StoryEditor

Parlament nalomil Miklošove dane

06.12.2006, 23:00
Daňový systém, ktorý vybudovala predchádzajúca vláda, sa začína meniť. Od začiatku budúceho roka zaplatia vyššie dane zamestnanci s nadštandardným príjmom a obmedzí sa daňové zvýhodnenie pre životné poistenie. Zároveň sa zníži daň z pridanej hodnoty na lieky. Včera to schválili poslanci.
Daňový systém, ktorý vybudovala predchádzajúca vláda, sa začína meniť. Od začiatku budúceho roka zaplatia vyššie dane zamestnanci s nadštandardným príjmom a obmedzí sa daňové zvýhodnenie pre životné poistenie. Zároveň sa zníži daň z pridanej hodnoty na lieky. Včera to schválili poslanci.

Polmilionári budú milionármi
Zákon o dani z príjmov mal byť podľa pôvodných zámerov strany Smer-SD kľúčovým nástrojom na realizáciu sociálnej spravodlivosti. Z pôvodných zámerov progresívneho zdanenia zostalo postupné znižovanie odpočítateľnej položky s rastúcim príjmom, ktoré má podobný účinok. Odpočítateľná položka sa začne znižovať tým zamestnancom, ktorí v hrubom mesačne zarábajú asi 80-tisíc korún. Progresivita zdanenia sa zastaví pri príjme 80-tisíc korún mesačne. Od tohto príjmu nebudú mať zamestnanci nárok na žiadnu odpočítateľnú položku.
Vyššie dane bude podľa odhadov ministerstva financií platiť približne šesť percent zamestnancov. Milionársku daň tak bude platiť aj množstvo ľudí, ktorí zarábajú menej ako milión korún. Dotkne sa každého, kto má ročný príjem vyšší ako 576-tisíc korún ročne.

Dve percentá nebudú pre školy
Parlament zachoval možnosť poukázať dve percentá dane z príjmov fyzických a právnických osôb neziskovým organizáciám. No obmedzí sa sféra, do ktorej sa budú môcť percentá daní presunúť. Peniaze z daní sa už nebudú dať poukázať napríklad školám či rôznym združeniam na podporu demokracie.
Ministerstvo financií pôvodne navrhovalo, aby firmy vôbec nemohli poukazovať dve percentá zo svojich daní. Poslankyňa HZDS Zdenka Kramplová však predložila pozmeňovací návrh, ktorý túto možnosť zachoval. Okruh pôsobnosti organizácií, ktorým možno venovať časť dane, sa však zúžil len na niektoré oblasti.
Od nového roku pravdepodobne nebudú zamestnávatelia prispievať svojim zamestnancom na životné poistenie. Parlament totiž včera zrušil možnosť, aby si mohli firmy tieto príspevky odrátať z daňového základu. Od januára si tak výdavky na životné poistenie môžu od svojich daní odrátať len zamestnanci. Pri doplnkovom dôchodkovom sporení zostala táto možnosť pre zamestnávateľov zachovaná.

Prešli iba návrhy koalície
K návrhu novely zákona o dani z príjmu padlo viacero pozmeňovacích návrhov poslancov. V hlasovaní však poslanci podporili len návrhy koalície. Prešli návrhy Jozefa Buriana, na základe ktorých sa zavádza zrážková daň pri výnosoch z predaja podielových fondov. Podielnici tak stratia nárok na oslobodenie od dane z výnosu nižšieho ako päťnásobok životného minima. Návrhy poslancov Júliusa Brocku, Ivana Štefanca, Ivety Radičovej a Ágnes Biró, ktorí sa pokúšali zachovať pôvodný stav zákona alebo upraviť navrhnuté zmeny, väčšina poslancov nepodporila.

Nižšia daň na lieky
Parlament v druhom čítaní súhlasil aj so znížením dane z pridanej hodnoty na lieky a zdravotnícke pomôcky z 19 na 10 percent. Vláda predpokladá, že po znížení DPH budú pacienti dostávať lacnejšie lieky. Ak by sa nižšia DPH premietla úplne do cien liekov, znamenalo by to ich zlacnenie asi o 7,5 percenta.
Poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný tvrdí, že v dôsledku zníženiu DPH sa dosiahne ročná úspora vo výške 2,3 miliardy korún. Občania však ušetria len 200 až 300 miliónov korún. Zvyšnú sumu totiž podľa neho usporia poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a zdravotné poisťovne. "Jeden pacient tak ročne získa približne 50 Sk," povedal Novotný.
01 - Modified: 2003-04-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predaj osobných počítačov v SR 02 - Modified: 2003-04-15 23:12:14 - Feat.: 0 - Title: Veľkonočný predaj jahniat sa znížil 03 - Modified: 2003-04-15 23:14:14 - Feat.: 0 - Title: Union banka -- konkurz alebo vyrovnanie 04 - Modified: 2003-04-15 23:15:36 - Feat.: 0 - Title: Budúcnosť účelovo orientovaných služieb
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 23:53