Sú v dia potravinách a v light nápojoch nejaké skryté pasce?
Light výrobky (v zmysle odtučnené) skrývajú v sebe veľa problémov. Ten hlavný je v tom, že v dôsledku takmer nulového obsahu tukov nás energeticky nezasýtia a ani chuťovo neuspokoja, čo môže viesť k vyššiemu príjmu sacharidov z iných zdrojov, mnohokrát tých jednoduchých, teda cukrov. A spoločne s tukmi sú z diétnych výrobkov odstránené aj vitamíny rozpustné v tukoch... Ďalším problémom odtučnených potravín je to, že ich textúru (teda či je produkt hustý, riedky, jemný a pod., pozn. red.) je potrebné doladiť prídavnými látkami, modifikovanými škrobmi, želatínou, prípadne ďalšími látkami. A používanie určitých modifikovaných škrobov môže negatívnym spôsobom ovplyvňovať črevnú mikrobiotu.
Mikrobiota (či mikrobióm), teda vyvážený mix mikroorganizmov, predovšetkým desiatok biliónov baktérií v našich črevách, je nevyhnutná na správne fungovanie imunity a ďalších procesov v tele. Aj preto ho usilovne skúma mnoho vedeckých tímov po celom svete. Existuje univerzálna rada, ako na zdravú mikrobiotu?
To je nesmierne zložitá téma. Nemáme žiadnu definíciu zdravej mikrobioty. Ale vieme, že čím väčšia je rozmanitosť mikroorganizmov, tým je to lepšie. A že zdravý človek má zdravú mikrobiotu, vyznačujúcu sa vysokou druhovou pestrosťou mikroorganizmov. A práve čím rozmanitejší a prirodzenejší je náš jedálniček, tým väčšiu šancu na udržanie zdravej mikrobioty máme. Ak je strava jednostranná, s vysokým podielom vysoko priemyselne spracovaných potravín a deficitom ovocia, zeleniny, správne upravených celozrnných cereálií či strukovín, o to v horšej kondícii bude naša črevná mikrobiota. Priateľské mikroorganizmy podporuje vláknina a polyfenoly (prírodné antioxidanty, ktoré majú okrem iného aj schopnosť bojovať s voľnými radikálmi, ktoré môžu za starnutie tkanív, pozn. red.) z ovocia, zo zeleniny alebo zo strukovín. Naši predkovia konzumovali vlákniny oveľa viac, podľa niektorých vedcov až 120 gramov denne, zatiaľ čo my jej dnes prijmeme denne zhruba 10 až 15 gramov.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 88% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podkurujeme pod kotlom chaosu. Blíži sa ďalšia ľadová doba, varujú odborníci
02 - Modified: 2023-09-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Protilátky môžu aj škodiť: Príliš silný imunitný systém je rovnako zlý ako ten „slabý“, tvrdí biológ
03 - Modified: 2023-08-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mikrovesmír v črevách: Za sklon k obezite môže zloženie mikrobiómu, hovorí v rozhovore mikrobiológ
01 - Modified: 2025-06-03 05:30:00 - Feat.: - Title: Herec Peter Nádasdi: Som sentimentálny a zo všetkého dojatý. Vadí mi však egoizmus
02 - Modified: 2025-06-02 22:03:14 - Feat.: - Title: Najkritickejší je prvý mesiac. Ak ľudia odídu, odídu od šéfa, nie zo zamestnania, hovorí šéf známej HR firmy
03 - Modified: 2025-06-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Tajomstvá vesmíru alebo sme tu sami? O niekoľko tisíc rokov Zem zrejme nebude obývaná, tvrdí astrofyzik
04 - Modified: 2025-05-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Václav Šojdel o tajných špiónoch v obchodoch: Pre niekoho práca snov pre iného špehovanie zamestnancov
05 - Modified: 2025-05-31 09:05:00 - Feat.: - Title: Rozštvrtenie, šibenica či sťatie? V stredoveku mali popravy aj výchovnú funkciu, ich zmyslom bolo očistiť svet