Preexpirované lieky do lekárničky nepatria. SNÍMKA: Pexels
StoryEditor

(Ne)priateľ v liekoch: Čo sú pravdy, čo mýty a ktoré kombinácie či bežné lieky nám úblížia?

09.06.2022, 00:00
  • Či sa nám to páči alebo nie, lieky sa stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Uľavujú od bolesti, chránia proti počatiu, ale tiež nám významne predĺžili život.
  • Dokážu totiž zatočiť s infekciou, poraziť rakovinu či predísť srdcovému infarktu alebo mozgovej mŕtvici. Majú ale aj svoje nežiaduce účinky.
  • Z obáv z týchto negatívnych vplyvov na zdravie vznikajú mnohé mýty a to aj pri tabletkách, ktoré si to až tak úplne nezaslúžia. Tak prišli k svojej zlej povesti aj lieky na riedenie krvi alebo na zníženie hladiny cholesterolu. Väčšinou neoprávnene. Veľa problémov totiž môže vznikať ich zlým používaním či nevhodným kombinovaním.
  • Ktorým fámam rozhodne neveriť? Ako lieky správne brať, aby uzdravovali a neubližovali?
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Majú nám pomáhať a liečiť, napriek tomu sa niekedy stáva, že ich účinok zlyhá a efekt sa nedostaví. Alebo sa naopak vyskytnú nežiaduce účinky, ktoré môžu eskalovať až k vážnym zdravotným problémom. Predávkovaním môžeme telu nepekne ublížiť.

Rovnako tak aj nevhodnou kombináciou liekov s inými látkami (nielen s ďalšími liekmi, ale aj s niektorými liečivými bylinami či s určitými jedlami a nápojmi). Najväčším problémom sú nevhodné kombinácie rôznych liekov, ktoré človek zároveň užíva. To je problém hlavne u seniorov.

Starší ľudia užívajú zároveň priemerne osem liekov, šesť od lekára a dva voľne predajné, ale výnimkou nie sú ani pacienti, ktorí berú až 20 rôznych liekov. Navyše si aj často kupujú potravinové doplnky (pretože veľa dajú na reklamu). Málokto samozrejme tuší, že napríklad prípravky na kĺby môžu ovplyvňovať prejavy cukrovky.

Seniori navyše chcú mať často „istotu“, takže keď im napríklad v lekárni vymenia liek, ktorý berú desať rokov, za nový, lacnejší, doberú zároveň aj zvyšok lieku pôvodného. Veľa ľudí si navyše sami ordinujú lieky „preventívne“.

Aj bežné lieky sú nebezpečné

Často však zabúdame, že každý liek je vlastne jed. V primeranom množstve pomáha, vo veľkom zabíja. A týka sa to aj voľne predajných liekov, teda tých bez receptu. Najčastejšie po nich siahame, keď nás niečo bolí. Zub, hlava, chrbát...

Všeobecne sa uvádza, že bez porady s lekárom sa nemajú lieky, ako je ten ktorý obsahuje látku ibuprofen alebo lieky obsahujúce paracetamol a im podobné, užívať v plnom dávkovaní dlhšie ako týždeň. „Po dvoch až troch týždňoch užívania v plných denných dávkach je riziko nežiaducich účinkov už naozaj vysoké,“ povedal pred časom v rozhovore pre TÉMU doc. MUDr. Jiří Kozák, primár motolského Centra pre liečenie a výskum bolestivých stavov.

Napríklad opakované nadužívanie paracetamolu môže vážne poškodiť pečeň, ale aj mozog, obličky a pľúca. Pred časom sa takto predávkoval paracetamolom na zvýšenú teplotu 35 ročný Čech, ktorému zlyhala pečeň, a v pražskom IKEM mu museli jej časť transplantovať.

Ďalším z dôvodov problémov bývajú už spomínané nevhodné kombinácie s inými liečivami.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 89% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-23 12:20:00 - Feat.: 0 - Title: Prasacie srdce bilo v tele človeka dva mesiace. Budeme v budúcnosti zabíjať zvieratá, aby sme žili dlhšie?
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 03 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 04 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 05 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
21. apríl 2024 16:37