Generálny tajomník OSN António Guterres. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf OSN označil zablokovanú pomoc pre Gazu za morálnu nehoráznosť

23.03.2024, 15:54
Autor:
ČTKČTK

Guterresova návšteva prichádza v čase, keď Izrael čelí celosvetovému tlaku, aby do Gazy vpustil viac humanitárnej pomoci.

Dlhý front zablokovaných nákladných áut s humanitárnou pomocou na egyptskej strane hranice s Pásmom Gazy, kde ľudia čelia hladu, je morálna nehoráznosť. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal generálny tajomník OSN António Guterres pri návšteve hraničného priechodu Rafah.

Je načase, aby sa Izrael zaviazal k neobmedzenému prísunu humanitárnej pomoci do celého Pásma Gazy, povedal Guterres. Tiež vyzval na prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Gaze. Podľa Guterresa tiež existuje jasná medzinárodná zhoda na tom, že akýkoľvek pozemný útok na mesto Rafáh na juhu Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu.

OSN bude naďalej spolupracovať s Egyptom na "zefektívnení toku pomoci" do Gazy, povedal Guterres novinárom pred bránou hraničného priechodu Rafah, ktorý je pre dodávky vstupným bodom.

image

Spoznala umelá inteligencia teroristove uši? Ako Izrael používa AI proti Hamasu

Izraelský minister obvinil OSN z antisemitizmu 

"Tu z tohto prechodu vidíme, aké je to všetko srdcervúce a bezcitné. Dlhý rad zablokovaných kamiónov s humanitárnou pomocou na jednej strane brány, dlhý tieň hladu na strane druhej," povedal Guterres, podľa ktorého je situácia viac ako tragická, je" morálne nehorázna ".

Izraelský minister zahraničia Jisrael Kac dnes po Guterresovej zastávke pri hraniciach s Egyptom vyhlásil, že OSN sa stala "antisemitským a protiizraelským orgánom, ktorý poskytuje útočisko teroru a dodáva mu odvahu".

image

Izrael spustí ofenzívu v Rafahu aj bez podpory USA, tvrdí Netanjahu. USA Jeruzalem varovali

Obvinil Guterresa, že dnes stál na Rafahu a "obvinil Izrael z humanitárnej situácie v Gaze bez toho, aby akokoľvek odsúdil teroristov z Hamasu a ISIS, ktorí rabujú humanitárnu pomoc" či úrad OSN pre palestínskych utečencov UNRWA, ktorý podľa Kaca s teroristami spolupracuje. Tiež Guterresa obvinil z toho, že nevyzval na bezpodmienečné prepustenie izraelských rukojemníkov, čo ale šéf OSN urobil.

Guterresova návšteva prichádza v čase, keď Izrael čelí celosvetovému tlaku, aby do Gazy, ktorá je zdevastovaná viac ako päť mesiacov trvajúcou vojnou medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hamas, vpustil viac humanitárnej pomoci.

Izrael hrozí začatím rozsiahlej vojenskej operácie v meste Rafah, ktoré leží hneď za hranicou s Egyptom na juhu Pásma Gazy, a to napriek medzinárodným výzvam proti takémuto útoku. Väčšina z 2,3 milióna obyvateľov Gazy sa ukrýva v okolí Rafahu. Hoci sú podmienky na severe pásma horšie, situácia civilistov na celom území sa s pokračujúcim konfliktom prudko zhoršila.

Izrael brzdí pomoc 

Pred zastávkou na hraniciach, kde sa stretol s humanitárnymi pracovníkmi OSN, Guterres navštívil miesto na severe egyptského Sinaja, kam je dodávaná a kde je skladovaná veľká časť medzinárodnej pomoci pre Gazu. Regionálne úrady pri tej príležitosti uviedli, že tam čaká približne 7000 nákladných áut, ale že inšpekčné postupy požadované Izraelom tok pomoci brzdia.

image

Rusko a Čína zamietli v Bezpečnostnej rade OSN návrh USA žiadajúci prímerie v Gaze

Vzhľadom na to, že nádej na prímerie v Gaze počas moslimského postného mesiaca ramadánu slabnú a humanitárna situácia v Gaze je čoraz zúfalejšia, snažia sa Spojené štáty a ďalšie krajiny využiť na dodávky leteckú dopravu a lode. Humanitárni pracovníci však tvrdia, že do Gazy sa dostáva len asi pätina potrebného množstva zásob a že jediným spôsobom, ako uspokojiť potreby, je rýchlo urýchliť dodávky po ceste.

Izrael, ktorý sľúbil zničiť Hamas a obáva sa, že palestínska militantná skupina odkloní pomoc, nechal uzavreté všetky pozemné prechody do Gazy okrem jedného. Popiera tiež obvinenia Egypta a humanitárnych agentúr OSN, že dodávky humanitárnej pomoci zdržiava.

Podľa miestnych zdravotníckych úradov, ktoré kontroluje Hamas, bolo v dôsledku izraelskej vojenskej ofenzívy v Gaze zabitých viac ako 32-tisíc ľudí, z toho mnoho žien a detí. Izrael začal útok v reakcii na teroristický útok Hamasu z vlaňajšieho októbra, pri ktorom bolo podľa izraelských údajov zabitých približne 1200 ľudí a viac ako 250 ich bolo vzatých ako rukojemníkov.

01 - Modified: 2024-04-27 19:07:39 - Feat.: - Title: Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje do Saudskej Arábie. Čakajú ho rokovania o Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 03 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 04 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 05 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:06