StoryEditor

Šesťtisíc krokov denne vám zmení život, tvrdí kardiológ

13.11.2020, 23:00
Vďaka pokrokom v medicíne a zmene našich životných návykov sa za posledných 30 rokov razantne znížil počet úmrtí na infarkt myokardu.

Zaujal ma výskum, ktorý robia vaši kolegovia z Nemocnice Na Homolce. Ide o rozsiahlu kardiologickú štúdiu na zamestnancoch mladoboleslavskej automobilky Škoda. Čo jej hovoríte?
Robiť testy na celom spektre zamestnancov takejto veľkej spoločnosti je, samozrejme, zaujímavé. Môže priniesť poznatky napríklad o tom, že jedným z rizikových faktorov je práca na zmeny. Na druhej strane, takých epidemiologických vyšetrení už prebehlo celé množstvo, napríklad rozsiahly výskum MONICA profesorky Renaty Cífkovej o stave českej populácie a rizikových faktoroch aterosklerózy (kôrnatenie ciev). Samozrejme, že takéto štúdie ukazujú, kam musíme uprieť pozornosť. Na začiatku deväťdesiatych rokov som absolvoval stáž v Paríži, kde práve v tom čase prebiehala veľká porovnávacia štúdia medzi zamestnancami automobilky Renault a vo švédskom Volve. Anamnézy, vyšetrenia, merala sa poddajnosť ciev a podobne. Nakoniec dopadli Francúzi lepšie ako Švédi.

Možno viac popíjali víno, ktoré im rozťahovalo cievy...
Nie (smiech). Je to dané geograficky. Severské krajiny majú jednoducho vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení ako južné.

Ako dlho ste pôsobili vo Francúzsku?
Tri roky na začiatku deväťdesiatych rokov. Bola to obrovská životná škola. Nielen preto, že sa musíte naučiť rýchlo sa pohybovať a žiť v cudzej krajine. Mal som šťastie, že som skončil na oddelení profesora Joëla Ménarda, úplne fenomenálneho človeka. Bol schopný zvládnuť kardiológiu, internú medicínu a ešte robiť špičkový výskum. Mimochodom, práve on začal organizovať pre francúzsku vládu veľký program pre pacientov s Alzheimerovou chorobou. Ménard nám ukázal, že medicína sa dá robiť trošku inak. Že je potrebné o veciach premýšľať, kriticky ich hodnotiť a analyzovať. To je presne problém, ktorý dnes riešime v bežnej praxi s našimi študentmi medicíny. Množstvo informácií sa aj v tomto odbore každý rok neuveriteľne rozširuje. Mladý doktor, študent, musí byť schopný informácie kriticky zhodnotiť a vybrať si, čo je podstatné. Musí vedieť nájsť slabiny v nových tézach, pretože úprimne, fake news (falošné správy, pozn. red.) netrápia len všeobecnú populáciu, ale úplne rovnako sa objavujú aj v medicíne. Odborná verejnosť čelí napríklad štúdiám, ktoré sú vykonané na vopred starostlivo vybranej vzorke pacientov, aby potvrdili nejakú tézu. Bohužiaľ, je to bežné. A ešte k Francúzsku, bola to aj obrovská zábava. Trebárs keď sme vyšetrovali pretekárov na svetovo preslávenej Tour de France (cyklistické preteky, pozn. red)....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 02 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Plány na záchranu nášho srdca. Prinášame nové objavy vedy 03 - Modified: 2024-03-15 08:46:44 - Feat.: - Title: V Dudinciach opäť svetová aj slovenská chodecká špička, prvý raz v histórii bude hlavnou disciplínou 20 km 04 - Modified: 2024-04-03 11:15:29 - Feat.: - Title: Nesprávny výber tenisiek aj na bežný deň môže poriadne uškodiť. Odborník na beh nám vysvetlil prečo! 05 - Modified: 2024-03-11 10:28:26 - Feat.: - Title: Veda zistila, koľko krokov prospieva. Aj keď veľa sedíte
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 18:17