Americký prezident Joe Biden (vpravo) stojí, zatiaľčo príslušníci americkej armády vynášajú rakvu s telesnými pozostatkami amerického vojaka, seržanta Kennedyho Ladona Sandersa, ktorý zahynul pri útoku dronom na vojenskej základni známej ako Tower 22 na severovýchode Jordánska. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rozsiahle údery na iránske gardy a milície, zomrelo 18 ľudí. USA do odvety zapojili aj diaľkové bombardéry

03.02.2024, 07:19
03.02.2024, 13:56
Autor:
ČTKČTK

Sýrske štátne médiá hlásia "americkú agresiu" na mnohých miestach vrátane mŕtvych a zranených. Je to odveta za dronový útok v Jordánsku, pri ktorom zahynuli traja americkí vojaci a ďalších 40 ľudí bolo zranených.

Americká armáda zaútočila na desiatky miest v púštnych oblastiach Iraku a Sýrie. Cieľom boli iránske revolučné gardy a spriaznené milície.

Sýrske štátne médiá hlásia "americkú agresiu" na mnohých miestach vrátane mŕtvych a zranených. Je to odveta za dronový útok v Jordánsku, pri ktorom zahynuli traja americkí vojaci a ďalších 40 ľudí bolo zranených.

Pri piatkových amerických úderoch zomrelo na východe Sýrie najmenej 23 členov proiránskych milíc, uviedla dnes podľa agentúry AFP mimovládna Sýrska organizácia pre ľudské práva.

Sýrske úrady dnes oznámili, že americké útoky spôsobili smrť civilistom aj vojakom, no počet neuviedli. Spojené štáty o obetiach úderov na Sýriu a Irak neinformovali. V Iraku pri nich podľa tamojšej vlády zomrelo 16 ľudí, vrátane niekoľkých civilistov.

Organizácia SOHR, ktorá sídli v Británii a monitoruje dianie v Sýrii pomocou siete spolupracovníkov, dnes na svojich stránkach uviedla, že v dôsledku amerického bombardovania na takmer tri desiatky pozícií proiránskych milícií v governoráte Dajr az-Zaur na východe Sýrie zomrelo 23 ľudí, vrátane deviatich Sýrčanov a šiestich Iračanov.

Americké údery boli odvetou za nedeľňajší útok dronom na americkú základňu v Jordánsku pri sýrskych hraniciach, pri ktorom zomreli traja americkí vojaci.

Rozsiahle útoky

Údery amerických pilotovaných a bezpilotných lietadiel zasiahli viac ako 85 cieľov, vrátane veliteľských a riadiacich štábov, spravodajských centier, rakiet a striel, skladov dronov a munície a ďalších zariadení.

Nočné americké údery zabili v Iraku 16 ľudí vrátane civilistov, uviedla podľa agentúry AFP iracká vláda. 

Hovorca irackej vlády tiež dnes poprel informáciu Bieleho domu, že Washington irackú vládu o akcii vopred informoval, a uviedol, že údery ohrozujú bezpečnosť Iraku a celého regiónu.

Centrálne velenie USA uviedlo, že pri úderoch bolo použitých viac ako 125 kusov presnej munície. Zapojilo sa množstvo lietadiel vrátane diaľkových bombardérov letiacich zo Spojených štátov.

image

Americká odpoveď bude pokračovať, ako uznáme za vhodné, vyhlásil Biden o útokoch v Iraku a Sýrii

Sýrske štátne médiá ohlásili „americkú agresiu“ a informovali o nešpecifikovanom počte mŕtvych a zranených. Piatkové nálety môžu byť prvou vlnou dlhšej vojenskej operácie namierenej proti ozbrojeným skupinám podporovaným Iránom, ktorým Washington pripisuje aktuálne útoky na americké jednotky v regióne.

Americké jednotky v regióne sa od vlaňajšieho októbra stali viac ako 160-krát terčom dronov alebo rakiet. Nedeľný incident bol prvý, pri ktorom niekto z Američanov prišiel o život.

Veľká chyba, varuje Irán

Teherán označil piatkové americké údery v Iraku a Sýrii za strategickú chybu Washingtonu, ktorá ďalej zvýši napätie v regióne. Podľa agentúry AFP to dnes povedal hovorca iránskej diplomacie.

Spojené štáty v Iraku a Sýrii cielili na proiránske milície v odvete za ich útoky na americké jednotky na Blízkom východe, pri jednom z nich v nedeľu v Jordánsku pri hraniciach so Sýriou a Irakom zomreli traja americkí vojaci.

"Včerajší útok je dobrodružnou akciou a ďalšou strategickou chybou Američanov, ktorá bude mať za následok iba zosilnenie napätia a nestability v regióne," uviedol dnes podľa AFP hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Násir Kanání. Nepovedal, či údery zabili nejakých Iráncov.

Okupanti, tvrdí Sýria

Sýria dnes odsúdila piatkové americké útoky na svoje územie, ktoré označila za agresiu, pri ktorej zomrelo niekoľko civilistov a vojakov. Sýrske armádne velenie tiež podľa agentúry AFP označilo pôsobenie amerických jednotiek v Sýrii za okupáciu, ktorá "už nemôže pokračovať".

