Bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovskij. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Prominentný kritik Kremľa Chodorkovskij vyzýva Západ, aby neuznal Putinovo víťazstvo

18.03.2024, 16:17
Autor:
TASRTASR

Bývalý ruský oligarcha tvrdí, že opozícia je v postoji voči staronovému prezidentovi Ruska jednotná.

Bývalý ruský oligarcha a prominentný kritik Kremľa Michail Chodorkovskij v pondelok vyzval západné vlády, aby neuznali víťazstvo Vladimira Putina v prezidentských voľbách. Tvrdil pritom, že opozícia je v postoji voči staronovému šéfovi Kremľa jednotná.

Veľké očakávania

Ako informovala agentúra AFP, Chodorkovskij pred novinármi v Berlíne vyhlásil, že exilová ruská opozícia má "veľké očakávania od západnej spoločnosti", ktorú žiada, aby "sa obrátila na svoje vlády a požiadala ich, aby neuznávali Putina ako legitímneho" prezidenta.

"Keď hlavy štátov a vlád Západu podajú Putinovi ruku, je to pre Putina doma veľmi silná legitimizácia," upozornil Chodorkovskij na podujatí v think-tanku Center for Liberal Modernity.

image

Český minister Lipavský: Ruské voľby sú rozprávka s Putinom v hlavnej úlohe, výsledok nikoho neprekvapil

Chodorkovskij strávil desať rokov vo väzení po tom, ako sa postavil Putinovi a následne bol odsúdený za údajné daňové podvody a krádeže obrovských objemov ropy. Po odchode do exilu Chodorkovskij financuje mnohé politické a mediálne projekty kritické voči ruskej vládnucej elite.

Momentálne Chodorkovskij žije v Londýne, ale v nedeľu bol v Berlíne pred ruským veľvyslanectvom, kde v dlhom rade ľudí pred ruským veľvyslanectvom spolu s Julijou Navaľnou, vdovou po disidentovi Alexejovi Navaľnom, čakali na možnosť zapojiť sa do protestného hlasovania proti Putinovi, ktoré krátko pred svojou smrťou vo väzení podporil aj Navaľnyj.

Zhoda v kľúčových otázkach

Mobilizácia prívržencov opozície, ktorá vyzvala prísť voliť proti Putinovi v nedeľu na pravé poludnie, bola úspešná: pred volebnými miestnosťami v Rusku i zahraničí sa okolo poludnia zhromažďovali davy ľudí.

V rozhovore pre AFP Chodorkovskij deklaroval, že opoziční predstavitelia vrátane Navaľnej sa zhodujú v "kľúčových otázkach", a odmietol špekulácie o údajných rozporoch v radoch opozície.

"Už nechceme, aby bol Putin pri moci a chceme nastoliť jasnosť čestnými, transparentnými voľbami," objasnil Chodorkovskij.

image

Očakávané víťazstvo. Ruská volebná komisia sčítala všetky hlasy, Putin získal viac ako 87 percent

Podľa Iriny Ščerbakovovej, spoluzakladateľky ruskej ľudskoprávnej organizácie Memorial, ktorá získala Nobelovu cenu za mier, výsledky prezidentských volieb "nemajú nič spoločné s realitou".

Putinovi odovzdaných 87 percent hlasov svedčí podľa Ščerbakovovej o "vzostupe tejto diktatúry". Varovala preto pred "ťažkými časmi", ktoré čakajú opozíciu v Rusku. Podľa jej názoru sa treba pripraviť na to, že režim "použije násilie a represie a že Putin sa bude chcieť pomstiť".

Ščerbakovová však súčasne upozornila na to, že voľby ukázali, že je "veľa ľudí, ktorí sa neboja vyjadriť svoj názor".

 

01 - Modified: 2024-03-18 12:37:04 - Feat.: 1 - Title: Voľby v Rusku nemožno nazývať voľbami, nemajú žiadnu legitimitu, vyhlásil litovský minister zahraničia 02 - Modified: 2024-03-18 12:12:00 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ neprijíma kritiku Západu ohľadom volieb, ide o absurdné výroky, uviedol hovorca Putina 03 - Modified: 2024-03-18 11:04:28 - Feat.: 1 - Title: Z Nemecka sa Putin gratulácie nedočká, miestne médiá označili ruské voľby za cirkus
01 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 03 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:16