Sviatlana Cichanovská. FOTO: TASR/Jakub Kotian 
StoryEditor

V Bielorusku začali konanie voči analytikom spolupracujúcim s bývalou opozičnou prezidentskou kandidátkou

25.01.2024, 14:49
Autor:
TASRTASR

Cichanovská označila podozrivých v kauze za "statočných ľudí, ktorí sa ničím neprevinili - iba ak láskou k vlasti a hľadaním východiska z politickej krízy v Bielorusku, ktorú vytvoril diktátor".

Bieloruský Vyšetrovací výbor vo štvrtok oznámil začatie konania proti 20 analytikom a politológom spájaných s bývalou opozičnou prezidentskou kandidátkou Sviatlanou Cichanovskou, ktorá žije v exile.

Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) v tlačovej správe Vyšetrovacieho výboru sa uvádza, že podozriví sa "pripojili k sprisahaniu s cieľom prevzatia moci v štáte protiústavnými prostriedkami a pridali sa k extrémistickým formáciám". Tým prispeli k podnecovaniu nepriateľských nálad v bieloruskej spoločnosti, píše sa vo vyhlásení.

image

Nedostal včasnú pomoc, teraz je mŕtvy. V bieloruskom väzení zomrel politický väzeň

Medzi stíhanými je Juryj Drakachrust, ktorý pôsobí ako novinár v bieloruskej redakcii RFE/RL a ďalší nezávislí politológovia, sociológovia a ekonómovia, ktorí poskytujú komentáre nezávislým bieloruským médiám.

Cichanovská označila podozrivých v tejto kauze za "statočných ľudí, ktorí sa ničím neprevinili - iba ak láskou k vlasti a hľadaním východiska z politickej krízy v Bielorusku, ktorú vytvoril diktátor".

Začiatkom tohto týždňa sa objavila správa o zatýkaní a policajných prehliadkach u príbuzných politických väzňov a bývalých odsúdených, ktorí už boli prepustení na slobodu. Bieloruské centrum pre ľudské práva Viasna zverejnilo mená najmenej 84 vyšetrovaných.

image

Bieloruská armáda cvičí deti privezené z okupovaných oblastí na Ukrajine

V príkazoch na policajnú prehliadku ich bytoch bolo ako dôvod uvedené podozrenie z financovania aktivít extrémistických združení.

Alexandr Lukašenko (69) vládne Bielorusku od roku 1994 a sedemkrát bol vyhlásený za víťaza prezidentských volieb. Po posledných voľbách v auguste 2020 však vypukli najväčšie pouličné demonštrácie v histórii krajiny. Pre sporný priebeh aj výsledok hlasovania demonštranti požadovali Lukašenkovo odstúpenie a nové voľby. Úrady obvinili z falšovania hlasovania a z brutality voči účastníkom opozičných zhromaždení.

Podľa ľudskoprávnych aktivistov počas potláčania protestov v Bielorusku prišlo o život najmenej osem ľudí. Represiám bolo vystavených viac ako 30-tisíc Bielorusov.

 

01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 03 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 04 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 02:43