Stačí prelepiť debnu s mäsom a trvanlivosť je predĺžená. Na údajné nekalé praktiky v reťazci rýchleho občerstvenia KFC u našich západných susedov nedávno upozornil český novinár Jan Tuna.
Kvôli možnému pochybeniu amerického fastfoodu dostala Česká poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia podnet na kontrolu, potvrdil pre iDNES.cz jej hovorca Pavel Kopřiva. Podľa neho však inšpekcia vykonala desiatky kontrol ešte pred zverejnením reportáže.
Podľa Kopřivu od 1. januára tohto roku vykonali inšpektori zhruba 70 kontrol v pobočkách KFC. „Pochybenia v rámci právnych predpisov sme zistili v deviatich prípadoch,“ doplnil.
Najčastejšie problémy sa týkali hygieny. „Išlo o rôzne porušenia nariadenia. V dvoch prípadoch boli odhalené nevyhovujúce vzorky, nešlo však o ohrozenie bezpečnosti," upresnil hovorca.
Konkrétne inšpekcia zistila, že pri ľade neboli dodržané požadované ukazovatele pre pitnú vodu. "Boli prekročené limity pre koliformné baktérie i počty kolónií rastúce pri 22 a 36 stupňoch Celzia. V súvislosti s tým bola požadovaná napríklad aktualizácia príručky HACCP - doplnenie výroby ľadu, manipulácie a čistenia výrobníka," vysvetlil Kopřiva. V ďalšom prípade bol v jedle prekročený limit pre indikátorové mikroorganizmy.
„Keď mäso smrdí, tak sa umyje“
Tuna vo svojej reportáži upozornil na falšovanie trvanlivosti a používanie pokazeného mäsa. Zameral sa na pobočku KFC v Jablonci nad Nisou, kde podľa svedkov dochádzalo k prelepovaniu etikiet na mäse po lehote spotreby.
"Keď mäso veľmi smrdí, tak sa umyje. Keď málo, tak sa ani neumyje," popísal jeden zo svedkov. „Keď surové mäso smrdelo, obalilo sa a predalo,“ dodala ďalšia zamestnankyňa. Podľa nich išlo o bežnú prax.
Bývalí zamestnanci uviedli aj to, že mäso sa prelepovalo a predávalo aj po uplynutí doby spotreby. Ďalší svedok tvrdil, že bolo mrazené aj viac ako rok a potom znova predávané. „Zákazníci nemajú šancu to spoznať,“ povedal. Iní svedkovia popísali, že do práce chodili aj chorí. "Povedal som manažérke, že mi nie je dobre. Odpovedala: To je len nádcha a kašeľ, ty z toho narobíš," zaznelo v reportáži.
Reportáž dopĺňa aj video zamestnanca Jiřího H., ktorý ukazuje, ako sa prelepujú štítky na debnách s mäsom.
Sám Tuna sa vydal priamo do jabloneckej pobočky, odkiaľ mali zábery pochádzať. Na otázku ohľadom predlžovania trvanlivosti sa však odpovede od manažérky nedočkal.
KFC akékoľvek pochybenie popiera
Na reportáž reagovali ľudia na sociálnych sieťach a KFC sa snažilo obavy vyvracať. "Mäso dostávame na pobočku čerstvé niekoľkokrát týždenne a tiež ho čerstvé spracovávame. Jeho trvanlivosť je určená dodávateľom," stálo v jednej z odpovedí zákazníkom.
Podľa KFC patrí ich kontrolný systém k najprísnejším v gastronómii. "Opakované neohlásené kontroly potravinárskej inšpekcie aj naše interné previerky potvrdili, že sa v reštauráciách KFC v Česku nemanipuluje s trvanlivosťou čerstvého mäsa. Len za tento rok prešla sieť KFC viac ako 550 kontrolami," uviedla firma. "Nebol zistený jediný prehrešok proti potravinovej bezpečnosti," zdôraznila.
„Nie je prepojená s podnikaním v Dánsku“
Hovorca SZPI Kopřiva dodal, že inšpekcia dostala podnet na kontrolu konkrétnej pobočky KFC. "Inšpektori vykonali okamžite kontrolu, ktorá však zatiaľ nie je uzavretá," povedal.
