Prof. Ing. František Štěpánek, Ph.D. SNÍMKA: Tomáš Krist, Mafra
StoryEditor

Antibiotikum budúcnosti: Veľmi nádejný liek je z cesnaku, hovorí profesor Štěpánek

09.11.2022, 00:00
  • Choroby, ako je zápal stredného ucha alebo zápal pľúc, dnes lekári úspešne liečia antibiotikami. Lenže schopnosť baktérií odolať ich pôsobeniu stále silnie.
  • Výskumná skupina Františka Štěpánka (48) z VŠCHT v Prahe povoláva do boja so super odolnými baktériami prírodné antibiotikum, na ktoré nevzniká rezistencia.
  • Je ním alicín, získavaný z cesnaku. Okrem toho vyvinuli novú technológiu, ktorá dokáže niekoľko liekov spojiť do jedinej tablety. 
  • „Veríme, že jedna pilulka namiesto šiestich tento problém definitívne vyrieši,“ hovorí vedec v rozhovore pre magazín Téma.

Nadužívanie liekov, respektíve užívanie viacerých liekov naraz má aj svoj odborný termín – polyfarmácia. Aký veľký je to problém?

U seniorov nie sú zriedkavé situácie, keď takýto človek denne prehĺta päť i viac tabliet. Pomerne robustné dáta dokazujú, že kvôli zložitosti medikačných režimov, teda odporúčaní, čo vziať ráno, čo nalačno, čo po jedle a tak ďalej, dochádza najmä u týchto starších pacientov k pomerne výrazným odchýlkam od toho, čo je predpísané lekárom, a toho, čo pacient skutočne užíva. Čo samozrejme môže viesť k zlyhaniu liečby. Podľa jednej zo štatistík uverejnených v Spojených štátoch amerických je desať až pätnásť percent všetkých hospitalizácií spôsobených iba tým, že ľudia neužívajú správne svoje lieky. Jedným zo spôsobov, ako tento problém riešiť, by bolo znížiť množstvo jednotlivých tabliet, ktoré pacient musí brať, a to tak, že konkrétne účinné látky z jeho liekov zložíme do jednej kapsule.

image

Vedkyňa a nutričná expertka: Označiť bielu múku a cukor ako biele jedy je scestné. Som za racionálnosť

Takže namiesto niekoľkých tabliet by užíval len jednu?

Presne tak. Samozrejme nie vždy to je možné, pretože niektoré medikamenty sú v tabletke obsiahnuté v takom veľkom objeme, že už nejdú zlúčiť s inými, avšak celý rad liekov obsahuje napríklad len 5 mg účinnej látky v jednej tablete, ktorá ale váži 200 mg. Zvyšok „hmoty“ totiž tvoria pomocné látky. Tie majú zväčšiť objem, aby bola tableta dostatočne veľká a napríklad sa dala vziať do ruky. Máme k dispozícii štatistiky o tom, ktoré lieky sa najčastejšie predpisujú v kombinácii a v akej, postupne ich preto prechádzame a snažíme sa ich takzvane reformulovať. To znamená, že z pôvodnej liekovej formy, teda kapsule či tablety, vyhodíme čo najviac pomocných látok a vytvoríme minitabletku. Obsah účinnej látky dostaneme do 20 alebo dokonca 10 percent pôvodného objemu.

Inými slovami zmenšíte veľkosť tablety o 80 až 90 percent. Chápem to správne?

Áno, pritom ale zachováme takzvanú bioekvivalenciu, teda že účinná látka má rovnakú rýchlosť a rozsah vstrebávania ako v pôvodnej forme. Takto môžeme preformulovať aj ďalší z liekov, ktoré má pacient predpísané, a namiešať ich spoločne do jednej tabletky. Stroj, ktorý sme na tento účel vyvinuli – hovoríme mu liekobot, a už naň máme podanú aj patentovú

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 89% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fascinujúca genetika: Ako sa dedí stres, obezita a ako funguje medzigeneračná pamäť? 02 - Modified: 2022-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neurochirurg Vladimír Beneš: Namiesto operácií budeme upravovať gény
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 04 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 23:05