Ilustračná fotografia. FOTO: Leapmotor
StoryEditor

Norma Euro 7 vyvolala v automobilovom priemysle pozitívne ohlasy, podľa ekológov k zlepšeniu nepovedie

18.12.2023, 23:36
Autor:
TASRTASR

Environmentálne organizácie hovoria ako o "zmrazení súčasnej situácie" a víťazstve automobilovej lobby.

Pozitívny ohlas vyvolala u automobiliek dnešná dohoda o emisnej norme Euro7, ktorú uzavreli zástupcovia členských krajín Európskej únie a Európskeho parlamentu.

Významný miľník

Niektoré firmy zo širšieho odvetvia automobilového priemyslu však tvrdia, že dohoda mohla byť ambicióznejšia. Environmentálne organizácie požadovali výrazne vyššie ciele a o nových limitoch hovoria ako o "zmrazení súčasnej situácie" a víťazstve automobilovej lobby.

Dohoda po tlaku časti členských krajín výrazne zmiernila pôvodný návrh Európskej komisie, proti ktorému automobilky protestovali.

image

Nové limity pre emisie výfukových plynov. Europoslanci schválili svoj postoj k norme Euro 7

Emisné limity výfukových plynov zostanú na úrovni, ktorú dnes obsahuje platná emisná norma Euro 6, a to vrátane limitov testovania. Nariadenie po novom zaviedlo opatrenie zamerané na zníženie emisií z pneumatík a bŕzd a na zvýšenie životnosti batérií.

Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA) označilo dohodu za "významný míľnik v zavádzaní svetovo najprísnejších emisných štandardov", vďaka ktorému získajú výrobcovia istotu pre plánovanie svojej ďalšej stratégie.

Žiadne podstatné zlepšenie

"Najväčšie zlepšenie kvality vzduchu bude dosiahnuté vyradením starých vozidiel na cestách v EÚ a rýchlou elektrifikáciou, uviedla šéfka združenia Sigrid de Vriesová.

Zástupcovia firiem dodávajúcich automobilové časti naproti tomu dúfali, že z pôvodného návrhu komisie by sa do konečnej dohody mohlo dostať viac.

"Je pozitívne vidieť pokrok pri limitoch pre (emisné) častice z bŕzd... Aj tak by však boli väčšie ambície technicky a ekonomicky uskutočniteľné," uviedol Benjamin Krieger, generálny tajomník Európskej asociácie dodávateľov automobilových súčiastok a systémov (CLEPA).

image

Európska únia sa zhodla na novej emisnej norme, limity už nie sú také prísne

Výrazne kriticky sa k texu stavajú zástupcovia organizácií na ochranu ovzdušia. Zatiaľ čo pôvodný návrh mohol podľa nich zlepšiť čistotu vzduchu v Európe a predísť mnohým predčasným úmrtiam, finálny kompromis žiadne podstatné zlepšenie neprináša.

"Standard Euro7 schválený zákonodarcami umožní firmám vydávať za ekologické vozidlá, ktoré v skutočnosti nebudú o nič čistejšie," povedal šéf automobilovej sekcie organizácie Transport&Environment Lucien Mathieu.

Organizácia označila za jediný drobný posun fakt, že Euro7 bude počítať do limitov aj častice s menšou veľkosťou ako doterajšia norma.

01 - Modified: 2024-03-13 17:15:10 - Feat.: - Title: Únia ustúpila automobilkám, emisné normy nie sú také prísne. Europoslanci schválili nové limity 02 - Modified: 2023-11-09 13:06:49 - Feat.: - Title: Strana KDH víta prijatie pozície Euópskeho parlamentu k novým pravidlám Euro 7 03 - Modified: 2023-11-09 11:28:26 - Feat.: - Title: Nové limity pre emisie výfukových plynov. Europoslanci schválili svoj postoj k norme Euro 7 04 - Modified: 2023-10-12 12:05:54 - Feat.: - Title: Poslanci Európskeho parlamentu z výboru pre životné prostredie dosiahli kompromis o norme Euro 7 05 - Modified: 2023-09-25 11:12:46 - Feat.: - Title: Únia zatiahla brzdu. Ministri zmiernili kritizovanú emisnú normu, pre ktorú sa búrili automobilky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 14:55