StoryEditor

Zdrojom alergia na psa sú sliny, nie srsť. Tieto veci ste o alergiách, ich vzniku a liečbe mnohí nevedeli

03.05.2023, 00:00
  • Vyliečiť alergie zatiaľ lekári nevedia, ale úplne bezbranní nie sú. Vďaka imunoterapii, liečbe cielenej na podstatu ochorenia, ustúpia príznaky peľových alergií aj na niekoľko rokov.
  • Dá sa alergiám predchádzať? A sú niektoré plemená psov viac alergizujúce než iné?
  • „Hypoalergénny pes pravdepodobne neexistuje,“ hovorí Ilija Stříž, prednosta Pracoviska klinickej a transplantačnej imunológie IKEM v Prahe.
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Ako sa zmenila liečba alergií počas vašej profesijnej kariéry?

Zásadne. Keď som v 80. rokoch doštudoval, začínal som s imunológiou v Ústave pľúcnych ochorení na Bulovke (v tom čase Výskumný ústav tuberkulózy a respiračných ochorení, pozn. red.), kde bolo jedno celé poschodie pre astmatikov. Niektorí boli napojení na infúzie s kortikoidmi, liečba mala okrem obmedzení v bežnom živote aj veľa nežiaducich účinkov. Momentálne sa bronchiálna astma lieči u väčšiny pacientov ambulantne, majú spravidla inhalačné lieky a žijú úplne plnohodnotný život, niektorí sú dokonca úspešní športovci, napríklad hokejisti v NHL alebo vrcholoví tenisti. To isté platí aj o liečbe ľahších foriem alergií. Predtým sme mali k dispozícii len starší typ antihistaminík (lieky tlmiace alergickú reakciu, pozn. red.), ktoré mali sedatívny, teda tlmiaci účinok, takže boli v peľovej sezóne všetci pacienti pod vplyvom týchto liekov ospalí, nemohli plnohodnotne pracovať ani viesť auto.

image

Téma, č. 18 SNÍMKA: Archív Hn

SNÍMKA: Archív Hn

Menila sa liečba, ale menili sa aj názory na to, či je kontakt s alergénmi v detstve výhodou, či nie. Na čom sa odborníci zhodli?

V prípade roztočových alergénov stále platí, že v detstve predstavujú rizikový faktor, rovnako ako skoré vystavenie peľovým alergénom môže byť u vnímavých jedincov spojené s vyšším rizikom vzniku sennej nádchy a astmy. Názory sa stále dosť menia pri zvieracích alergénoch. Pri psoch sa dokonca zdá, že kontakt v detstve môže človeka chrániť pred rozvojom alergií v neskoršom veku. Tiež už vieme, že pravdepodobne neexistuje hypoalergénny pes (pes, ktorý nevyvoláva alergie, pozn. red.). Existuje síce štúdia, v ktorej dopadol relatívne dobre labrador, ale absolútna zhoda neexistuje. Dokonca aj naháči, plemeno psa bez srsti, sú zdrojom rovnakých alergénov ako všetky ostatné plemená. Zdrojom dominantných alergénov totiž nie je srsť, ale sliny. Osobne som však presvedčený, že v prípade vlastnenia psa prevažujú zdravotné pozitíva nad tými negatívami. Pokiaľ ide o kontakt s mačkami v detskom veku a riziko vzniku alergií, tu je situácia ešte rozporuplnejšia. Spočiatku sa predpokladalo, že čím väčšia koncentrácia mačacích alergénov v domácnosti, tým väčšie je riziko vzniku alergií. Neskoršie štúdie však ukázali, že masívna expozícia mačacím alergénom, teda to, keď je v byte napríklad štyri-päť mačiek, môže chrániť pred alergiami. A tretí druh štúdií na túto tému tvrdí, že je úplne jedno, či máte mačku alebo nie. Z hľadiska prevencie alergií to vraj nehrá žiadnu úlohu.

Ako vlastne vznikajú alergie?

Ide o kombináciu viacerých faktorov, pričom hrá významnú úlohu aj genetika. Štúdie jednoznačne ukazujú, že iba 5 % detí s atopickým ekzémom (neinfekčné zápalové ochorenie kože, prejavujúce sa silným svrbením, koža je začervenaná a zhrubnutá, pozn. red.) nemá ani jedného rodiča alergika. To znamená, že 95 % z nich má jedného alebo oboch rodičov alergikov. Pokiaľ váš otec a matka trpia sennou alergiou, je 80 % pravdepodobnosť, že ju budete mať tiež. Veľkú úlohu v tom však hrajú aj vonkajšie vplyvy: strava, stres, nedostatok pohybu a tzv. hygienická hypotéza. Podľa nej je u detí jedináčikov z mesta,

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 83% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-21 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jar, nočná mora alergikov, je tu: Úľavu nájdete v bežných potravinách, týmto sa naopak vyhnite 02 - Modified: 2022-12-08 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vysoká vlhkosť v dome? Efektíne spôsoby, ako sa jej zbaviť 03 - Modified: 2022-10-03 14:49:30 - Feat.: 0 - Title: Na nosných sprejoch vzniká závislosť. Pritom nezvratne ničia sliznicu aj priehradku 04 - Modified: 2022-09-14 09:43:59 - Feat.: 0 - Title: Môže vypnutie kúrenia ohroziť zdravie? Izbová teplota by mala dosahovať 18 stupňov 05 - Modified: 2022-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Postihujú zuby, kosti, kĺby a sú spojené so starnutím. Aká je prevencia zápalov?
01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-04-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 17:40