Jordánski vojaci hliadkujú neďaleko východnej jordánsko-sýrskej hranice na severe Jordánska. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Jordánska armáda na hranici so Sýriou zabránila prieniku pašerákov drog

12.12.2023, 15:02
Autor:
TASRTASR

Rozmach výroby captagonu a obchodovania s ním znepokojuje Európu aj Spojené štáty.

Jordánska armáda v utorok smrteľne postrelila niekoľko pašerákov drog, ktorí sa vo veľkej skupine pokúšali prekročiť hranicu zo Sýrie. V prestrelke prišiel o život aj jeden jordánsky vojak, informovala agentúra AP.

Armáda vo vyhlásení spresnila, že preživší drogoví díleri utiekli späť do Sýrie. AP pripomenula, že incident na sýrsko-jordánskej hranici sa odohral len týždeň po tom, ako tam boli zastrelení traja pašeráci s veľkou zásielkou tabliet psychostimulačnej drogy captagon.

Captagon (fenetylín) je droga amfetamínového typu. Na Blízkom východe je populárny u širokej škály ľudí - od tínedžerov po stavebných robotníkov s nízkymi príjmami a preto sa zvykne označovať ako "kokaín chudobných". Po užití spôsobuje výbuchy energie a produktivity, bdelosť, eufóriu a pocit neporaziteľnosti.

Hlavným producentom je Sýria, pričom Jordánsko je hlavnou tranzitnou trasou do štátov Perzského zálivu. Podľa investigatívneho materiálu agentúry AFP v Sýrii priemyselná výroba psychostimulantu captagon v hodnote 10 miliárd dolárov prevyšuje všetky ostatné exporty a financuje nielen prezidenta Asada, ale aj mnohých jeho nepriateľov.

Jordánsko súhlasí s tvrdením Západu, že za nárastom pašovania captagonu a za podporou operácií pašerákov stojí zrejme libanonská Iránom podporovaná skupina Hizballáh a milície, ktoré ovládajú veľkú časť južnej Sýrie. Hizballáh obvinenia odmieta a Irán to považuje za súčasť sprisahania Západu.

Rozmach výroby captagonu a obchodovania s ním znepokojuje aj Európu aj Spojené štáty. Dvaja americkí zákonodarcovia v júli predstavili návrh zákona na uvalenie nových sankcií proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Podľa AP boli už sankcie uvalené na niektorých Asadových príbuzných, viacerých libanonských narkobarónov i ich spolupracovníkov v Sýrii.

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Neviditeľné spúšťače závislosti. Ako zastaviť sebadeštruktívne zvyky 02 - Modified: 2024-04-23 21:00:08 - Feat.: - Title: Líder gangu pašerákov drog je na úteku, v Španielsku zaplatil kauciu 03 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 06:34