Čínsky prezident Si Ťin-pching. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Čína a EÚ musia spoločne reagovať na globálne výzvy, vyhlásil prezident Si Ťin-pching

07.12.2023, 07:55
Autor:
TASRTASR

V Pekingu sa vo štvrtok začal prvý prezenčný summit predstaviteľov Európskej únie a Číny za uplynulé viac než štyri roky.

Čína a Európska únia musia "spoločne reagovať na globálnej výzvy", vyhlásil vo štvrtok čínsky prezident Si Ťin-pching na začiatku summitu s lídrami EÚ v Pekingu, píše agentúra AFP.

"Musíme spoločne reagovať na globálne výzvy a spolupracovať na presadzovaní svetovej stability a prosperity," povedal Si predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi.

Európska únia pritom podľa Michela chce stabilné vzťahy z Číny, z ktorých budú mať úžitok obe strany. "Sme zjednotení v tom, že sme zaviazaní snahe o stabilné a vzájomne prospešné vzťahy s Čínou," uviedol Michel na začiatku summitu.

image

Americký Senát zablokoval pomoc pre Ukrajinu a Izrael pre spor ohľadom migrácie

Dodal, že EÚ chce mať s Čínou vzťahy založené na princípoch "transparentnosti, predvídateľnosti a reciprocity". Zároveň tiež upozornil, že Európska únia bude na summite presadzovať svoje európske hodnoty vrátane ľudských práv a demokracie.

Von der Leyenová zase poukázala na potrebu riešenia nerovnováhy a rozdielov medzi Čínou a EÚ. "Čína je najdôležitejším obchodným partnerom EÚ... no existujú jasné nevyváženosti a rozdiely, ktorým sa musíme venovať," povedala predsedníčka EK.

V Pekingu sa vo štvrtok začal prvý prezenčný summit predstaviteľov Európskej únie a Číny za uplynulé viac než štyri roky. Európska únia pritom dúfa, že dvojdňový summit poskytne šancu na rokovania o oblastiach spoločného záujmu Pekingu a Bruselu. Témami štvrtkových rokovaní však budú aj citlivé témy, akými sú ľudské práva, pokračujúce vzťahy Číny s Ruskom napriek vojne na Ukrajine či obchodné vzťahy.

01 - Modified: 2024-04-28 15:49:21 - Feat.: - Title: Rozvoj Tesly je "úspešným príkladom" čínsko-americkej spolupráce, tvrdí Li Čchiang 02 - Modified: 2024-04-28 13:00:18 - Feat.: - Title: Nemecká ministerka vyzvala univerzity, aby prehodnotili väzby s Čínou 03 - Modified: 2024-04-28 10:59:25 - Feat.: - Title: Riaditeľ Tesly Elon Musk pricestoval na návštevu Číny, diskutuje o spolupráci 04 - Modified: 2024-04-28 10:25:56 - Feat.: - Title: Čína vyzýva Európsku úniu, aby zastavila "diskriminačné" obchodné politiky. Tá chce znížiť závislosť 05 - Modified: 2024-04-28 05:14:02 - Feat.: - Title: Tornádo zasiahlo juhočínsky Kanton, vyžiadalo si päť obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 05:27