StoryEditor

Škoda Rapid vôbec nekončí. Na najväčšom trhu ju značka dokonca vylepšila

13.03.2020, 12:10
Oba kompletne prepracované kompaktné modely značky sú okamžite k dispozícii. Avšak Európania sa ich nedočkajú.

Koncom roka 2018 sa svetu predstavil na premiére v Tel Avive úplne nový model Scala. V mnohých smeroch "revolučná" novinka tak nahradila svojim príchodom známu Škodu Rapid a stala sa jej štýlovejšou náhradou. Scala je však k dispozícii výhradne v jednom prevedenia, takže zákazníci prišli o verziu menšieho liftbacku, ktorý Rapid (okrem Rapidu Spaceback) predstavoval. 

Nie všade sa však pôsobenie Škoda Rapid ukončilo príchodom modelu Scala. Na najväčšom a jednom z najdôležitejších trhov značky ju automobilka nielen že "nepochovala", ale dokonca prináša aktuálne i výrazné dizajnové či technologické vylepšenia. Tie majú za úlohu zviditeľniť a zatraktívniť model pre ďalšie predaje.

Štýlovejšia a modernejšia "Rapidka"

Rozsiahla modernizácia modelového radu Rapid prebehla v Číne a prináša už na prvý pohľad mladší a dynamickejší vzhľad, navyše bol vylepšený aj interiér. Prepracovaný vonkajšok ukazuje novo usporiadanú prednú masku, nižšie svetlomety a nové, horizontálne usporiadané zadné svetlá. 

Škoda Rapid je 4 512 milimetrov dlhá, 1 706 milimetrov široká a 1 469 milimetrov vysoká. K dispozícii je v odtieňoch modrá Capulco, bežová Titanium, strieborná Reflex a biela Polar.

S rázvorom 2 603 milimetrov poskytuje cestujúcim v interiéri veľkorysú ponuku miesta a komfortný priestor pre nohy vpredu aj vzadu. Batožinový priestor s objemom 466 litrov disponuje až 14 Simply Clever riešeniami pre uloženie batožiny. Novo usporiadaný interiér je k dispozícii v dvoch farebných prevedeniach: v čiernej a čierno-hnedej.

Rapid je vybavený multifunkčným volantom, cúvacou kamerou aj inteligentným systémom ŠKODA Banma, ktorý poskytuje popri TFT LCD obrazovke s osempalcovou uhlopriečkou aj v Číne obľúbené používateľské rozhranie v dizajne hracích kariet a hlasové ovládanie.

Ďalšími prvkami sú bezdrôtové online aktualizácie, moderná konektivita s mobilnými telefónmi vybavenými operačným systémom Android alebo Apple a ďalšie online služby, ako napríklad navigačná aplikácia Amap, služba prenosu hudby Kuwo, či online rádio Tingban.

Prevedenia Rapid je poháňané benzínovým motorom MPI s objemom 1,5 litra. Motor je kompletne vyrobený z ľahkej zliatiny hliníka a disponuje výkonom 82 kW (111 koní), maximálny krútiaci moment dosahuje hodnotu 145 Nm. Vyberať je možné medzi päťstupňovou manuálnou a šesťstupňovou automatickou prevodovkou.

​Vďaka priemernej spotrebe uvádzanej samotným výrobcom 5,6 litrov na 100 kilometrov a nízkym emisným hodnotám spĺňa už teraz pohonná jednotka prísnu emisnú normu China VI b, ktorá je záväzná až od júna 2023. Sofistikované naladenie podvozku zaisťuje vo všetkých situáciách dobrú ovládateľnosť vozidla.

Spaceback teraz ešte atraktívnejší

Prevedenia Rapid Spaceback sa vyznačuje dokonalým vyvážením estetiky a funkčnosti a je k dispozícii v odtieňoch žltá Honey, červená Flash a biela Polar. Je vybavená novo usporiadanými širokými dvojdielnymi zadnými svetlami, ktoré spoločne s odrazkami v zadných nárazníkoch formujú grafiku svietidiel.

Pohľad na zadnú časť završuje i chrómovaná lišta v dolnej časti nárazníka. V rôznych dizajnových paketoch je možné Spaceback individualizovať prostredníctvom čiernych prvkov, napríklad ďaleko dole zasahujúceho čierneho panoramatického zadného skla, čiernej strechy, čiernych krytov vonkajších spätných zrkadiel a dymových čiernych zadných svietidiel.

Škoda

​Táto verzia je 4 312 milimetrov dlhá a 1 475 milimetrov vysoká. Šírka a rázvor kolies sú zhodné s limuzínou, práve tak ako motor MPI s objemom 1,5 litra disponujúci výkonom 82 kW (111 koní) a ponuka prevodoviek. Vyberať je teda možné medzi päťstupňovou manuálnou a šesťstupňovou automatickou prevodovkou.

Objem batožinového priestoru dosahuje 372 litrov a sklopením zadných sedadiel je možné ho zväčšiť až na 1 255 litrov. Bezpečnosť jazdy podporuje stabilizačný program ESP, okrem toho je v ponuke monitorovanie tlaku v pneumatikách a ďalšie bezpečnostné systémy.

Pri tvorbe interiéru umožňuje Spaceback však vyberať si medzi štyrmi rôznymi líniami. Pri najšportovejšom variante je napríklad prístrojová doska vybavená dekorom s jemnou štruktúrou v imitácii karbónu a lištou vo výraznom červenom odtieni. Čiernošedé poťahy sedadiel zdobia červené kontrastné švy a vtkaný nápis „RAPID".

Najmodernejšie možnosti konektivity poskytuje vo vozidle RAPID SPACEBACK inteligentný interkonektívny systém ŠKODA Banma, cúvacia kamera má zorný uhol 170 stupňov. Okrem toho klimatizácia zaisťuje vysoký komfort v každom počasí. Systém využíva trojvrstvové a vysoko účinné filtračné vložky, takže vzduch v interiéri je mimoriadne čistý.

Modernizovaná Škoda Rapid v Číne už dosiahla prvý míľnik. Ako celkovo 22-miliónte vozidlo spoločnosti SAIC Volkswagen opustilo výrobnú linku vozidlo tohto modelového radu, s poradovým číslom 22 000 001 ho nasledoval Rapid Spaceback. 

01 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc 02 - Modified: 2024-04-15 05:34:47 - Feat.: - Title: Prečo musí svet pozorne sledovať infláciu v Číne 03 - Modified: 2024-04-14 06:24:37 - Feat.: - Title: Čína vyjadrila hlboké znepokojenie v spojitosti s útokmi Iránu na Izrael. Chce zabrániť eskalácii 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 02:32