Doc. MUDr. Ivan Solovič, CSc. - Oddelenie pneumológie a ftizeológie 1. TBC Vyšné Hágy SNÍMKA: Peter MayerSNÍMKA: Peter Mayer
StoryEditor

Pneumológ a ftizeológ: Tuberkulóza nezmizla a nezabije ju iba jeden liek

24.07.2022, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
  • Kedysi to bol doslova strašiak, ktorý zaradom kosil ľudí. Nie, reč nie je o morových epidémiách, ale TBC, ktoré z prvého miesta vytlačil pred dvomi rokmi covid.
  • „Treba si uvedomiť, že na tuberkulózu ročne zomieralo viac ľudí, ako na všetky infekčné ochorenia dohromady.
  • Väčšina HIV infikovaných osôb má ako príčinu smrti tuberkulózu,“ vysvetľuje pneumológ a ftizeológ Ivan Solovič (56).
  • Čo všetko môže táto choroba napadnúť? Od koho sa môžete nakaziť? Ako sa TBC liečila kedysi? Ktoré časti Slovenska sú najviac postihnuté? - to všetko a ešte viac sa dozviete v článku publikovanom v magazíne Téma. 

Tuberkulóza je infekčná choroba, ktorá môže okrem pľúc napadnúť aj iné orgány. Aké?

Toto ochorenie môže postihnúť ktorýkoľvek orgán v ľudskom tele okrem vlasov, nechtov a chrupaviek, čiže postihuje všetko ostatné, čo je prekrvené. V šesťdesiatich piatich až osemdesiatich percentách postihuje najmä pľúca a pätnásť až dvadsať percent je mimopľúcna forma. Tuberkulóza je vlastne jednou z najstarších infekčných chorôb, veď už v Starom zákone sa spomína: Pán ťa bude biť suchotami - suchoty sú starý názov pre tuberkulózu.

Prečo práve suchoty?

Pretože klasický pacient s tuberkulózou je vyziabnutý, chudý.

Asi niečo ako ja?

(Smiech) Vy ste ešte dosť silný. My máme pacientov, ktorí mávajú BMI pod dvadsať, napríklad pri výške meter osemdesiat majú hmotnosť iba tridsaťpäť až štyridsať kilogramov, u žien pri výške meter šesťdesiat je to asi dvadsaťosem až tridsať kilogramov (BMI, Body Mass Index - je index telesnej hmotnosti, používa sa na meranie obezity a počíta sa ako hmotnosť v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch, pozn. red.). Takže sú naozaj vychudnutí. Treba si uvedomiť, že jeden z tuberkulóznych pacientov, Molière zažil na scéne svoj najväčší úspech, keď hral Zdravého nemocného.

Keď sme už pri histórii, ktorí známi ľudia trpeli tuberkulózou?

Václav II., Ľudovít XIII., cisárovná Sissi, Schiller, Goethe, Čechov, sestry Brontëové, Karel Havlíček Borovský, Josef Kajetán Tyl, Jiří Wolker, Kafka, Fraňo Kráľ, Sládkovič, Kalinčiak, Chopin, Mozart, Schubert, Paganini, Munch, Rembrant, Monet, Modigliani, Röntgen, sv. František z Assisi, Braille. Na tuberkulózny zápal pobrušnice zomrela Eleanor Rooseveltová a na pľúcnu formu ochorel aj pápež František, ktorému už museli zobrať jeden lalok pľúc.

Spomínali ste Starý zákon, čiže tuberkulóza sa vyskytovala aj v staroveku. Našli sa nejaké dôkazy? Dokázali by jej baktérie ožiť napríklad z vykopávok?

Keď v britskom múzeu otvorili sarkofágy s múmiami a zobrali z nich vzorky z chrbtice, kde boli deformované stavce (ak tuberkulóza postihne stavce, deformujú sa a vytvorí sa hrb, pozn. red.) a dali ich na klasické tekuté pôdy, tak mykobaktérie dokázali začať rásť.

Pľúcna forma sa šíri podobne ako chrípka: kašľom, kýchaním a udáva sa, že mimoriadne dobre aj spevom. Prečo?

Spevom dokážete baktérie vydýchnuť na viac než tri metre, preto bol počas Covidu celosvetovo zaznamenaný pokles tuberkulózy, keďže platil zákaz zhromažďovania sa. Nedá sa však povedať, že by tuberkulóza vtedy zmizla, ale sociálne obmedzenia viedli k tomu, že ľudia dokázali mať odstupy a najmä sa nekonali veľké rodinné oslavy, svadby a kary, kde je najväčšie riziko nákazy. Jeden pacient s otvorenou formou pľúcnej tuberkulózy, ktorý nie je adekvátne liečený a izolovaný, tak nakazí priemerne desať ďalších ľudí. Toto je problém práve rómskych osád, kde ak je jeden pozitívny, tak je tam minimálne desať nakazených. Treba si totiž uvedomiť, že jedna štvrtina svetovej populácie je nakazená tuberkulózou a u desiati...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-13 21:35:12 - Feat.: 0 - Title: Štítna žľaza. Ako zachytiť jej varovné signály 02 - Modified: 2022-07-20 10:00:38 - Feat.: 1 - Title: Lengvarský nechce v lete povinné rúška. Na jeseň zmení názor, očakáva virológ 03 - Modified: 2022-07-25 12:19:06 - Feat.: 0 - Title: Dospelí fajčiari môžu znížiť riziko, ktorému sa vystavujú Znižovanie rizika pomáha už roky
01 - Modified: 2024-04-22 09:52:48 - Feat.: - Title: Príbeh z tiesňovej linky 155: Veronika sa rozhodla zomrieť 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
22. apríl 2024 17:03