Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Z Nemecka sa Putin gratulácie nedočká, miestne médiá označili ruské voľby za cirkus

18.03.2024, 12:03
Autor:
ČTKČTK

Šéf zahraničného výboru nemeckého parlamentu Michael Roth voľby v Rusku označil za tie najneslobodnejšie od rozpadu Sovietskeho zväzu.

Nemecké médiá hovoria o ruských voľbách ako o zmanipulovaných a výber ruského prezidenta označili za štátny cirkus. Tie podľa oficiálnych údajov jasne vyhrala súčasná hlava štátu Vladimir Putin, ktorý medzitým dostal niekoľko gratulácií od autoritárskych režimov. Od nemeckých predstaviteľov sa však žiadneho blahoželania nedočká.

"Z autoritársky vedenej krajiny sa stala diktatúra"

Úrad nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera už v nedeľu ohlásil, že žiadnu gratuláciu do Moskvy Steinmeier nepošle. "Žiadny list Putinovi sa konať nebude," povedala v nedeľu večer denníku Tagesspiegel prezidentova hovorkyňa Cerstin Gammelinová. Tá v nedeľu na sieti X tiež uviedla, že Steinmeier vyjadril podporu väzneným členom ruskej opozície proti Putinovmu režimu.

Šéf zahraničného výboru nemeckého parlamentu Michael Roth z vládnych sociálnych demokratov (SPD) v rozhovore so spravodajskou stanicou RBB24 voľby v Rusku označil za tie najneslobodnejšie od rozpadu Sovietskeho zväzu.

image

Ruskom organizované voľby na okupovaných územiach Ukrajiny nikdy neuznáme, uviedla Európska únia

"Musíme uznať, že z autoritársky vedenej krajiny sa stala diktatúra - s fašistickými a totalitnými rysmi," povedal Roth. "Už neexistuje žiadna opozícia, občianska spoločnosť je potláčaná," poznamenal s tým, že Putin ruskú agresiu proti Ukrajine a Západu potrebuje, aby živil svoju imperialistickú ideológiu.

Poslanec nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Norbert Röttgen, ktorý je zahraničnopolitickým expertom strany, volebný výsledok cez 87 percent hlasov pre Putina označil za komédiu. "87 percent hlasov, ktoré získal Putin, sú čistou fraškou," povedal Röttgen v rozhovore s denníkom Tagesspiegel. Poznamenal, že to poslúži na falošnú legitimizáciu vojny proti Ukrajine a na nový nábor vojakov.

Bez konkurencie

Za uznanie ruských volieb sa naopak vyslovila novo vytvorená strana Spojenectva Sahra Wagenknechtová – za rozum a spravodlivosť (BSW), ktorá vznikla odtrhnutím od postkomunistickej Levice.

Podpredseda BSW Klaus Ernst denníku Tagesspiegel povedal, že nemá zmysel pochybovať o legitimite ruských volieb, pretože by sa tým Nemecko len pripravilo o vplyv. Podľa Ernsta by tiež bolo chybou predstierať, že voľby nič neznamenali.

image

Účasť v ruských voľbách bola v novodobej histórii Ruska rekordná, tvrdí Moskva

Nemecký mediálny dom RND sa v dnešnom komentári venuje tomu, prečo sa Putin vôbec obťažuje organizovať voľby.

"Voľby bez skutočných súperov, bez slobodných médií a pod dohľadom ozbrojených prisluhovačov nie sú žiadne voľby. Celý svet vie, že takzvané prezidentské voľby sa v posledných troch dňoch presne takto konali," napísal RND o hlasovaní, ktoré označil za štátny cirkus. "Je to ukážka moci dovnútra aj von," poznamenal.

Denník Berliner Morgenpost zase napísal, že mnoho Rusov nehľadiac na volebnú frašku ukázalo počas hlasovania svoju odvahu. "Ich nasadenie a statočnosť pre nás môžu byť vzorom," uviedol denník o symboloch odporu niektorých hlasujúcich. "Nádej na lepšie časy tak v Rusku ešte stále žije," dodal.

01 - Modified: 2024-03-18 08:17:27 - Feat.: 1 - Title: Posielam svoje gratulácie bratskému národu Ruska, tvrdí prezident Venezuely. Putinovi blahoželal aj vodca KĽDR 02 - Modified: 2024-03-18 08:10:38 - Feat.: 1 - Title: Putin považuje víťazstvo vo voľbách za dôkaz, že sa Rusko uberá správnou cestou. Posilním armádu, sľubuje 03 - Modified: 2024-03-18 07:02:19 - Feat.: 1 - Title: Putin žiada potrestanie voličov, ktorí znehodnotili svoje hlasovacie lístky
01 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 02 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 03 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 04 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 05 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:31