StoryEditor

Vysoká vlhkosť v dome? Efektíne spôsoby, ako sa jej zbaviť

09.12.2022, 00:00

Často si to ani neuvedomujeme, no práve relatívna vlhkosť v dome má citeľný vplyv na našu pohodu. Pretože zatiaľ čo vysoké hladiny podporujú rast plesní, suchý vzduch môže dráždiť dýchacie cesty a viesť k chorobám. Keďže obvodové plášte budov sú čoraz kompaktnejšie a miestnosti už nemajú prirodzené vetranie, je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým riešiť otázku vlhkosti v dome.

Vlhkosť môže mať negatívny vplyv tak pri vysokej, ako aj pri nízkej koncentrácii, čo spôsobuje poškodenie stavebnej konštrukcie, ale aj vášho zdravia. Preto je jej regulácia vo vašom dome potrebná a my vám poradíme, ako ju dosiahnuť.

Prekročenie optimálnej úrovne vlhkosti v dome

Prekročenie ideálnej vlhkosti v dome môže mať rôzne dôsledky na zdravie obyvateľov a ich majetok:

  • Ak je úroveň vlhkosti v dome trvalo vysoká nad 60 %, pravdepodobnosť tvorby plesní je vysoká.  Nie je to však len estetický problém, ktorý škodí vzhľadu modernej kúpeľne. Vlhkosť sa môže vyskytnúť všade. Nebezpečné je vdychovanie spór plesní, ktoré vyvoláva alergie a vedie k ochoreniam dýchacích ciest. Pobyt v takto zamorených miestnostiach môže viesť k bolestiam hlavy, chronickým infekciám čelných dutín a zvýšenej náchylnosti na infekcie.
  • Nadmerná vlhkosť bráni aj odparovaniu telesného potu, pretože vzduch dokáže absorbovať len obmedzené množstvo tekutiny. V dôsledku toho nie je možné znížiť telesnú teplotu, čoho dôsledkom môžu byť rôzne obehové problémy.
  • Premnoženie parazitov od vlhkosti nad 80% je tiež nepríjemné. A práve vlhké prostredie ponúka dokonalé podmienky pre množenie plesní, roztočov a iných parazitov.
  • V závislosti od zariadenia môže nadmerná izbová vlhkosť v dome viesť aj k uvoľňovaniu škodlivých látok napríklad z tapiet, farieb a lakov.
  • Poškodiť sa vplyvom vysokej vlhkosti môže aj konštrukcia budovy a nábytok či jeho špeciálne kovanie HETTICH.

Dôvody, prečo sa vysokej vlhkosti v dome vyhnúť sú teda opodstatnené. 

image
Shutterstock.com

Opatrenia na zlepšenie, ak je vlhkosť v dome príliš vysoká

Kvalitné plastové okná sú vybavené dokonalým tesnením, takže vzduch v interiéri sa nemení. Nie je ale problém ich otvoriť. Dostatočné a pravidelné VETRANIE môže pomôcť účinne znížiť vlhkosť v miestnosti. Otvorte ich ale „dokorán“ namiesto ich vyklápania, aby ste dosiahli čo najefektívnejšiu výmenu vzduchu. Vetrajte dve protiľahlé okná naprieč, aby bol prievan. Zvlášť dôležité je rýchlo a efektívne vetrať kúpeľňu a kuchyňu skôr, ako sa vodná para rozšíri po celom dome.

Použitie hygroskopických látok

Vodu a vlhkosť z kúpeľne a celého domu musíte odviesť do veľkej žumpy 12m3. Zbaviť sa jej však dá aj pomocou materiálov absorbujúcich vodu. Ide o látky, ktoré viažu vodu zo vzduchu. Soľ, stelivo pre mačky, kremičitý piesok alebo drevo sú prostriedky v domácnosti, ktoré môžu pomôcť, ak je vlhkosť príliš vysoká.

Vyhýbanie sa zariadeniu, ktoré uvoľňuje vlhkosť do ovzdušia

Ak máte doma vysokú úroveň vlhkosti, neodporúčame vám používať vnútorné fontány, akváriá alebo terária. Izbové rastliny treba premiestniť na balkón či terasu. Pomôcť môže aj oprava a nové čerpadlo do práčky Electrolux.

  • Používanie odsávača pár pri varení má zmysel tiež.
  • Sušenie bielizne vonku je vo vlhkom byte ideálne riešenie.
  • Aj krátke a studené sprchy vedia znížiť úroveň vlhkosti v kúpeľni. 
    image
    Shutterstock.com

Ďalším spôsobom zníženia vlhkosti je riadené vetranie obytného priestoru vzduchotechnickou jednotkou. To automaticky smeruje prebytočnú vlhkosť von a tým reguluje úroveň vlhkosti v dome. Vstavané filtre môžu tiež odstrániť spóry plesní z vonkajšieho vzduchu a udržať ich mimo domu.

Aj odvlhčovače dokážu efektívne znížiť vnútornú vlhkosť kondenzáciou vodnej pary vo vzduchu a jej zhromažďovaním v zbernej nádobe. Existujú rôzne zariadenia, ktoré sú vybavené rôznymi technológiami. Poraďte sa s odborníkom a vyskúšajte naše odporúčania a vlhkosť vám nebude komplikovať život.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 22:40