StoryEditor

Ako vypnúť bolesť chrbta? Úspešný slovenský algeziológ prehovoril o nádeji pre pacientov, keď už lieky nezaberajú

28.03.2022, 00:00
S vekom pružnosť tkanív klesá, pohybový aparát sa opotrebúva. Občasnými bolesťami chrbta trpí až 80 percent dospelých.

Pamätáte si na najväčšiu bolesť, akú ste v živote zažili?

Mám za sebou polročnú bolesť chrbta, ale ako správna kováčova kobyla, ktorá chodí bosá, som to ignoroval a po čase to prešlo. Ale asi najväčšia bolesť, čo som zažil, bola ruptúra ​​Achillovej šľachy pri športe. (Achilovka spája lýtkový sval s pätovou kosťou, vďaka čomu môžeme chodiť a behať. Je najsilnejšou šľachou v tele. K jej pretrhnutiu či natrhnutiu, teda spomínanej ruptúre, dochádza päťkrát až desaťkrát častejšie u mužov, pozn. red.) Ten proces bol celkom pozvoľný. S poranenou šľachou som ubehol 90 kilometrov na bežkách, prešiel 315 kilometrov na bicykli, absolvoval preteky Ironman, až potom prišiel beh na 30 kilometrov, keď mi achilovka definitívne praskla a skončil som na operačnej sále. Inú skúsenosť zatiaľ nemám.

Archív HN

Kedy vám pacienti opisujú najhoršie bolesti?

Zaoberáme sa aj určitým typom onkologických bolestí. Napríklad pri metastázach do brachiálneho plexu (sieť periférnych nervov, ktoré vedú signály z mozgu do ramena a ruky, pozn. red.), pri karcinóme pankreasu alebo pri infiltrácii do ďalších nervových štruktúr pacienti opisujú, že každá minúta života je pre nich večnosťou. Sú bolesťou už takí vyčerpaní, že nechcú ďalej žiť. Ako lekár vidím, že neskutočne trpia. Našťastie im dokážeme do určitej miery uľaviť.

A pokiaľ ide o chrbticu?

Tam je to často záležitosť nastavenia psychiky. Sú pacienti, ktorí majú bolesť chrbta ako životnú filozofiu a prežívajú ju veľmi silne. A potom sú tí, čo s bolesťou chrbtice normálne fungujú, naučili sa s ňou žiť a až tak veľmi ju neriešia, pritom môžu mať oveľa ťažší nález. Všeobecne platí, že zo 40 percent vám môže pomôcť lekár, ale zo 60 percent pre to niečo musíte urobiť sami – cvičiť, schudnúť a podobne, čo väčšina pacientov nerobí. Zhruba iba 5 percent pacientov na sebe začne pracovať. Stále platí, že ľudia sú väčšinou leniví urobiť niečo sami pre seba a svoje zdravie a nastaviť si životný štýl, ktorý by im pomohol uľaviť od bolesti. Mimochodom, mám kolegu intervenčného algeziológa s pomerne závažným nálezom na chrbtici. Nikdy sa nedal operovať, ale schudol dvadsať kíl a začal intenzívne posilňovať chrbtové svalstvo a zlepšovať si kondičku. Veľmi často na prednáškach ukazuje magnetickú rezonanciu a pýta sa ďalších lekárov v pléne, čo si o tom myslia. Všetci len neveriacky krútia hlavou, že je to katastrofa a že sa s tým dá len ťažko fungovať. On potom ukáže svoje extrémne kúsky na lyžiach a prizná, že je to snímka jeho chrbtice. Tým chcem povedať, že mnoho vecí v živote sa dá zvládnuť a ovplyvniť, len treba chcieť.

Ako sa líši klasická liečba bolesti, teda obvykle pomocou liekov, od intervenčnej algeziológie, keď sa liečba chronickej bolesti rieši zásahom do tela, od injekcií až po operácie?

Vývoj odboru bol taký, že sa z niektorých anestéziológov postupne stávali odborníci na liečbu bolesti.

To spočívalo v tom, že trošku sofistikovanejším spôsobom predpisovali lieky proti bolesti v správnych kombináciách, aby bolesť lepšie kontrolova...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-28 07:24:33 - Feat.: 0 - Title: Šéf chirurgickej kliniky: Prečo demokracia nepatrí do medicíny a blíži sa nádej pre ochrnutých pacientov? 02 - Modified: 2022-02-25 08:46:54 - Feat.: 0 - Title: Mravčia práca neurochirurga: Aj milimetrový nádor v dôležitej časti mozgu môže spôsobiť problémy 03 - Modified: 2022-02-11 09:22:28 - Feat.: 0 - Title: Boľavé kĺby nie sú len problémom starších: Čo robiť, keď už nám neslúžia a kde vidí medicína nádej?
01 - Modified: 2024-04-22 09:52:48 - Feat.: - Title: Príbeh z tiesňovej linky 155: Veronika sa rozhodla zomrieť 02 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 05 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
22. apríl 2024 23:58