StoryEditor

Čínske automobilky sa vo veľkom tlačia do Európy. V marci otvorí predajňu rival Tesly

14.02.2022, 10:09
Autor:
ČTKČTKrperpe
Vstup spoločnosti XPeng do Švédska a Holandska predstavuje jej doteraz vôbec najvýznamnejší krok v súvislosti s medzinárodným rozširovaním pôsobenia.

Čínsky výrobca elektromobilov XPeng plánuje vo švédskej metropole Štokholm otvoriť svoju prvú samostatne prevádzkovanú predajňu mimo Číny. V spolupráci s partnermi tiež rozšíri svoju maloobchodnú sieť, o čom informoval spravodajský server CNBC.

Čínska automobilka podpísala zmluvu o predaji svojich vozidiel so spoločnosťou Bilia, veľkým predajcom a distribútorom automobilov vo Švédsku. Bilia bude vozidlá značky XPengu, zameranej na čisto batériové autá, predávať a bude tiež zaisťovať ich potrebný servis.

Zmluvu ohľadom distribúcie áut v Holandsku tento výrobca podpísal s firmou Emil Frey. Vlastnú predajňu však plánuje čínska spoločnosť v blízkosti Haagu otvoriť ešte tento rok v marci.

Vstup spoločnosti XPeng do Švédska a Holandska predstavuje jej doteraz vôbec najvýznamnejší krok v medzinárodnej expanzii. Cieľom automobilky je v budúcnosti predávať polovicu svojej produkcie práve mimo Číny.

"Ako spoločnosť, ktorá sa zameriava na globálne príležitosti, chceme byť dlhodobo vyrovnaní, pokiaľ ide o podiel v dodávkach - polovica v Číne, polovica mimo Číny," uviedol v rozhovore so spravodajským serverom CNBC predseda správnej rady podniku Ku Chung-ti.

Americká konkurenčná spoločnosť Tesla pre porovnanie v treťom štvrťroku uviedla, že jej domáci trh sa na celkových predajoch podieľal zo 46,6 percenta. Predaje v Číne v rovnakom období predstavovali 22,6 percenta z tých celkových.

XPeng P5 Xpeng

​Už v roku 2020 začala firma dodávať vozidlá do Nórska. Pri ich predaji tam spolupracuje s miestnym partnerom a zatiaľ tu vlastnú predajňu nemá. Spoločnosť sa doteraz svojimi plánmi a krokmi sústredila na krajiny, kde rýchlo rastie počet elektromobilov a je teda po nich predpokladaný veľký dopyt.

Značka v tomto smere však nie je sama. Na expanziu do Európy sa zameriavajú aj iní - čínski konkurenti XPengu. Napríklad spoločnosť Nio otvorila svoju vlajkovú predajňu v Osle, kam začala dodávať vozidlá v septembri.

Výrobca elektromobilov BYD, ktorý sa teší podpore investora Warrena Buffetta, začal dodávať svoje plne batériové elektromobily do Nórska ešte vlani v lete. 

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 22:14