ROMAN PAVELA, botanik, vedec pre časopis Téma. FOTO: Michal Sváček/MFDNES + LN/Profimedia
StoryEditor

Svetovo uznávaný vedec: Čo si myslí o čajoch z lekární, doplnkoch a v čom je naopak sila liečby zo sveta bylín

29.06.2025, 00:00
  • Nie je na svete bylina, aby na niečo nebola... Mnoho babských liečivých receptov preverených storočiami potvrdzuje túto starú múdrosť.
  • ROMAN PAVELA (55) sa liečebnej sile prírody venuje na vedeckej úrovni. A viac ako úspešne. Kalifornská inštitúcia ScholarGPS, ktorá zhromažďuje a analyzuje dáta o vedcoch a ich úspechoch, ho dokonca vyhodnotila ako najcitovanejšieho vedca sveta v jeho odbore.
  • "Každá rastlina sa dá využiť aj liečebne. A ak nie, potom to znamená, že o jej účinkoch ešte nemáme tie správne informácie," podotýka pre Tému vedúci výskumného tímu v českom Národnom centre poľnohospodárskeho a potravinárskeho výskumu, ktorý o liečebnom účinku bylín vydal už šesť kníh.

Ste najcitovanejším vedcom sveta v odbore Industrialcrop (technické alebo tiež priemyselné plodiny). ScholarGPS to vyhodnotila pomocou umelej inteligencie, keď analyzovala viac ako 200 miliónov publikácií s 3 miliardami citácií od viac ako 30 miliónov vedcov z 55-tisíc inštitúcií. Ste taký usilovný alebo bylinky toľko ľudí neskúma a akákoľvek informácia o nich je veľmi citovaná?

Asi je to tou usilovnosťou. A nielen mojou, mám skvelý tím a často spolupracujem so zahraničnými kolegami. V Českej republike na detailnejší výskum nemáme peniaze ani ľudí, takže zahraničná spolupráca, a teda deľba práce, je dôležitá. Často im tiež radím, akým smerom sa majú uberať. Mám radosť, keď sa môj nápad ukáže ako funkčný a vedci ho publikujú. A ak ste usilovní, veľa publikujete a ak sú vaše práce prínosné pre ďalší výskum, potom vás ďalší vedci citujú a vlastne tak potvrdzujú vašu hypotézu. V uvedenom ocenení sa píše, že ide o prínos nielen citačný, ale celkovo pre odbor, čo poteší. Samozrejme, som rád, že som medzi 30 miliónmi vedcov na prvom mieste, pekne to znie, ale že by som tomu prikladal nejaký zvláštny význam, to nie. Je to však hrejivý pocit z dobre vykonanej práce, a to nielen mojej.

Takže ste na svete číslom jeden čo sa týka liečebných účinkov bylín?

Rozhodne nie som nejaký liečiteľ, aj keď ma veľa ľudí berie tak, že spájam bylinky a zdravie. Hlavné, čo robím, je vývoj botanických pesticídov, čo je alternatíva k syntetickým prípravkom na ochranu rastlín. Hľadajú sa rôzne prírodné náhrady a v tom som asi najúspešnejší na svete, aspoň ma tak hodnotia. Ale je to aj tým, že sa touto oblasťou zaoberám 30 rokov. Navyše mám šťastie, že spolupracujem s dobrou českou firmou Agro CS z Českej Skalice, ktorá je jediným stredoeurópskym výrobcom tzv. botanických pesticídov. Vďaka tejto spolupráci projekty doťahujeme do víťazného konca a nechali sme si registrovať už ani neviem koľko pomocných prostriedkov na ochranu rastlín. Pre mňa je teda podstatnejšie prísť do hypermarketu a vidieť tam regál výrobkov, ktoré som vymyslel, ako sa pozerať na nejaký diplom. A je to fajn aj preto, že pomáhame prírode.

Ako sa stalo, že ste sa začali venovať aj liečebným účinkom bylín na ľudí?

Náhodou, aj keď to spolu súvisí.

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ovplyvňujú osobnosť, náladu aj charakter: Vplyv známych hormónov prerastá hrozba tých falošných 02 - Modified: 2025-05-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Biológ a kňaz o tvrdosti smrti a úľave trúchlenia: Smrť, vyhodená dverami, sa nám v noci vracia oknom 03 - Modified: 2025-06-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Proteíny, light a ostatné švindle na potraviny: Sľubujú viac bielkovín, ale..
01 - Modified: 2025-12-04 16:20:23 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia vstupuje do fintechu. Rozumieť jej začínajú aj Slováci, hoci ešte nie sme tam kde Singapur 02 - Modified: 2025-12-01 14:41:15 - Feat.: - Title: Kenská diplomatka pre HN: Afrika tvorí budúcnosť celej planéty. Hlavnou témou sa tu stáva produkcia potravín 03 - Modified: 2025-11-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Nič sa nezmenilo. Gauneri a korupčníci ostali rovnakí a stále idú v tých svojich ušpinených igelitkách 04 - Modified: 2025-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Epidemiológ: Naposledy vírus mutoval tak, aby nakazil čo najviac ľudí, ale neusmrtil veľa svojich hostiteľov 05 - Modified: 2025-11-26 15:00:00 - Feat.: - Title: Biznis vyjednávač: Nešliapem na ego. Ukazujem rešpekt, aj keď nesúhlasím, menej hovorím a počúvam
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
05. december 2025 22:08