Za mrežami zostáva v Bielorusku viac než 1400 politických väzňov. FOTO: Unsplash
StoryEditor

Nedostal včasnú pomoc, teraz je mŕtvy. V bieloruskom väzení zomrel politický väzeň

15.01.2024, 21:27
Autor:
TASRTASR

Vadzim Chrasko skonal na zápal pľúc v trestaneckej kolónii na severovýchode krajiny.

V Bielorusku zomrel politický väzeň, ktorému vo väzení neposkytli primeranú zdravotnú starostlivosť, oznámila v pondelok tamojšia ľudskoprávna organizácia Viasna, píše agentúra AP.

S prevozom do nemocnice sa neponáhľali

Vadzim Chrasko zomrel na zápal pľúc v trestaneckej kolónii pri meste Vitebsk na severovýchode krajiny. Väzenské orgány ignorovali jeho prosby o pomoc a neponáhľali sa s prevozom do nemocnice, uviedla Viasna. Chrasko zomrel 9. januára, no trestanecká kolónia jeho smrť nahlásila až teraz.

IT špecialista Chrasko mal 50 rokov. Odpykával si trojročný trest za to, že financoval opozičné skupiny, ktoré bieloruské úrady označili za "extrémistické".

image

Ruskí politici Navaľnyj a Kara-Murza držia hladovku na pamiatku politických väzňov, pridali sa aj ďalší

Exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vyzvala na vyšetrenie Chraskovej smrti. "Musíme konať teraz, aby sme predišli ďalším úmrtiam," povedala.

Bieloruské úrady začali prenasledovať oponentov autoritárskeho lídra Alexandra Lukašenko po rozsiahlych protestoch po prezidentských voľbách v auguste 2020. Lukašenko v nich získal už šieste funkčné obdobie; opozícia a Západ však voľby označili za podvodné.

Státisíce ľudí na protestoch

Do niekoľkomesačných protestov v Bielorusku sa zapojili státisíce ľudí. Vyše 35-tisíc ľudí polícia zadržala a zastavená bola činnosť stoviek nezávislých médií a mimovládnych organizácií.

Za mrežami zostáva v Bielorusku viac než 1400 politických väzňov, vrátane lídrov opozičných strán a renomovaného obhajcu ľudských práv a nositeľa Nobelovej ceny za mier za rok 2022 Alesa Biaľackého.

image

Bieloruská armáda cvičí deti privezené z okupovaných oblastí na Ukrajine

Politický aktivista Leanid Sudalenka, ktorý si v tej istej trestaneckej kolónii ako Chrasko odpykal trojročný trest, pre AP po prepustení uviedol, že tam takmer umrel na COVID-19. Okrem toho povedal, že on a iní politickí väzni boli na uniformách označení žltým štítkami, aby ich dozorcovia mohli ľahko rozoznať. Podľa Sudalenka ich tiež pravidelne šikanovali, zneužívali a ponižovali.

Pobyt v bieloruskom väzení neprežilo niekoľko ďalších väzňov. AP pripomenula umelca Alesa Puškina, ktorému vlani v júli praskol peptický vred a nebola mu poskytnutá lekárska starostlivosť.

 

 

01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 03 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 04 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 21:35