Sýrske ministerstvo obrany dnes vo vyhlásení uviedlo, že piatkové americké údery boli "do očí bijúcou agresiou" a že pri nich zomreli civilisti a vojaci.

Neuviedlo ale, koľko obetí si akcia vyžiadala. Sýrska armáda tiež vyhlásila, že "nemôže pokračovať okupácia častí Sýrie americkými jednotkami". Sýrska agentúra SANA tiež napísala, že "americké akcie destabilizujú región opakovanými útokmi v Jemene, Sýrii a Iraku" a "slepo podporujú izraelskú okupáciu" palestínskych území.

Taktiež Irak už v noci označil posledné americké údery za porušenie irackej suverenity, podľa AFP sa tak vyjadril vojenský hovorca irackého premiéra. Irak už skôr kritizoval americké údery na pozície proiránskych milíc v Iraku, z ktorých niektoré sú formálne súčasťou irackej armády, hoci operujú de facto samostatne.

Začiatkom januára bol pri jednom z amerických úderov zabitý v Bagdade veliteľ jednej z proiránskych milíc, iracká vláda potom oznámila, že zriaďuje výbor, ktorý má pripraviť ukončenie misie medzinárodnej koalície vedenej v Iraku Spojenými štátmi

. Na urýchlenie odchodu jednotiek medzinárodnej koalície vedených Spojenými štátmi z Iraku vyzvalo minulý týždeň irackú vládu aj vedenie tamojšieho parlamentu.

Biden začal odvetu

Prezident Joe Biden preto rozhodol tento týždeň o odvete, ale nenaznačil, akú bude mať podobu. S ďalšími americkými činiteľmi ale dal jasne najavo, že nepôjde len o jeden úder, ale o postupnú „odstupňovanú odpoveď“.

Americká armáda v piatok tiež podnikla ďalšie údery vo vnútri Jemenu proti vojenským cieľom povstaleckých Húsíov, ktoré považuje za bezprostrednú hrozbu. Al-Masirah, satelitný spravodajský kanál prevádzkovaný Husiou, uviedol, že britské a americké sily vykonali tri údery v severojemenskej provincii Hadždža, ktorá je baštou Husíov.

Katáib Hizballáh, hlavný podozrivý Aj napriek hrozbe americkej vojenskej reakcie niektoré Iránom podporované frakcie sľúbili, že v útokoch na americké sily na Blízkom východe budú pokračovať.

image

USA začali odvetné údery na ciele v Iraku a Sýrii po zabití vojakov na základni v Jordánsku

Proiránska milícia Katáib Hizballáh oznámila „pozastavenie vojenských a bezpečnostných operácií proti okupačným silám, aby zabránila zahanbeniu irackej vlády“. Z vražedného útoku v Jordánsku USA obvinili Islamský odpor v Iraku, širokú koalíciu milícií podporovaných Iránom, ale zatiaľ nezúžili vinu na konkrétnu skupinu.

Hlavný podozrivý

Katáib Hizballáh je však hlavným podozrivým. Niektoré z milícií predstavujú hrozbu pre americké základne už niekoľko rokov, ale skupiny zintenzívnili svoje útoky v dôsledku vojny Izraela s Hamasom po útoku na Izrael 7. októbra. Vojna viedla k úmrtiu tisícov civilistov v Gaze a preniesla sa teraz do štyroch ďalších krajín.

Iránom podporované militantné skupiny v celom regióne využili konflikt na ospravedlnenie úderov na izraelské alebo americké záujmy, vrátane ohrozovania civilných obchodných lodí a amerických vojnových lodí bezpilotnými lietadlami alebo raketami.

image

Iracké milície sa vyhrážajú ďalšími útokmi na amerických vojakov

Biden s manželkou si uctili pamiatku padlých Biden s manželkou Jill sa v piatok na leteckej základni Dover pripojili k smútiacim rodinám vojakov padlých v Jordánsku. Rakvy s ostatkami padlých amerických vojakov z vojenského prepravného lietadla vynášali príslušníci armády, zatiaľ čo kaplán amerického letectva predniesol krátku modlitbu.

Biden podľa AP obrad na základni v jeho domovskom štáte Delaware sledoval so smutným výrazom v tvári a pravou rukou na srdci. Trojica obetí, William Rivers, Kennedy Sandersová a Breonna Moffettová, bola z Georgie na juhovýchode USA. Biden sa pred obradom s rodinami osobne stretol.

01 - Modified: 2024-02-02 23:10:44 - Feat.: 1 - Title: Americká odpoveď bude pokračovať, ako uznáme za vhodné, vyhlásil Biden o útokoch v Iraku a Sýrii 02 - Modified: 2024-02-02 22:17:23 - Feat.: 1 - Title: Odvetné údery USA po zabití vojakov v Iraku a Sýrii zasiahli vyše 85 cieľov, uviedla armáda 03 - Modified: 2024-02-02 21:44:27 - Feat.: 1 - Title: Biden s manželkou si uctili pamiatku vojakov padlých po útoku v Jordánsku
01 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 02 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:53