Vratko Rohoň SNÍMKA: Branislav WaclavSNÍMKA: Branislav Waclav
StoryEditor

Rozhovor so spevákom a gitaristom z Inekafe, Vratkom: Veľmi sa mi páči aerolinková kultúra

17.05.2023, 07:30
  • Spevákov a hudobníkov, ktorí sa popri umení profesionálne venujú iným povolaniam, je viac a je veľmi pútavé robiť s nimi o tom rozhovory, ale pilot veľkého dopravného lietadla je predsa len „iné kafé“.
  • Spevák a gitarista Vratko Rohoň (49) je druhý pilot Boeingu 737-800 v leteckej spoločnosti Air Explore a so skupinou Inekafe teraz okrem iného zaujal novým albumom Made in Czechoslovakia.
  • Prečo sa rozhodli punkrockovo nahrať popové hity z osemdesiatych rokov? Je pilotovanie romantika? Prečo radšej pristáva päťkrát za deň, než aby letel dvanásť hodín?
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v magazíne Téma.

Keď ste pred pár mesiacmi so skupinou Inekafe vydali nový album Made in Czechoslovakia, na ktorom sú známe česko-slovenské pesničky z osemdesiatych rokov, vysvetľovali ste, že veľa skupín začína tak, že hrajú pesničky známych skupín, ale vy ste, naopak, začínali s vlastnými. Teraz po rokoch ste si chceli zahrať aj iné?

Áno, malé nové kapely často začínajú cover verziami známych pesničiek, na Slovensku gro kapiel, ktoré sú dnes áčkové, začínalo práve ako zábavové kapely alebo hrali prevzaté pesničky. U nás to bolo inak, narátali by sme na prstoch jednej ruky pesničky iných skupín, ktoré sme si v skúšobni len tak zahrali, inak sme išli od začiatku svoje skladby.

image

Juraj Rizman: ​Ani mne prezidentka nehovorí všetko

Pesničky ste písali hlavne vy?

Naše pesničky väčšinou ja. Ale nový album Made in Czechoslovakia nebol o tom, že sa musíme stretnúť s covermi, to vôbec. Bez coverov sme mohli pokračovať ďalej, no mali sme muzikantské nutkanie prerobiť veci, na ktorých sme vyrastali alebo ktoré nám utkveli v pamäti. Teraz je 28 rokov existencie kapely Inekafe a už asi desať rokov sme nosili v hlavách myšlienku urobiť punkovo pesničky z minulosti, ktoré máme radi. Vzali sme desať pesničiek, bola korona, nedalo sa vystupovať, tak sme si sadli do štúdia a album, ktorý sme roky odkladali, sme urobili. Čiastočne ako úlet a čiastočne ako niečo, po čom sme túžili dávnejšie. Punkové kapely na Západe bežne prerábajú nové alebo staré hity a je to vďačné, punkrock je spevavý. Keď sa vyberie dobrá pesnička, cover má zmysel.

Made in Czechoslovakia vyšlo v novembri ako cédečko a vo februári ako vinylová platňa. Zažíva hudba návrat vinylu? Pred časom boli platne skôr zberateľská vec, teraz sa k vinylu vracia čoraz viac skupín.

Cítiť boom vinylov, dokonca americká skupina Metallica vyhodnotila, že za rok 2022 predali viac vinylov ako cédečiek, čo hovorí o tom, že cédečká sú na ústupe a vinyl na vzostupe. Keď zoberieme ešte aj digitálnu distribúciu, tak pre nás sú všetky tri nosiče zaujímavé. Digitálnou distribúciou sa pesničky dostanú okamžite všade, a keď máte zaplatenú nejakú streamovaciu službu typu Spotify, máte prístup prakticky ku všetkým albumom sveta, čo je fantastické. Digitálna distribúcia je z hľadiska dostupnosti hudby alfa a omega. Cédečko zasa môže byť na ústupe, ale stále má najkvalitnejší zvuk. Ja som vyrastal v časoch, keď cédečká nahradzovali vinylové LP platne a ich výhoda bola, že boli menšie a mali kvalitnejší výstup. Vinylové LP sú nostalgická záležitosť, prípadne pre fajnšmekrov. Sú síce nepraktické, lebo ich po pár pesničkách treba otáčať, ale zasa majú veľký obal, na ktorý sa dá krásne rozkresliť grafika, čo je jedným z dôvodov, prečo si ich ľudia kupujú.

Hneď prvá pesnička vo vašom Made in Czechoslovakia je Chráň svoje bláznovstvá od Petra Nagya, ďalšia pesnička je nádherne prerobená Paráda od Karla Zicha, sú tam Holky z naší školky od Hložka a Kotvalda alebo ZRPŠ od Prúdov a ďalšie. Ako ste vyberali pesničky?

Ja som sa síce narodil ešte za prezidenta Ludvíka Svobodu, ale moja generácia vyrastala za Husáka a hovorí sa nám Husákove deti, takže výber súvisel s tým, v akom období sme prežívali pubertu.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-04 10:17:04 - Feat.: 0 - Title: Herečka a hviezda seriálu Dunaj, k vašim službám, Sarah Arató: Herec má vedieť, čo hrá a má tam byť pravda 02 - Modified: 2023-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Škola aj polícia ho odpísali ako kriminálnika a príživníka. Úspešný príbeh Patrika Banga vyvracia stereotypy 03 - Modified: 2022-08-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Líder Kremnických gagov: Hus nemohla byť na plagáte, lebo Husák, politici sa humoru stále boja
01 - Modified: 2024-04-19 14:36:28 - Feat.: - Title: Taylor Swift vydala nový album. The Tortured Poets Department priniesol 31 nových skladieb a rozbíja internet 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 01:35