Vegetariánsky burger SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Biologička o tajomstve bylín: Na čo si dať pozor v kuchyni a aj pri domácej liečbe?

11.06.2023, 00:00
  • Vyštudovala medicínu a má doktorát z molekulárnej biológie a genetiky.
  • Kamila Procházková, (44), z Ústavu histológie a embryológie 2. LF Univerzity Karlovej, však svoj záujem rozšírila aj na divo rastúce bylinky.
  • „Pri zbere bylín platí, že nie všetko, čo rastie, je jedlé. Vyžaduje si to základy z botaniky. Človek sa môže otráviť. Zámena hrozí napríklad pri fenikle alebo trebuľke,“ varuje genetička, ktorá sa venuje aj popularizácii významu voľne rastúcich rastlín v kuchyni.
  • Jej vášňou je okrem varenia aj písanie kníh o jedle, rozhovor s ňou priniesol magazín Téma.

Ak si do kuchyne nazbierame zlé bylinky, môže z toho byť problém. Je možné, že sa niektoré byliny neznesú s liekmi?

Lieky (presnejšie liečivé prípravky) podliehajú zákonu o liekoch a sú distribuované v osobitnom režime, zatiaľ čo veci, ktoré sa volajú potravinové, bylinkové alebo iné doplnky, pod rovnaký zákon nespadajú. Nikto nezisťuje ich účinnosť ani interakcie. Je na každom, či sa rozhodne lekárnika opýtať, či sa práve ten ktorý výťažok z liečivej byliny môže brať zároveň s určitými liekmi…Napríklad lieky na zrážanlivosť krvi reagujú s niektorými prípravkami obsahujúcimi väčšie množstvo vitamínu K. Ak si človek nekúpi bylinky v lekárni, ale niekde inde, alebo si ich sám nazbiera, tak ho neupozorní nikto. Napríklad kurkuma by nemala byť konzumovaná s liekmi na poruchy spánku a hlavne môže byť vo väčšom množstve potenciálne toxická aj samotná. (Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín je pre šesťdesiatikilového dospelého človeka bezpečná dávka korenia kurkuma 180 miligramov denne. Výživové doplnky však túto hranicu prekračujú aj niekoľkonásobne, pozn. red.) Na druhej strane je kurkuma veľmi sľubná pri vývoji nových liečiv, pre svoje účinky na niektoré zložky metabolického syndrómu (rad zdravotných problémov spojených so zlým trávením, ktoré môžu viesť k cukrovke či komplikáciám obehového systému, pozn. red.). Vo všeobecnosti sa ale zle hľadá, čo všetko sa môže kombinovať, pretože interakcie môžu byť veľmi široké a množstvo rastlín obsahuje látky, o ktorých zatiaľ ešte nevieme.

image

Ako nemeniť jedlo na hrozbu: Tieto riziká sú skryté v našich potravinách

Mal by si človek dávať pozor na užívanie ľubovníka bodkovaného? Uvádza sa, že by sa nemal kombinovať s liekmi na cholesterol…

To rozhodne môže byť problém. Ide o podobný mechanizmus ako u vyššie spomínanej kurkumy – ovplyvnenie enzýmu CYP3A4, ktorý metabolizuje lieky (pomáha ich vstrebávaniu, pozn. red.). Kurkuma jeho účinnosť znižuje, ľubovník ju naopak zvyšuje. Ľubovník má však najmä závažné interakcie s liekmi ovplyvňujúcimi psychiku – s antidepresívami. Tie sa spolu naozaj neznášajú.

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 90% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-05 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľký test energetických nápojov: samý cukor a sklamanie. Tie najznámejšie prepadli 02 - Modified: 2023-03-22 15:47:32 - Feat.: 0 - Title: Tieto bežné potraviny nám škodia viac, ako sme si mysleli
01 - Modified: 2025-12-04 16:20:23 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia vstupuje do fintechu. Rozumieť jej začínajú aj Slováci, hoci ešte nie sme tam kde Singapur 02 - Modified: 2025-12-01 14:41:15 - Feat.: - Title: Kenská diplomatka pre HN: Afrika tvorí budúcnosť celej planéty. Hlavnou témou sa tu stáva produkcia potravín 03 - Modified: 2025-11-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Nič sa nezmenilo. Gauneri a korupčníci ostali rovnakí a stále idú v tých svojich ušpinených igelitkách 04 - Modified: 2025-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Epidemiológ: Naposledy vírus mutoval tak, aby nakazil čo najviac ľudí, ale neusmrtil veľa svojich hostiteľov 05 - Modified: 2025-11-26 15:00:00 - Feat.: - Title: Biznis vyjednávač: Nešliapem na ego. Ukazujem rešpekt, aj keď nesúhlasím, menej hovorím a počúvam
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
05. december 2025 18:21