Tínedžerovi zastavil vodič v horskej oblasti južného Francúzska. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šesť rokov nezvestný tínedžer žil v duchovnej komunite, uniesla ho vlastná matka so starým otcom

15.12.2023, 14:56
Autor:
TASRTASR

Bol z Británie, zmizol v Španielsku a našli ho vo Francúzsku – Alex Batty je nažive.

Britského tínedžera Alexa Battyho, ktorý pred šiestimi rokmi zmizol v Španielsku ako 11-ročný, našli vo Francúzsku. Do Británie sa vráti o niekoľko dní, informovala v piatok britská polícia. TASR prevzala správy z tlačových agentúr AFP a AP.

Túžil po normálnom živote

Batty pochádza zo severoanglického mesta Oldham. V stredu večer mu zastavil vodič v horskej oblasti južného Francúzska. Mladík kráčal po kraji cesty blízko Toulouse a pôsobil vyčerpane. Vodič dodávky ho preto odviezol na policajnú stanicu.

Podľa vodiča Fabiena Accidiniho mu tínedžer povedal, že ho "uniesli" a žil v "duchovnej komunite" v Španielsku. Pred dvoma rokmi sa presťahovali do Francúzska.

image

Rusko vráti šesť ukrajinských detí po dohode sprostredkovanej Katarom

Tínedžer mu vysvetlil, že sa rozhodol odísť, aby mohol "žiť normálny život, vidieť znovu starú mamu a mať normálnu budúcnosť. Toto slovo použil," uviedol Accidini pre televíziu Sky News.

Podľa polície chlapca uniesla jeho matka a starý otec v roku 2017 pod zámienkou, že idú na dovolenku do Španielska. Potom žili v komunitách s alternatívnym spôsobom života v Španielsku a vo francúzskych Pyrenejach.

Z dovolenky únos

"Sme v úzkom kontakte s francúzskymi úradmi a Úradom Spojeného kráľovstva pre zahraničie a Commonwealth. Našou prioritou je dostať ho čo najskôr naspäť do Británie a k jeho rodine v Oldhame," povedal Chris Sykes, zástupca policajného veliteľa v grófstve Veľký Manchester, kam mesto Oldham patrí.

"Očakávam, že sa to stane do niekoľkých dní," dodal. Alexovým zákonným zástupcom je jeho stará mama. Podľa Sykesa sa vo štvrtok večer so starou mamou zhováral cez videospojenie.

image

Unesený nemecký kňaz je na slobode. Pred rokom ho v Mali uniesli po ceste na nedeľnú omšu

"Je to veľká chvíľa pre Alexa, pre jeho rodinu a pre obyvateľov v Oldhame. Len si skúšam predstaviť emócie, ktoré počas celého toho trápenia prežívali," povedal Sykes.

"Ešte musíme popracovať na zistení všetkých okolností týkajúcich sa jeho zmiznutia a toho, kde celé roky bol," doplnil.

 

01 - Modified: 2024-04-28 08:24:44 - Feat.: - Title: Francúzsko plánuje predstaviť návrhy na odvrátenie vojny medzi Hizballáhom a Izraelom 02 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami 03 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 04 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 05 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:30