rokov.

Pri 5-ročnej viazanosti tak bude jej úrok patriť medzi najnižšie na trhu spolu s UniCredit Bank či OTP bankou, ktorá má úrok dokonca ešte nižší od 1,20 percent ročne.

Motivujeme klientov, aby si zvolili fixáciu na dlhšie obdobie, pretože považujeme  za finančne zodpovedné stabilizovať si vopred výdavky na dlhšiu dobu. Najmä ak sa postupne očakáva rast úrokov, a teda aj rast celkových výdavkov na hypotéky,“ zdôraznila Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverov VÚB.

Nové úroky aj pre starých klientov

Zaujímavé je aj to, že VÚB ponúka nové výhodnejšie podmienky aj pre svojich klientov, ktorí si tento rok už vzali na jar „hypotéku s garanciou“. Vtedy im banka sľubovala, že ak do konca roka ešte úrok zníži, znížiť si ho môžu aj oni.

 „Zníženie je bezplatné a realizuje sa na požiadanie,“ dodáva Farkašová. VÚB chce lákať klientov aj na to, že im odpustí poplatok za poskytnutie úveru a preplatí náklady za znalecký posudok až do výšky 150 eur v prípade splnenia podmienok.

 Úroky zostanú nízke ešte dlho

Po nedávnom rozhodnutí Európskej centrálnej banky nehýbať s nulovými úrokmi ani v septembri, analytici odhadujú, že úroky sa budú dvíhať až na konci budúceho roka alebo až v roku 2019. Upozorňujú však na to, že úroky na dlhých viazanostiach pôjdu postupne nahor.

01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:40