StoryEditor

Ropa je kameňom úrazu aj v západnej Afrike

20.03.2003, 23:00

Objavenie ropy v Afrike vždy vyvolávalo zmiešané reakcie, pre poslednú kolóniu na kontinente však bude znamenať buď ohromné bohatstvo alebo anexiu.
Ako uviedla BBC, budúcnosť Západnej Sahary je na vážkach už od roku 1976, keď oblasť opustili španielske, no vtrhli do nej marocké vojská. Po niekoľkých rokoch sporadických bojov OSN dosiahla v roku 1991 medzi krajinami prímerie, no ani po viac ako desaťročí nedokázala usporiadať sľúbené referendum o nezávislosti. V súčasnosti sa však do popredia dostáva nový faktor, a to spor o veľké ropné rezervy, na ktorých prvotnom objavení sa nevedia dohodnúť francúzske, americké a austrálske firmy.
Práve pre rastúci konflikt v Iraku sa minulý rok medzinárodné firmy zamerali na západnú Afriku. Hlavne americké spoločnosti sa snažili nájsť alternatívny zdroj ropných rezerv voči Perzskému zálivu a západná Afrika je vhodná aj ako ideálna priama trasa na prepravu ropy na východné pobrežie USA. Ďalšia firma, austrálska Fusion, exilovej vláde Západnej Sahary alebo Saharawskej arabskej demokratickej republiky (SADR) oznámila, že je presvedčená o existencii komerčne využiteľných ropných ložísk vo vodách neďaleko jej pobrežia. Neskorší geologický prieskum ukázal, že podmorské ložiská ropy a zemného plynu sú obrovské, zatiaľ čo v prípade Maroka sú veľmi nízke.
Pre SADR sa tak naskytá možnosť vybudovania silnej ekonomiky, ak by získala nezávislosť. Západná Sahara má iba 250 tis. obyvateľov, ďalších 160-tisíc však žije v utečeneckých táboroch v južnom Alžírsku. Jediným zdrojom obživy je dnes rybolov a ťažba fosfátov, z čoho však opäť ťaží susedné Maroko. Práve pre odpor Maroka bude dosiahnutie nezávislosti a vznik prípadnej novej ropnej mocnosti zložité. Maroko denne vyprodukuje menej ako 1 000 barelov ropy a je závislé od dovozu. Uznanie práva na spravovanie dnes okupovanej Západnej Sahary by bolo pre Rabat darom z nebies. Maročania dokonca v roku 2001 uzatvorili kontrakty na ťažbu ropy v tejto oblasti s americkou firmou Kerr-McGee a francúzskou TotalFinaElf.
Vo februári 2002 však OSN oznámila, že Maroko nemá právo udeľovať kontrakty na ťažbu ropy na území Západnej Sahary, ktorá nie je súčasťou Maroka. SADR už uznalo 74 krajín, no USA, ktoré majú dobré vzťahy s marockým kráľom, chcú pre túto krajinu len tzv. širokú autonómiu v rámci Maroka. USA a Maroko v súčasnosti rokujú o vytvorení zóny voľného obchodu. Tieto plány, ktoré predložil bývalý minister zahraničných vecí USA James Baker a o ktorých by OSN mala rokovať koncom marca, však SADR podráždili a pohrozila ukončením prímeria. To by znamenalo aj úder pre austrálsku firmu Fusion, ktorá získala lukratívne licencie na ťažbu ropy v SADR, ale len v prípade, že získa nezávislosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 20:49