Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Borrell vyzval po nočných amerických útokoch všetky strany na Blízkom východe, aby sa vyhli eskalácii

03.02.2024, 13:05
Autor:
ČTKČTK

Nočné americké údery podľa regionálneho veliteľstva americkej armády CENTCOM v Sýrii a Iraku zasiahli 85 cieľov spojených s iránskymi revolučnými gardami a ich spriaznenými miestnymi milíciami.

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell dnes z Bruselu vyzval, aby sa na Blízkom východe všetky strany vyhli ďalšej eskalácii konfliktu. Vyhlásil to po nočných amerických úderoch na proiránske milície v Sýrii a Iraku bez toho, aby kohokoľvek vymenoval. Británia uviedla, že "pevne stojí" po boku USA, a španielska diplomacia vyzvala na zastavenie teroristických útokov na amerických vojakov na Blízkom východe.

"Každý by sa mal vyhnúť tomu, aby sa situácia stala výbušnou," povedal Borrell na zasadnutí ministrov zahraničia Európskej únie v Bruseli. Nevymenoval Spojené štáty, ale zjavne reagoval na americké nočné údery v Iraku a Sýrii. Borrell tiež zopakoval, že "Blízky východ je kotol, ktorý môže explodovať".

Odvetné útoky

Poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski dnes v Bruseli novinárom povedal, že americké odvetné údery v Iraku a Sýrii sú výsledkom toho, že proiránske milície si už "mesiace a roky zahrávajú s ohňom", ktorý ich teraz spaľuje.

Hovorca britskej vlády vo vyhlásení uviedol, že Británia a USA sú pevní spojenci. "Nebudeme komentovať ich operácie, ale podporujeme ich právo reagovať na útoky," uviedol hovorca s tým, že Británia dlhodobo odsudzuje "destabilizujúcu činnosť Iránu v celom regióne", vrátane jeho podpory viacerým militantným skupinám.

image

Rozsiahle údery na iránske gardy a milície, zomrelo 18 ľudí. USA do odvety zapojili aj diaľkové bombardéry

"Spojené štáty utrpeli v posledných dňoch množstvo teroristických útokov, pri jednom z nich zomreli americkí občania a toto je odpoveď," povedal v Bruseli španielsky minister zahraničia José Manuel Albares. Podľa agentúry EFE tiež vyzval na ukončenie útokov na amerických vojakov na Blízkom východe.

Zasiahnutie cieľov

Nočné americké údery podľa regionálneho veliteľstva americkej armády CENTCOM v Sýrii a Iraku zasiahli 85 cieľov spojených s iránskymi revolučnými gardami a ich spriaznenými miestnymi milíciami.

Boli odvetou za útok dronom na americkú základňu v Jordánsku pri sýrskych a irackých hraniciach, pri ktorom minulú nedeľu zomreli traja americkí vojaci.

Podľa irackej vlády si americké nočné údery v Iraku vyžiadali 16 obetí, vrátane civilistov. Sýrska mimovládna organizácia SOHR podľa afp informovala, že v Sýrii údery americkej armády zabili najmenej 18 členov proiránskych milícií. Hovorcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v noci povedal, že americké odvetné údery nekončia. Ani Biely dom, ani Pentagon ale nespresnili, aké budú ďalšie kroky. Americký prezident Joe Biden v piatok uviedol, že USA neusilujú o konflikt na Blízkom východe ani inde, ale odpovedia na akcie, ktoré budú škodiť Američanom.

01 - Modified: 2024-02-03 12:56:09 - Feat.: 1 - Title: Rozsiahle údery na iránske gardy a milície, zomrelo 18 ľudí. USA do odvety zapojili aj diaľkové bombardéry 02 - Modified: 2024-02-02 23:10:44 - Feat.: 1 - Title: Americká odpoveď bude pokračovať, ako uznáme za vhodné, vyhlásil Biden o útokoch v Iraku a Sýrii 03 - Modified: 2024-02-02 21:45:33 - Feat.: 1 - Title: USA začali odvetné údery na ciele v Iraku a Sýrii po zabití vojakov na základni v Jordánsku
01 - Modified: 2024-05-04 16:45:54 - Feat.: - Title: Americké investície do komerčných realít v Londýne sú najvyššie za vyše osem rokov 02 - Modified: 2024-05-04 09:35:24 - Feat.: - Title: Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci 03 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť 04 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 05 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Fanatický antivaxer rozhodne. Kennedy je kľúčom k americkým voľbám, uškodiť môže všetkým
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 07:53