Ilija Stříž, prednosta Pracoviska klinickej a transplantačnej imunológie IKEM v Prahe SNÍMKA: David Neff, Mafra
StoryEditor

Zápal ako skrytý nepriateľ: Kedy zbystriť pozornosť a môžu alergie odznieť?

13.09.2022, 00:00
  • Zápal je reakciou nášho imunitného systému na jeho napadnutie. Pokiaľ však zostáva v tele príliš dlho, stáva sa z priateľa zákerným nepriateľom.
  • Vytvára priaznivé prostredie napríklad aj pre rozvoj rakoviny. Týka sa to najmä pľúc, prostaty, pankreasu, obličiek či čriev.
  • „Imunitný systém neustále vyrába protilátky a obnovuje bunky, takže je veľmi náročný na energiu. A keď pacient stráca energiu chronickým zápalom alebo nádorovým ochorením, jeho imunita je tým výrazne oslabená,“ upozorňuje Ilja Stříž (63), prednosta Pracoviska klinickej a transplantačnej imunológie IKEM v Prahe.
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v magazíne Téma.

Akútny zápal je rýchla obrana nášho tela. Medicína k zápalom pristupuje ako k patologickému procesu, ktorý je potrebné okamžite liečiť. Platí to tak vždy?

Nemyslím si, že moderná medicína má vždy snahu každý zápal tlmiť a zastaviť. Akútny zápal je veľmi dôležitou a prirodzenou reakciou na akékoľvek poškodenie organizmu, nech už ide o infekciu, traumu, alebo lokálne pôsobenie vysokej či nízkej teploty, chemických látok či radiácie. Zápal môže niekedy vyvolať aj nesprávne regulovaný imunitný systém, napríklad pri autoimunitách (pri autoimunitných ochoreniach útočí imunitný systém proti vlastným tkanivám a orgánom, pozn. red.) alebo alergiách. V počiatočných fázach infekcie je zápal nevyhnutný pre aktiváciu imunitných buniek a ich prísun do ložiska poškodenia. Bez zápalu by sme sa neboli schopní brániť ani proti neškodným mikroorganizmom. Tlmiť zápal je nevyhnutné vtedy, keď dochádza k poškodeniu vlastného tkaniva nadmernou aktiváciou imunitných buniek. Použitie protizápalových kortikoidov je doporučené a bezpochyby účinné napríklad pri ťažkom priebehu ochorenia covid-19, vo väčšine prípadov sa však neodporúča pri ľahkých a stredne ťažkých formách. Tam môže zbytočne potlačiť obranyschopnosť, a prípadne u niektorých jedincov aj stav zhoršiť.

Posilňujeme svoje zdravie s každým vyliečeným zápalom?

Do určitej miery to snáď platí. V prípade prekonaných infekcií vznikajú pamäťové T- a B-lymfocyty, sú to biele krvinky, ktoré po odznení imunitnej odpovede pretrvávajú v postihnutom tkanive, krvi, lymfatických uzlinách alebo v kostnej dreni a zodpovedajú za to, aby ďalšie stretnutie s infekčným agensom (choroboplodný zárodok, pozn. red.) vyvolalo rýchlejšiu a intenzívnejšiu odpoveď. Naviac, v posledných rokoch sa ukázalo, že aj bunky prirodzenej imunity, považované dlho za primitívnejšie oproti lymfocytom, napríklad makrofágy alebo NK bunky (tzv. prirodzení zabíjači, pozn. red.), majú tiež schopnosť po opakovanom stretnutí s infekciou zlepšovať svoje vlastnosti.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 90% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Primárka očnej kliniky: Na zdravie očí bude mať vplyv aj covid, svet sa už nevráti do pôvodných koľají 02 - Modified: 2022-07-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pneumológ a ftizeológ: Tuberkulóza nezmizla a nezabije ju iba jeden liek 03 - Modified: 2022-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď sa mozog prehreje: Najspoľahlivejším ukazovateľom zavodnenia je farba moču
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 12:01