StoryEditor

Americký podmorský dron inšpirovaný rajou už nie je len vízia, prešiel testami. Šetrí priestor aj energiu

05.05.2024, 15:30
Autor:
jhrjhr
  • Jednoduchý transport a následné zostavenie zariadení naznačuje potenciál Manta Ray pre rýchle nasadenie na celom svete.
  • Manta Ray je navrhnutý tak, aby využíval na pohyb vo vode efektívne vztlakové kĺzanie.
  • Projekt je súčasťou snáh amerického námorníctva o vybudovanie hybridnej flotily tradičných lodí doplnených o nové robotické a autonómne plavidlá.

Americká spoločnosť Northrop Grumman dokončila testy podvodného plavidla bez posádky s označením Manta Ray (manta obrovská), ktoré sa konali pri pobreží južnej Kalifornie.

Uviedla to americká vládna agentúra pre vývoj nových technológií DARPA, ktorá na projekte spolupracuje. Podľa nej je nové plavidlo schopné šetriť energiu, okrem iného vďaka unikátnemu spôsobu prepravy.

Terénne nasadenie

„Naše úspešné testovanie Manta Ray v plnom meradle potvrdzuje pripravenosť plavidla na operácie v skutočnom svete po tom, čo bolo rýchlo zostavené v teréne z modulárnych čiastkových súčiatok,“ uviedol Dr. Kyle Woerner, programový manažér DARPA pre podmorský dron pomenovaný po najväčšom druhy ryby raja.

Manta Ray je väčší ako malý čln. „Kombinácia modulárnej prepravy naprieč zemou, montáže v teréne a následného nasadenia demonštruje prvú schopnosť takého druhu pre mimoriadne veľké UUV.“

Woerner narážal na skutočnosť, že Northrop Grumman prepravila časti prototypu z tovární v Marylande na testovacie miesta v Kalifornii. Jednoduchý transport a následné zostavenie zariadení podľa výskumníkov naznačuje potenciál Manta Ray pre rýchle nasadenie na celom svete bez toho, aby bolo nutné blokovať cenný priestor na lodiach či mólach.

„Preprava plavidla priamo do oblasti, kde sa má prevádzkovať, šetrí energiu, ktorú by inak spotrebovalo počas prepravy,“ vysvetlil Woerner.

Energeticky úsporné plavidlo

Manta Ray je navrhnutý tak, aby využíval na pohyb vo vode efektívne vztlakové kĺzanie. Na plnenie najrôznejších typov námorných úloh má niekoľko úložných priestorov rôznych veľkostí a typov.

Agentúra sa prostredníctvom projektu pokúša o vývoj podmorských pohonných systémov s nízkou spotrebou energie a vysokou účinnosťou. Chce tiež objaviť nové nové techniky hospodárenia s energiou na prevádzku podmorských dronov, uvádza portál DefenseScoop.

Northrop Grumman uviedol, že modulárna konštrukcia plavidla umožňuje rad energeticky úsporných funkcií, ako je ukotvenie na morskom dne a prechod do režimu hibernácie. Jeho pohonné systémy majú nízku spotrebu energie. Je tiež vybavený systémami zmierňujúcimi škodlivé účinky morského prostredia, ktoré spôsobujú znečistenie a degradáciu materiálov.

Vďaka svojim senzorom na detekciu podvodných hrozieb sa hodí na prieskum. Zariadenie je tiež vybavené systémami pre klasifikáciu nebezpečenstva.

Projekt je súčasťou snáh amerického námorníctva o vybudovanie hybridnej flotily tradičných lodí doplnených o nové robotické, autonómne plavidlá schopné využívať potenciál umelej inteligencie. Námorníctvo si od nich sľubuje rozšírenie možností vojenských operácií, od výzvedných misií na kladenie mín bez ohrozenia posádky.

USA podmorskými drony reaguje na hrozbu možného stretu s Čínou. Tá usilovne buduje vlastné mohutné flotilu, vrátane „neviditeľných“ ponoriek.

01 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: 1 - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-23 20:45:46 - Feat.: 1 - Title: V Kanade sa začalo rokovanie o celosvetovej zmluve o plastoch 03 - Modified: 2024-04-21 09:39:20 - Feat.: 1 - Title: Energetická kríza priniesla horúce debaty o jadre (komentár)
01 - Modified: 2024-05-05 08:57:00 - Feat.: - Title: Izrael informoval USA o pláne na evakuáciu civilistov pred vojenským zásahom v Rafahu, názor však nezmenili 02 - Modified: 2024-05-05 07:18:41 - Feat.: - Title: Nenávisť proti židom rastie. Najmenej štyri synagógy na Manhattane v sobotu dostali hrozby bombou 03 - Modified: 2024-05-05 05:30:05 - Feat.: - Title: Ruský útok dronmi na Charkov zranil jedného muža, horieť začali najmenej tri obytné domy 04 - Modified: 2024-05-04 16:45:54 - Feat.: - Title: Americké investície do komerčných realít v Londýne sú najvyššie za vyše osem rokov 05 - Modified: 2024-05-04 09:35:24 - Feat.: - Title: Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 15:32