StoryEditor

Union banka -- konkurz alebo vyrovnanie

16.04.2003, 00:00

Za posledných trinásť rokov skrachovalo v Česku osemnásť bánk. Tou poslednou je Union banka, ktorá zatvorila svoje pobočky 21 februára tohto roku. Union banka je však výnimočná okolnosťami, ktoré sprevádzajú jej koniec. Príčiny jej pádu sú, naopak, banálne a prakticky rovnaké ako pri všetkých bankách, ktoré skrachovali. Ten príbeh možno nazvať úvery vlastným akcionárom.
Aká banka bola Union banka? Už v roku 1999 tieto pôžičky podľa údajov centrálnej banky presiahli päť miliárd korún a tvorili viac než tretinu úverov banky. Navyše v portfóliu banky bolo mnoho problémových pohľadávok, keď banka prevzala krachujúcu Evrobanku, Ekoagrobanku, Bankovní dům Skala a Foresbanku. Koncom roku 1998 si banka priťažila ďalším veľkým problémom, keď kontroverznému vsetínskemu podnikateľovi Romanovi Zubíkovi preplatila viac než 320 miliónov korún za zmenky vystavené Slovenským plynárenským priemyslom (SPP). Banka dodnes peniaze nemá, napriek tomu, že súd rozhodol, že SPP musí za zmenky zaplatiť. Pre nedostatok vlastných peňazí banka hľadala niekoľko rokov strategického partnera. Neúspešne.
Talianska spása -- spoločnosť Invesmart vstúpila do Union banky vlani v októbri. S podmienkou, že zaplatí dlhy predchádzajúcich akcionárov, teda Union Group, vo výške takmer tri miliardy korún. Tieto veľmi potrebné peniaze však do banky nikdy neprišli. Invesmart, so svojím šéfom Paolom Catalfom, vlastní banku, aj keď za ňu nezaplatil.
Dôvod je podľa Catalfama jednoduchý. On nikdy nesľúbil, ba dokonca sa ani nepokúšal vyvolať dojem, že Invesmart má zámer vložiť do banky peniaze bez splnenia určitých podmienok. Konkrétne bez pomoci štátu, od ktorého chcel najprv sedemsto miliónov korún a nakoniec zvýšil svoju požiadavku na 1,7 miliardy korún. Za náklady spojené s prípravou vstupu do Union banky si však Invesmart nechal od banky vyplatiť tridsaťpäť miliónov korún. Invesmart, podobne ako bývalí akcionári, začal obratom tiež požičiavať spriazneným osobám. Požičal tiež firme podnikateľa Giuseppe Roselliho. Toho si tiež zvolil do vedenia Union group. Catalfamo aj Roselli riadili Union banku na diaľku. Odkedy Roselliho uniesli a neskôr ho našla polícia, nemá odvahu vrátiť sa do České republiky. S českým štátom sa Invesmart hodlá súdiť, pretože podľa Catalfama štát prispel k tomu, že jeho vstup do Union banky sa nepodaril a banka príde o licenciu.
Prečo je o zlú banku záujem? Pád banky je vždy zlou správou pre klientov. Akcionári na ňom predsa len môžu zarobiť. Ak súd povolí banke vyrovnanie, ktoré navrhuje predstavenstvo, minimálne sa vymaže dlh Invesmartu vo výške 2,7 miliardy korún. Teda suma, ktorú mali Taliani zaplatiť za vstup do banky. Iná situácia nastane, ak súd vyrovnanie nepovolí a banka pôjde do konkurzu. Bankrot je zárobok pre konkurzného správcu a tiež pre obchodníkov, ktorí obchodujú s úvermi. A takých je v Česku dosť. (vj)
Súčasný majetok Union banky (v Kč)
Majetok, ktorý vykazuje banka viac ako 25 miliárd
Audítorský odhad vymožiteľného majetku banky necelých 9 miliárd
Odhadovaný výnos z likvidácie banky 8 až 11 miliárd
Vklady klientov viac než 16 miliárd

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 19:21