StoryEditor

Veľkonočný predaj jahniat sa znížil

16.04.2003, 00:00

Hlavná obchodná aktivita chovateľov oviec, ktorou je veľkonočný predaj jahniat, zaznamenala oproti vlaňajšku prepad. Medziročne klesol i celkový počet zvierat vyvezených do zahraničia. Hlavnou príčinou je približne 20-percentný pokles cien, ktorý mnohých chovateľov prekvapil, a napriek dotáciám na dochovanie jahniat do vyššej jatočnej váhy im spôsobí finančné straty.
DOMÁCE MÄSOKOMBINÁTY
Zatiaľ čo vlani chovatelia získali za export kila jahňaciny v prvej akostnej triede sto a viac korún, túto sezónu sa ceny pohybujú v rozmedzí od 75 do 80 Sk. Tlak na ceny je celoeurópsky. "Jeho dôvodom je konkurencia, ale čiastočne i neskorší termín veľkonočných sviatkov," uviedol Alexander Sendi, konateľ spoločnosti MOST Rožňava, ktorá sa zaoberá obchodom so živými zvieratami. Napriek tomu, že údaje o počte predaných jahniat v okrese Rožňava nemá regionálny odbor Ministerstva pôdohospodárstva SR ešte k dispozícii, nepredpokladá, že by bol pokles oproti vlaňajšku významný.
Z horného Gemera sa v predchádzajúcom období vyvážalo okolo 3 500 až 3 800 jahniat ročne. Ich chovu sa v okrese venuje 35 subjektov vrátane fyzických osôb. Veľkochovateľov eviduje Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora 11. Väčšinu jahniat kupujú talianski obchodníci, ktorí ich predávajú tamojším spracovateľom alebo ich reexportujú do arabských krajín. Podľa predsedu PD vo Vlachove Miloslava Gála, straty utrpí aj ich družstvo, ktoré sa chovu oviec venuje systematicky už niekoľko rokov. Do Talianska predá 400 jahniat, za ktoré utŕži podstatne menej ako vlani. Mnoho chovateľov sa rozhodlo ponechať si zvieratá a využiť dotácie na ich dokŕmenie do 30- až 40-kilogramovej hmotnosti s tým, že ich následne predá na spracovanie domácim mäsokombinátom.
BALKÁNSKA KONKURENCIA
Jednou z príčin tlaku na znižovanie cien jahňaciny v Európe je podľa odborníkov otvorenie nových trhov na Balkáne, najmä v Macedónsku, Chorvátsku, Rumunsku a v Bulharsku. Zabrániť tvrdým dosahom cenových výkyvov na chovateľov a obchodníkov by mohlo pomôcť v budúcnosti založenie výrobno-obchodných združení, na ktorých fungovanie tiež môže finančne prispieť štát.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 18:19