Barbora Cihlářová z agentúry AC&C Public Relations, ktorá KFC zastupuje, vysvetlila, že prevádzkovatelia značky po celom svete fungujú nezávisle.
„V Česku značku KFC spravuje už 27 rokov spoločnosť AmRest, ktorá nie je nijako prepojená s podnikaním KFC v Dánsku,“ uviedla. Zdôraznila tiež, že firma dodržuje prísne hygienické pravidlá a má nastavené kontrolné mechanizmy.
AmRest v Česku okrem KFC prevádzkuje aj reťazce Burger King a Pizza Hut. Firma v reakcii na obvinenia v reportáži trvá na tom, že v Česku platia prísne pravidlá.
Problémy fastfoodu v Dánsku
Nie je to však prvá kauza, ktorá reťazec sprevádza. V júni médiá informovali o problémoch v Dánsku. Interný chat zamestnancov a následné kontroly tamojšej veterinárnej správy odhalili podvody.
Bývalí zamestnanci popísali, že v reštauráciách sa bežne používala metóda „predlžovania“, teda tlač nových etikiet so zmenenou trvanlivosťou, pokiaľ sa mäso nespotrebovalo včas. Dánska pobočka kvôli tomu uzavrela všetkých 11 reštaurácií.
Dánska televízia DRTV potom odvysielala program „Podvod s kuracím mäsom v KFC“, kde zamestnanci hovorili o tejto praxi. Podľa nich bolo takéto konanie v rozpore so smernicami spoločnosti.
Čo hovorí slovenské KFC a veterinári
V súvislosti so zisteniami českého novinára, ktoré publikovalo idnes.cz, sa HN zaujímali, ako KFC kontroluje kvalitu u nás.
Zastúpenia firmy u nás sa pýtali, ako funguje dodávateľský reťazec v rámci KFC v rôznych európskych krajinách, či sa vyberajú dodávatelia na nadnárodnej úrovni alebo lokálne v každej krajine a tiež ako prebieha v rámci KFC interný proces kontroly a či môžu vylúčiť, že by sa podobné prípady (údajného) používania mäsa po dátume spotreby mohli vyskytnúť aj na Slovensku.
"Máme prísne pravidlá, aby sme zabezpečili, že naši zákazníci dostanú chutné a vysokokvalitné jedlo, na ktoré sú zvyknutí. Našich zamestnancov v reštauráciách pravidelne školíme, aby spĺňali najvyššie štandardy bezpečnosti potravín, a pravidelne kontrolujeme naše reštaurácie aj dodávateľov, aby sme sa uistili, že pri manipulácii s jedlom dodržiavajú naše prísne pravidlá," reagovala Agnieszka Imsirovic, Head of Marketing and Supply Chain/QA KFC Austria & Slovakia.
"V rámci tohto záväzku používajú všetky reštaurácie čerstvé suroviny od našich zmluvných dodávateľov s jasne uvedenými dátumami spotreby, ktoré sa kontrolujú každé ráno, popoludní a večer. Bezpečnosť našich hostí a členov tímu je pre KFC najvyššou prioritou a neustále riadime a dohliadame na zásoby potravín, aby sme zabezpečili, že spĺňajú naše vysoké štandardy," dodala.
Imsirovic neskôr doplnila: "Naše reštaurácie pravidelne podstupujú viacero úrovní kontroly kvality a bezpečnosti, vrátane interných kontrol bezpečnosti potravín, externých auditov nezávislými tretími stranami a inšpekcií zo strany miestnych a národných orgánov. Pri všetkých auditoch na Slovensku neboli zistené žiadne problémy súvisiace s týmito obvineniami. Ako vždy, vítame príležitosť spolupracovať s príslušnými partnermi, aby sme zabezpečili, že bezpečnosť a kvalita našej prevádzky zostanú v súlade s našimi vysokými štandardmi."
Na to, či aktuálne Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky eviduje nejaké podnety voči tomuto reťazcu regoval jej riadieľ Martin Chudý všeobecnou odpoveďou: informácie z českého youtube videa podľa neho "s najväčšou pravdepodobnosťou nie sú overené" a "úloha orgánov úradnej kontroly potravín je jasne legislatívne a nezahŕňa vyhľadávania na stránkach youtube".
