Demonštranti mávali palestínskymi vlajkami a držali transparenty s nápismi ”Slobodu Palestíne”. FOTO: Reuters
StoryEditor

Masívna demonštrácia v Londýne: Na podporu Palestínčanov vyšlo do ulíc až 100-tisíc ľudí

21.10.2023, 16:28
Autor:
ČTKČTK

Organizátori vyzvali na okamžité zastavenie bombardovania pásma Gazy, ktoré Izrael začal v odvete za krvavý útok palestínskeho hnutia Hamas.

Až 100-tisíc demonštrantov dnes vyšlo do ulíc Londýna na podporu Palestínčanov. Podľa spravodajského servera BBC News to oznámila metropolitná polícia.

Metropoly plné demonštrantov

Organizátori protestu vyzvali na okamžité zastavenie bombardovania pásma Gazy, ktoré Izrael začal v odvete za krvavý útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na izraelské územie zo 7. októbra.

Demonštranti tiež žiadali koniec izraelskej blokády Gazy. Protestné akcie sa dnes konali aj v Írsku, Francúzsku, Nemecku či Taliansku.

Podľa BBC sa účastníci londýnskej demonštrácie zhromaždili pri oblúku Marble Arch neďaleko Hyde Parku a následne sa vydali do vládnej štvrte Whitehall. Polícia odhadla, že do sprievodu prepletajúceho sa ulicami londýnskeho centra sa zapojilo až 100-tisíc ľudí.

VIDEO: Tisíce ľudí na protipalenstínskom zhromaždení v Londýne.

Demonštranti mávali palestínskymi vlajkami a držali transparenty s nápismi "Slobodu Palestíne". Vzduch okolo luxusných hotelov v ulici Park Lane v jednej chvíli zhustol dymom z červených a zelených svetlíc.

V írskej metropole Dublinu sa do sprievodu podľa stanice RTE zapojili aktivistické skupiny, politické strany aj jednotlivci, vrátane členov palestínskej komunity, ktorí žiadali ukončenie operácií izraelskej armády proti Gaze.

V posledných 24 hodinách sa podobné protestné akcie konali aj na ďalších miestach sveta od Austrálie cez Holandsko, Juhoafrickú republiku až po niektoré arabské krajiny, píše BBC.

Vo Francúzsku sa dnes konali propalestínske demonštrácie napríklad v mestách Rennes, Montpellier, Dijon či Lyon, kde tisíce ľudí na centrálnom námestí prevolávali „Všetci sme Palestínčania“.

V druhom najväčšom francúzskom meste Marseille sa niektorí demonštranti vydali s palestínskymi vlajkami do ulíc, hoci miestna polícia protest zakázala. V Paríži je demonštrácia na podporu Palestíny plánovaná na nedeľu a políciou bola povolená.

Výzvy na ukončenie agresie

V nemeckom meste Düsseldorf sa na demonštrácii zhromaždilo takmer 7-tisíc ľudí, ktorí vyzývali na "ukončenie násilia a agresie v Gaze", uviedla podľa agentúry DPA nemecká polícia. V Berlíne polícia demonštráciu chystanú na nedeľu nepovolila, napísala agentúra DPA.

V posledných týždňoch nemecká metropola zakázala niekoľko podobných akcií s poukazom na riziko násilia a antisemitských prejavov nenávisti. Niektorí propalestínski demonštranti ale nariadenie neuposlúchli, čo vyústilo do zrážky s políciou. Proizraelskú demonštráciu, na ktorej sú v centre Berlína očakávané tisíce ľudí, naopak úrady na nedeľu odsúhlasili.

Stovky ľudí dnes podporili Palestínu aj v talianskej metropole Ríme. Demonštranti držali transparenty s nápisom "Palestína, Rím je s tebou" a "Nebude mier, kým nedostaneme slobodu".

"Izrael pácha vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti a medzinárodné spoločenstvo nikdy nezasiahne," vyhlásila Maya Issaová, predsedníčka Hnutia palestínskych študentov v Taliansku, ktoré protestnú akciu usporiadalo.

image

Thunbergová vyzvala na solidaritu s Palestínčanmi a žiadala prímerie v Gaze

Cyperská polícia dnes zadržala štyroch mužov pochádzajúcich zo Sýrie, ktorých podozrieva z toho, že nastražili malú nálož pri izraelskom veľvyslanectve, uviedli agentúry s odkazom na policajný zdroj.

Nálož vybuchla zhruba 30 metrov od veľvyslanectva v noci na dnešok a spôsobila len menšie škody.

Polícia tvrdí, že muža vo veku 17 až 21 rokov zadržala neďaleko miesta výbuchu a jeden z nich mal v aute dva nože a kladivo. Cyprus, ktorý je obľúbenou destináciou pre izraelských turistov, v posledných týždňoch zaviedol kvôli konfliktu v Izraeli a pásmu Gazy prísnejšie bezpečnostné opatrenia.

01 - Modified: 2023-10-20 19:33:21 - Feat.: 1 - Title: Tisíce demonštrantov vyjadrili podporu Palestínčanom v pásme Gazy 02 - Modified: 2023-10-18 14:33:43 - Feat.: 1 - Title: Hamas reaguje na izraelské útoky: Vyzýva na celosvetové protesty, ktoré sa majú konať cez víkend 03 - Modified: 2023-10-19 07:45:09 - Feat.: 1 - Title: Americký konzulát na juhu Turecka pre násilie počas protestov zatvorili 04 - Modified: 2023-10-18 19:00:59 - Feat.: 1 - Title: Zürich a Bazilej pre situáciu okolo Gazy zakázali demonštrácie 05 - Modified: 2023-10-15 11:50:34 - Feat.: 1 - Title: Tisíce ľudí v Austrálii demonštrovali na podporu Palestíny
01 - Modified: 2024-04-29 14:33:01 - Feat.: - Title: Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz 02 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell 03 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy 04 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 05 - Modified: 2024-04-29 05:05:54 - Feat.: - Title: Hamas tvrdí, že v novom návrhu Izraela na prímerie nevidí vážne problémy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 20:03