StoryEditor

Prírodu sme „zamorili“ estrogénom. Vracia nám to neplodnosťou, rakovinou a mení pohlavie a IQ, tvrdí vedec

27.05.2023, 00:00
  • V prírode sa hromadia chemické látky podobné ženskému hormónu estrogénu, ktoré ovplyvňujú živočíchy vrátane človeka.
  • „Niektoré sú prírodné, iné tam ale zaniesli ľudia a dnes máme problémy s tým, čo nám môžu spôsobovať a ako sa ich zbaviť.“
  • Tvrdí to dlhoročný riaditeľ českého Národného centra pre toxické látky Ivan Holoubek (72).
  • A nejde len o pesticídy či dioxíny, ale aj o hromadu dennej kozmetiky, vitamínových doplnkov či rôzne lieky. 
  • Prečo majú slovenské a české ženy dones najvyššiu koncentráciu nevhodných látok v materskom mlieku?
  • Dozviete sa v archívnom rozhovore publikovanom v magazíne Téma.

V prírode pribúdajú chemické látky podobné ženskému pohlavnému hormónu estrogén a ovplyvňujú náš hormonálny systém. O akých látkach presne hovoríme?

Estrogén je primárne ženský pohlavný hormón, ktorý ovplyvňuje v tele celý rad vecí, spojených s hormonálnou rovnováhou. Látky s estrogénnym účinkom sú týmto hormónom podobné svojou štruktúrou a vedia sa na ne nadviazať, čím ovplyvňujú našu hormonálnu rovnováhu. Preto ich radíme medzi takzvané endokrinné disruptory. Tie môžu byť tak prírodného (estrogénny účinok majú napr. potraviny ako sója, hrach, tofu, mäta, orechy alebo mliečne výrobky, pozn. red.), ako aj umelého pôvodu. Ide teda o látky, ktorých veľkú časť sme do prostredia vniesli sami a dnes máme veľké problémy s tým, čo môžu spôsobovať a ako sa ich zbaviť.

Kde všade sa vyskytujú?

Vo vzduchu nie sú takým závažným problémom, ale ovzduším môžu byť transportované do značných vzdialeností od miesta výroby či použitia. Problémom sú skôr kontaminovaná voda, pôda a potraviny, z ktorých sa potom dostanú aj do nás.

image

Telo ako skládka toxického odpadu. Čím nás ničí znečistené prostredie

Môžu sa prostredníctvom vody a pôdy dostať napríklad do pšenice, z ktorej potom vyrábame chlieb, pečivo, cestoviny, cukrovinky a tiež ju používame ako krmivo pre hospodárske zvieratá?

Prestup je pri organických molekulách minimálny, takže kontaminácia obilnín prenosom z pôdy nie je významným zdrojom. To je skôr záležitosť kovov. Neznamená to však, že by boli potraviny úplne bez kontaminácie. Pri poľnohospodárskych plodinách používame množstvo hnojív a pesticídov, ktoré môžu priľnúť na ich povrchu, ale hlavným problémom je, že sa tieto látky dostávajú do pôdy a podzemných vôd, kde je ich rozklad pomalý, až veľmi pomalý. A dostávajú sa tam v pomerne veľkých množstvách, ako potvrdzuje monitoring podzemných vôd. To z pohľadu dlhodobej konzumácie niektorých druhov potravín predstavuje pomerne veľké riziko. Kvalita potravín je síce u nás dlhodobo sledovaná, ale možné problémy sa nedajú pri dovoze a produkcii potravín vylúčiť.

Čo tieto chemické „kópie“ estrogénu v našom organizme spôsobujú?

Keď sa nám do tela dostane látka podobná nejakému hormónu, môže tam vyvolať efekt

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 89% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-06 08:25:00 - Feat.: 0 - Title: Človek menom Ježiš. Ako skutočne žil hrdina najznámejšieho príbehu ľudských dejín 02 - Modified: 2022-05-25 07:05:00 - Feat.: 0 - Title: Čistota bola hrozba aj nevyhnutnosť. Ako sa v dejinách menil náš vzťah k osobnej hygiene 03 - Modified: 2022-06-13 11:33:51 - Feat.: 0 - Title: Ako sa rozplieta príčina úmrtia: Patológ prezradil čo sa deje v pitevni aj ako sa rozpletá záhada úmrtia
01 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 03 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
17. apríl 2024 00:05