StoryEditor

Bývalá letuška: Čínsky systém rozpozná každého, ľudia sa udávajú, boja, a tá hygiena. Európa je pri tom skvelá

• Influencerka, fitnes trénerka, aktérka vtipných internetových klipov a niekdajšia letuška MARKÉTA KAPLANOVÁ (39) prežila desať rokov v Číne, kde porodila dve dcéry.
  • Ako tam vyzerá bežný život? Čo jedia a kam sa chodí za zábavou? Ako žijú obyčajní Číňania? Čo sa Markéte na ich správaní páčilo a čo neznášala? 
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma. 
  • Viac ekonomického a politického spravodajstva nájdete na HNonline.sk.

Čo vám dalo desať rokov života v Číne?

Dalo mi to obrovský nadhľad, napríklad aby som každého hneď neodsudzovala. Je to skúsenosť, ktorú vám nikto nevezme, a je podľa mňa ešte oveľa cennejšia ako štúdium. Odchádzala som tam naivná, veľmi mladá a keďže som impulzívna, rozhodla som sa zo dňa na deň. Môj priateľ bol v tom čase pilot, ja letuška a on tam dostal ako kapitán u jednej čínskej leteckej spoločnosti skvelú zmluvu.

Bavilo by vás byť zase letuškou?

Myslím si, že už to stratilo svoj pôvab, všetko je low cost a bez servisu, zatiaľ čo predtým bývala letuška vlastne hosteska. My sme boli ešte tie dámy na podpätkoch, za ktorými sa na letisku všetci otáčajú. Pri nízkonákladových letoch to navyše vyzerá tak, že priletíte, šup do postele, a ráno zase späť. Krajiny, ktoré navštívite, si ani neprezriete. Ste neustále nevyspatý, pretože stále zažívate časový posun. V iných spoločnostiach však lietate tak, že v tej krajine vždy chvíľu zostanete, takže som strávila na Tenerife, kde mi platili hotel, spolu asi tri mesiace. Avšak zase nikdy neviete, kedy vás budú potrebovať a poletíte niekam zo dňa na deň.

Cvičili ste, ako sa správať, keď unesú lietadlo?

To školenie ma veľmi bavilo, nacvičujete, ako sa kĺže z lietadla do vody, ako sa do vody padá, ako sa správať pri akejkoľvek kríze. Sedíte v lietadle a neviete, aký povel vám inštruktor dá. Lietadlo napríklad zahalí dym a vy musíte konať. Musíte vedieť, koho a ako evakuovať, ako sa správať v rôznych pozíciách, pretože každá letuška má podľa toho, kde sedí, iné úlohy. Keď horí, keď padáte, keď niekto unesie lietadlo. Máte určené heslá, čo hovoríte do telefónu, a viete, že sa za žiadnych okolností nesmie otvoriť kabína pilotov. Základom je, aby pilot prežil, pretože lietadlo musí doletieť.

Lietali ste aj so zahraničnými spoločnosťami?

Áno, štyri mesiace som žila v Kuvajte. Pripadali sme si ako princezné. Nikto si k nám nič nedovolil, ale stále nás vozili obrovskými autami do rôznych víl na nejaké večierky. Neboli to žiadne orgie, pokiaľ

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 90% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-02-28 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poznáte ho zo seriálu Dunaj, k vašim službám a z divadiel: Jakub Švec o egách, šikane aj pravej tvári herectva 02 - Modified: 2025-01-18 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Betónoví pacienti, ktorí čakajú na spásu: Zdá sa, že slovenské mosty nečakajú dobré časy 03 - Modified: 2025-01-17 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spisovateľka Nguyen Phan Que Mai: Američania zanechali deti aj otrávenú pôdu. Po vojne niet víťazov
01 - Modified: 2025-06-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Kam v lete v Poľsku na výlet? Čaká na teba najstarší les, najväčší hrad aj dokonalé mesto, ktoré musíš zažiť 02 - Modified: 2025-06-13 09:36:02 - Feat.: - Title: Čína je „hlboko znepokojená“ útokmi Izraela na Irán 03 - Modified: 2025-06-12 12:47:59 - Feat.: - Title: Čínska ekonomika v pasci: Útlm a cenové vojny medzi firmami, ktoré môžu spustiť vlnu krachov 04 - Modified: 2025-06-12 10:31:58 - Feat.: - Title: Čína a USA dosiahli pokrok pri obchodných rokovaniach, hlási čínsky rezort diplomacie 05 - Modified: 2025-06-12 09:30:00 - Feat.: - Title: V hlavnom meste Litvy nájdeš samozvanú umeleckú republiku. Užupis vznikol zo srandy, ale nakoniec vydržal dodnes
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
13. jún 2025 18:42