Poškodená obytná budova po tom, čo ju podľa správ sýrskych štátnych médií zasiahlo niekoľko izraelských rakiet vo štvrti Kfar Súsa v sýrskom meste Damask. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pri izraelskom útoku na obytnú budovu v Damasku zomreli najmenej dvaja ľudia

21.02.2024, 10:15
Autor:
ČTKČTK

Izraelská armáda sa k podobným akciám tradične nevyjadruje. V posledných rokoch však podnikla stovky úderov na ciele, ktoré sa nachádzali na vládou kontrolovanom území v Sýrii, ktorú od roku 2011 zmieta vojna.

Obytnú budovu v Damasku dnes ráno zasiahlo niekoľko izraelských rakiet, uviedla sýrska štátna tlačová agentúra SANA. O prípadných obetiach či cieli tohto úderu sa nezmienila. Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá sídli v Londýne, informovala o dvoch mŕtvych a útok tiež pripísala Izraelu. Túto bilanciu neskôr potvrdila tiež sýrska štátna televízia.

"Najmenej dvaja ľudia boli zabití pri izraelskom vzdušnom údere na byt v damašskej štvrti Kfar Súsa," uviedla SOHR, ktorá sídli v Británii a v Sýrii disponuje rozsiahlou sieťou zdrojov.

Vo štvrti Kfar Súsa sa popri obytných budovách a školách nachádzajú tiež iránske kultúrne centrá a rozsiahly, prísne strážený komplex, ktorý používajú bezpečnostné agentúry. Táto štvrť sa pred rokom stala terčom izraelského útoku, pri ktorom zahynulo viacero iránskych bezpečnostných expertov, pripomína agentúra Reuters.

image

Mnohí sýrski utečenci podľa OSN zažívajú po návrate násilie, zatýkanie a únosy

Agentúra SANA v súvislosti s dnešnými údermi hovorí o izraelskom útoku a zverejnila fotografie obhorenej výškovej budovy. Svedkovia agentúry Reuters na mieste počuli niekoľko výbuchov v rýchlom slede za sebou. Explózie podľa nich vystrašili deti v blízkej škole a na miesto zamierili záchranné vozidlá.

Riaditeľ mimovládnej organizácie SOHR Ramí Abdar Rahmán agentúre AP povedal, že útok bol "atentátom", nešpecifikoval však, kto mohol byť jeho cieľom.

Izraelská armáda sa k podobným akciám tradične nevyjadruje. V posledných rokoch však podnikla stovky úderov na ciele, ktoré sa nachádzali na vládou kontrolovanom území v Sýrii, ktorú od roku 2011 zmieta vojna.

Izrael pripúšťa, že sa zameriava na základne Iránom podporovaných militantných skupín, vrátane libanonského Hizballáhu, ktorý vyslal tisíce svojich bojovníkov na podporu vojenských síl sýrskeho prezidenta Bašára Asada, píše AP.

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 05 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 05:45