Policajti pred kampusom Kolumbijskej univerzity zadržiavajú demonštranta skandujúceho „slobodná Palestína“. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje

25.04.2024, 23:36
Autor:
ČTKČTK

Losangeleská University of Southern California dnes oznámila, že kvôli bezpečnostným opatreniam ruší svoj hlavný ceremoniál pre absolventov.

Ďalšie desiatky ľudí skončili za posledný deň vo väzbe na univerzitných protestoch proti izraelskému ťaženiu v Pásme Gazy, ktoré otriasajú kampusmi naprieč Spojenými štátmi. Polícia proti nim zasahovala v Bostone, Atlante aj Los Angeles.

Losangeleská University of Southern California dnes oznámila, že kvôli bezpečnostným opatreniam ruší svoj hlavný ceremoniál pre absolventov.

Dejisko protestov

Americké univerzity sú dejiskom protestov od samého začiatku vojny v Gaze pred viac ako šiestimi mesiacmi. V uplynulých dňoch sa však napätie vyostrilo po tom, ako vedenie Kolumbijskej univerzity v New Yorku zavolalo políciu na svojich študentov, ktorí sa utábořili uprostred kampusu na Manhattane.

Podobné protestné tábory sa začali objavovať po celej krajine a akcie podľa médií priťahujú aj aktivistov zvonku, ktorí vášne ďalej rozdúchavajú.

Niečo také sa dnes stalo v areáli Emory University v Atlante, uviedla škola. Podľa jej vyhlásenia si na kampuse postavili stany desiatky ľudí, ktorí nie sú členmi akademickej obce, ale "aktivisti, ktorí sa pokúšajú narušiť chod univerzity".

Podľa lokálnych médií nasledoval stret s políciou, ktorá zatkla viac ako desiatku ľudí, vrátane študentov. "Začal som utekať a keď som sa otočil, videl som, že dostali môjho kamaráta... Je mi z toho smutno, nielen pre Emory University, ale kvôli stavu Ameriky. Čo to má sakra znamenať? "povedal o zásahu jeden študent. Taktiež sa objavila informácia, že vo väzbe skončila aj jedna vyučujúca.

Nesúhlas s vojnou v Gaze

Demonštrácia na univerzitách odráža silný nesúhlas mladých Američanov so spôsobom, akým Izrael v Gaze bojuje proti teroristickému hnutiu Hamas.

Protestujúci študenti požadujú, aby školy prerušili obchodné väzby a investície, ktoré sú nejakým spôsobom spojené s Izraelom, a volajú po ukončení zabíjania palestínskych civilistov. Podľa kritikov protesty sprevádzajú prejavy antisemitizmu a zastrašovania židovských študentov.

image

Americké univerzity zachvátil chaos. Študenti protestujú proti izraelskému postupu v Gaze

Na niektorých miestach protesty narušili výučbu či iné aktivity na školách. Kolumbijská univerzita zaviedla diaľkovú výučbu a kalifornská USC zrušila tradičný ceremoniál organizovaný na konci akademického roka, na ktorom sa schádzajú desaťtisíce absolventov a ich blízkych. Uviedla, že kvôli novým bezpečnostným opatreniam ho nie je schopná usporiadať.

Bezpečnostné riziká

Škola v Los Angeles pred niekoľkými dňami zožala kritiku obhajcov slobody slova a poprednej moslimskej organizácie, keď oznámila, že na ceremoniáli nevystúpi najlepšia študentka lúčiaceho sa ročníka, napísala agentúra AP. Asna Tabassumová verejne vyjadrila podporu Palestínčanom a podľa vedenia univerzity by jej prejav priniesol "významné" riziká.

V noci na dnes polícia pri proteste v areáli USC zatkla 93 ľudí, uvádza AP. Ďalších 108 ľudí skončilo vo väzbe pri nočnej demonštrácii na pôde Emerson College v Bostone.

Študentka Ocean Muirová vypovedala, že protestujúcich obkľúčila polícia, ktorá ju odniesla preč a obvinila z nepovoleného vstupu na pozemok.

Pokiaľ ide o Kolumbijskú univerzitu, policajný zásah z minulého týždňa tam protesty neutíšil, skôr naopak. V kampuse čoskoro vyrástlo nové stanové mestečko a vedenie školy teraz sa študentov rokuje.

01 - Modified: 2024-03-30 17:14:31 - Feat.: 1 - Title: Búrlivý propalestínsky protest v Pakistane: Dav skandoval protiizraelské heslá a vyvolal požiar v reťazci KFC 02 - Modified: 2023-11-08 08:25:46 - Feat.: 1 - Title: Svetom sa valí vlna zášti k Židom. Mesiac od začiatku bojov v pásme Gazy prudko vzrástli prejavy antisemitizmu 03 - Modified: 2023-10-21 20:22:38 - Feat.: 1 - Title: Masívna demonštrácia v Londýne: Na podporu Palestínčanov vyšlo do ulíc až 100-tisíc ľudí
01 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell 02 - Modified: 2024-04-29 12:44:39 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon 03 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy 04 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 05 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 16:44