StoryEditor

Srbsko nechce Mladiča zadržať, tvrdí Del Ponteová

12.07.2006, 17:46
Autor:
SITASITA
"Bola som presvedčená, že Koštunica v apríli odovzdá Mladiča do Haagu, pretože si so mnou úprimne potriasol rukou. Nanešťastie však zneužil moju dôveru," vyhlásila prokurátorka ICTY Carla Del Ponteová.

Srbsko by mohlo zatknúť podozrivého vojnového zločinca Ratka Mladiča a odovzdať ho haagskemu tribunálu, no nechce tak urobiť. V stredu to vyhlásila hlavná prokurátorka Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Carla Del Ponteová, podľa ktorej po bývalom bosnianskosrbskom prezidentovi Radovanovi Karadžičovi nikto ani len nepátra. Jej výroky, ktoré vyslovila na stretnutí s aktivistami pri príležitosti 11. výročia masakry v Srebrenici, citoval v stredu sarajevský denník Dnevni Avaz.
"Sústredím sa na Mladiča, pretože toho má Belehrad na dosah a ak by chcel, (premiér Vojislav) Koštunica by ho mohol odovzdať do Haagu, lenže nechce," povedala Del Ponteová, podľa ktorej sa Koštunica snaží Mladiča presvedčiť, aby sa vzdal, čo on však nikdy neurobí. Predpokladá sa, že Mladič sa skrýva niekde v Srbsku, no srbské úrady tvrdia, že ho nie sú schopné lokalizovať. Belehrad sľúbil, že ho v apríli zadrží, no porušil svoj sľub. "Bola som presvedčená, že Koštunica v apríli odovzdá Mladiča do Haagu, pretože si so mnou úprimne potriasol rukou. Nanešťastie však zneužil moju dôveru," vyhlásila prokurátorka ICTY. O Karadžičovom mieste pobytu nie sú podľa nej žiadne informácie a "nikto ho už ani nehľadá".
V máji EÚ zmrazila rokovania s Belehradom, pretože nesplnilo kľúčovú podmienku odovzdať vojnového zločinca Ratka Mladiča ICTY v holandskom Haagu. Mladič aj bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič sú na úteku od roku 1995, kedy ich tribunál obvinil z genocídy, vojnových zločinov a zločinov voči ľudskosti počas vojny v Bosne. Obaja sú obvinení z genocídy 8 tisíc moslimských mužov a chlapcov v Srebrenici počas bosnianskej vojny (1992-1995).

01 - Modified: 2003-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: BoJ pomohla ekonomike biliónom jenov 02 - Modified: 2003-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ropa je kameňom úrazu aj v západnej Afrike
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 13:04